NEJLEPŠÍ KNIHY PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZA ROK 2020 podle Knížek z paloučku


Rok 2020 byl v mnoha směrech jiný, překvapivý, plný překážek, ale také nových začátků a výzev. Ani knižní trh to neměl jednoduché. Přesto vzniklo spoustu skvělých knížek, které si zaslouží Vaši pozornost. Jaké knihy v žánru literatury pro děti a mládež mě minulý rok nejvíce oslovily? Podívejte se na přehled toho nejlepšího, co se vloni v našich nakladatelstvích zrodilo.

_____________________________________________________________________________

ARGO

JAN NOVÁK: ČÁSLAVSKÁ (Argo)

První komiksové zpracování příběhu výjimečné ženy Věry Čáslavské zavede čtenáře do hlavního města Mexika i do léčebny v Bohnicích, na mistrovství světa i do vyšetřoven Státní bezpečnosti.

 

ZDENĚK LEŽÁK: MILADA HORÁKOVÁ (Argo)

Stostránková komiksová kniha autenticky a věrně vykresluje příběh Milady Horákové. Provede čtenáře jejím dětstvím, mladými léty, prací právničky, odbojovou činností, vězněním, vstupem do politiky, procesem i popravou, ale seznámí také s osudy vedlejších postav.

 

TEREZA DVOŘÁKOVÁ CZESANY, LUCIE ZÁHOROVÁ, RENÉ MELKUS: CO BYLA A CO JE TELEVIZE (Argo)

Všechno, co jste chtěli vědět o televizi – kdy vznikla, jak funguje, jaké pořady vysílá, co znamená pro dnešní mládež, jejich rodiče i prarodiče. Třetí volné pokračování titulů Jak vznikl film a Jak se dělá film. Pro všechny zvídavé děti od 8 let.

 

KATHERINE RUNDELLOVÁ: DOBRODRUH (Argo)

Po letecké nehodě se čtveřice dětí musí naučit přežít v amazonské džungli plné nebezpečí. Musí se naučit spolupracovat, obstarat si potravu, najít civilizaci, ale objeví trosky dávno ztraceného města, kde rozhodně nejsou samy… Napínavá a oceňovaná kniha s hlubšími myšlenkami i špetkou humoru.

 

EMMA KARINSDOTTER: OSTROV TISÍCE HVĚZD (Argo)

Dobrodružný příběh o přátelství, ztrátě někoho blízkého, o rodinném tajemství, které nakonec vyjde najevo i o tom, že o pocitech je třeba hovořit než je skrývat.

 


KLÁRA SMOLÍKOVÁ A TOBIÁŠ SMOLÍK: CHA CHA CHÁ, ZASMÁL SE MORDECHAJ (Argo)

Veselým putováním židovskou historií napříč deseti stoletími po osudech českých a moravských Židů čtenáře provede hodinářský syn Mordechaj. Velkoformátovou publikaci nabitou zajímavostmi a historickými reáliemi doplnil bohatými ilustracemi Tomáš Šeda.

 

KATEŘINA ČUPOVÁ, KAREL ČAPEK: R.U.R (Argo)

Na oslavu stého výročí uvedení Čapkovy divadelní hry vznikl autorský komiks.

 

MORRIS GLEITZMAN: BRZY (Argo)

Čtvrté pokračování z pětidílné série Když (2016), Potom (2017), Kdysi (2019) o židovském chlapci Felixovi čelícímu hrůzám druhé světové války a holocaustu v příbězích inspirovaných skutečností. Objevit v sobě to dobré, nenechat zvítězit zlo – to je naděje pro Felixe i ostatní. Brzy se odehrává těsně po druhé světové válce, ale je navýsost aktuální.

 

MAREK STEININGER A KOL.: ODVAHA JE VOLBA (Argo)

7+1 komiksových příběhů inspirovaných skautskou historií a nakreslených sedmi ilustrátory.

 

CESTA DOMŮ

ANGELA NANETTI: MŮJ DĚDEČEK TŘEŠŇOVÝ STROM (Cesta domů)

Nádherné a dojemné vyprávění o přátelství, lásce a pevných rodinných poutech očima bystrého pozorovatele Toníka a také o tom, že bez práce a námahy nejsou na světě nejen třešně a vajíčka, ale ani dobré rodinné vztahy. Silný příběh doplňují sugestivní ilustrace ukrajinské malířky Anastasie Stefurak. Pro děti kolem 10 let, ale i jejich rodiče.

 


TORBEN KUHLMANN: EINSTEIN: MYŠÁKOVA FANTASTICKÁ CESTA PROSTOREM A ČASEM Dynastie

4. volné pokračování příběhů o dobrodružném myšákovi v nádherné velkoformátové a celobarevné umělecké publikaci, kde na pozadí dobrodružství jednoho myšáka poznáme osobnost Alberta Einsteina.

Portál

KRISTINA SCHARMACHER-SCHREIBER: JAK SE VYZNAT V KLIMATU Portál

Bohatě ilustrovaná encyklopedie pro děti mladšího školního věku popisuje všechno důležité kolem klimatu: jeho rozdíl s počasím, proč existují klimatická pásma či roční období, podle čeho poznáme, jaké počasí bylo v minulosti, i rozmanité ekologické problémy.

JITKA ŘÍMÁNKOVÁ: SVĚT PLNÝ SVÁTKŮ Portál

Nevšední encyklopedie o různých svátcích, festivalech a oslavách světa je určena všem cestovatelům od 9 let, ať už jezdí s opravdovým batohem na zádech nebo jen prstem po mapě. Kniha odpovídá i na otázky proč lidé oslavují a z jakého důvodu jejich oslava vypadá právě tak, jak vypadá.

KLÁRA SMOLÍKOVÁ: S KOMENSKÝM DO KOMIKSU Portál

Encyklopedie, biografie, komiks i dobrodružný příběh v jednom, který potěší každého čtenáře, jenž se chce čtivou a zábavnou formou o Komenském či jeho době něco dozvědět. Více v recenzi.

RADANA DUNGELOVÁ: ČIM, ČÁRA A ZAHRADA Portál

Příběh vrabčí rodinky, ale také rady, jak upravit zahradu pro ptáčky, kdy a čím ptáčky krmit a na koho si na zahradě dávat pozor. Kniha prostřednictvím příběhů děti vzdělává, učí je koukat se pozorně kolem sebe a nebrat drobnosti samozřejmě a na lehkou váhu. Více v recenzi.

PETR HORÁČEK: NEJKRÁSNĚJŠÍ MÍSTO NA SVĚTĚ Portál

Nejkrásnější místo na světě je kniha o domově, o dobrodružství, ale hlavně o přátelství. Více v recenzi.

PETR HORÁČEK: NOVÝ DOMEK PRO MYŠKU Portál

Jak může myška dostat velké jablko do svého malinkého obydlí? Nezbude jí nic jiného, než si najít jiné, o něco větší bydlení. Všechny domečky, které cestou potká, ale už mají svého nájemníka. Jak její putování za novým domkem dopadne? Více v recenzi.

PETR HORÁČEK: JAK MYŠKA SNĚDLA MĚSÍC Portál

Co se stane, když se malé myšce splní přání a z nebe spadne kousek voňavého měsíce? Myška si z něj ukousne. Jak to ale dopadne? Bude měsíc ještě někdy kulatý? Koukněte se myší dírou! Více v recenzi.

 


PIKOLA

KLÁRA SMOLÍKOVÁ: KVIDOVY PŘESLECHY

Jazykové hříčky pro kluky i holčičky. Knížka hravým způsobem vysvětluje významy různých rčení. Více v recenzi.

EULALIA CANAL: DUCHOVÉ NEKLEPOU NA DVEŘE

Roztomilý příběh o kamarádství a žárlivosti.

ILONA KOMÁRKOVÁ: KRÁLÍK JE TAKY JENOM ČLOVĚK

Obrázková knížka je upřímným a osobním vyprávěním o životě jednoho králíka v jedné rodině. Více v recenzi.  

TEREZA PAŘÍZKOVÁ: STELA V ZEMI TUČŇÁKŮ

2. díl knihy Stela a 16 huskyů, ve kterém vás 11letá holčička zavede až na Antarktidu.

PŘÍBĚH UKRYTÝ V NOTÁCH. LOUSKÁČEK

Zvuková knížka z edice „Příběh ukrytý v notách“ je perfektním úvodem do klasické hudby pro nejmenší děti. Vánoční příběh v klasickém baletním zpracování Petra Iljiče Čajkovského o pohádkovém štědrovečerním snu a dobrodružstvích v Království cukrovinek okouzluje děti na celém světě již více než jedno století.

REBECCA GUGGEROVÁ: KLÁRKA A LÉTAJÍCÍ VELRYBA

„Co je asi za sluníčkem, měsícem a hvězdami?“ Ptá se malá Klárka sama sebe neustále. Jednoho dne se za jejím oknem objeví létající velryba a vezme Klárku na fantastickou cestu. Společně proplouvají oblohou a přibližují se velkým životním otázkám.

MONIKA UTNIKOVÁ-STRUGALOVÁ: POTMĚ ANEB CO SE DĚJE V NOCI

Chcete se dozvědět, co ještě se děje potmě? K čemu je důležitý spánek a co je to polární noc? Tak se zachumlejte do peřin a poslouchejte! Kniha je určena dětem od 6 let.

ROBIN KRÁL: JEJE JEJE JEJE, NĚCO SE MI DĚJE!

Veselý veršovaný průvodce dětstvím od přebalování, kojení, koupání, usínání až po první krůčky a důležité dětské otázky, jako zda kamínky jsou, nebo nejsou vhodné k jídlu.

 


MEANDER

PETR STANČÍK: JEZEVEC CHRUJDA KROTÍ KŮROVCE

Deváté dobrodružství jezevce Chrujdy je tentokrát ekologické, a pro děti velmi poučné!

NIKOLA HOŘENÍ: KARLA PLÁČE

Vtipné (byť je o dětských katastrofách) nápaditě ilustrované leporelo plné zvířátek o prožívání smutku pro naše nejmenší.

DANIELA FISCHEROVÁ: NEVÍDANÁ PODÍVANÁ

Slavné leporelo plné cirkusového veršování Daniely Fischerové v nové upravené podobě s veselými ilustracemi mladé české výtvarnice Anny Kulíčkové.

 


 

UNIVERSUM

RENATA FUČÍKOVÁ, KATEŘINA TUČKOVÁ A KOL.: HRDINKY. PŘÍBĚHY VÝZNAMNÝCH ČESKÝCH ŽEN

 


ELLA A MAX

LILY SNOWDEN FINEOVÁ: PROČ KOČKY ŠPLHAJÍ PO ZÁCLONÁCH

Přečtěte si tuhle knížku a staňte se kočičími experty. Zajímavosti a fakta o psech hravě a zábavně.

 

LILY SNOWDEN FINEOVÁ: PROČ SE PSI OČMUCHÁVAJÍ

Přečtěte si tuhle knížku a staňte se psími experty. Zajímavosti a fakta o psech hravě a zábavně.

 


HOST

ÉMILIE VASTOVÁ: ROSTLINY CESTOVATELKY

Vydejte se s rostlinami na cesty – letecky, po vodě či po souši.

IRENA HEJDOVÁ: NEDRÁŽDI BRÁCHU BOSOU NOHOU

Knížka pro všechny bráchy a ségry bez ohledu na věk.

MARIANNE DUBUC: RAČTE DÁL

Na každé dvoustraně této půvabné knížky o zvířátkách se dětem otevírá pohled do jednotlivých domácností obytného domu.

KATERYNA MICHALICYNA: KDO ROSTE V LESE

Naučte své děti poznávat les, jako to učila maminka pana jezevce, když byl ještě malý. Více v recenzi.

JANA KLOUČKOVÁ KUDRNOVÁ, PETRA TOMÁŠKOVÁ: JEDNA DVĚ V LESE

Základy matematiky levou zadní.

PETRA DVOŘÁKOVÁ: JULIE MEZI SLOVY

Julie mezi slovy se dotýká tématu rozvodu rodičů a rozpadu rodiny i vytváření citových vazeb k novým partnerům rodičů a jejich dětem.

REGINA SCHWARZOVÁ: NEŽ ŘEKNETE HODY HODY

Tato kniha obsahuje: 853 vajec, 325 kuřat a nespočet dalších detailů k objevování, rozpustilé ilustrace a veselé verše vtipné tak, že budete brečet smíchy.

ZBYNĚK ČERNÍK: VELKÁ DOBRODRUŽSTVÍ MEDVĚDA NEDVĚDA A MEDVÍDKA MIŠKY

Veselé medvědí příběhy o Nedvědovi bručounovi a malém medvídkovi Miškovi se skvěle hodí jako první čtení pro začínající čtenáře.

 


ODEON

K. J. ERBEN, MÍLA FÜRSTOVÁ: KYTICE

Nejznámější sbírka balad 19. století v novém kabátě.

 

MLADÁ FRONTA

HANA SKÁLOVÁ: HURÁ! JSOU TU VELIKONOCE

Tahle knížka děti provede svátky jara křížem krážem a nudit se u toho rozhodně nebudou. Dozvědí se o různých velikonočních zvyklostech a tradicích, zjistí, jak se slaví Velikonoce nejen za humny, ale i na druhém konci světa. Více v recenzi.

 

BAOBAB

MIROSLAV ŠAŠEK. TO JE HISTORICKÁ BRITÁNIE

Miroslav Šašek se vydal do Anglie, Skotska i Velšska, aby zachytil momentky uplynulých století a našel hrady, katedrály a univerzity, ale taky náhrobky, ruiny... a tajemství.

MARIA A. P. DIAS,  INÉS T. DO ROSARIO: VENKU. PRŮVODCE PO TAJEMSTVÍCH PŘÍRODY

Kolem nás je tolik věcí, které stojí za objevení. A taky tolik otázek. Kdo tu zanechal kůži a proč? Jak se pohybují žížaly? A navíc spousta nápadů do přírody.

DAVID DOLENSKÝ: RUFUS ZÁLESÁK

Obrazová kniha pro začínající táborníky a milovníky přírody vůbec.

FRANTIŠEK TICHÝ: LABYRINT NEDOKONČENÝCH SETKÁNÍ

Dobrodružný příběh ze současného i protektorátního Terezína se nevyhýbá vážným tématům a klade otázky, na něž není snadné najít odpověď. Tak jako pro tři dospívající kluky není snadné najít sama sebe.


ALBATROS

PRAČLOVÍČCI. HURÁ NA MAMUTA

Úžasná legrace k předčítání - smát se budou i rodiče! Děti pračlovíčků už nebaví jíst bobule, mají chuť na mamuta, ten se ale jen tak nedá a často není poznat, kdo koho honí.

ENCYKLOPEDIE OBYČEJNÝCH VĚCÍ

Vypátrej původ obyčejných věcí.

ATLAS OHROŽENÝCH ŽIVOČICHŮ

Pravdivé příběhy kriticky ohrožených druhů

PŘÍBĚHY HUDEBNÍCH NÁSTROJŮ

Objevte tajemství vzniku známých hudebních nástrojů

EVEREST: POZORUHODNÝ PŘÍBĚH EDMUNDA HILLARYHO A TENZINGA NORGAYE

Strhující příběh dvou mužů, kteří jako první vystoupali na nejvyšší horu světa

KNIHA ZTRACENÝCH VĚCÍ

Příběh o smutku a o ztrátě, o lásce, o nenávisti, o odvaze a o zázračné síle vyprávěných příběhů.

ANNA ZE SUMMERSIDE

Nikdy není pozdě na to, abyste měli sny. Čtvrté pokračování Anny ze Zeleného domu.

ANNA Z OSTROVA

Třetí pokračování Anny ze Zeleného domu.

DĚTSTVÍ SLAVNÝCH OD MOZARTA PO EINSTEINA

Jestlipak dokážeš poznat některé známé a slavné osobnosti na základě indicií z jejich dětství?

TAJEMSTVÍ HOTELU WINTERHOUSE

Druhý díl napínavé knižní trilogie plné rébusů a tajemna.

ZÁHADA HOTELU WINTERHOUSE

Poslední výprava do tajemného hotelu Winterhouse. Závěrečný díl oblíbené trilogie.

VELKÝ PŘÍBĚH VELKÉ PARDUBICKÉ

Velká, bohatě ilustrovaná kniha o Velké pardubické!

ILUSTROVANÝ ATLAS LEGRAČNÍCH FAKTŮ O MLÁĎATECH

Neuvěřitelná fakta o mláďatech ve druhé sbírce nevšedních atlasů od švédské autorky.

ILUSTROVANÝ ATLAS NEJPODIVNĚJŠÍCH PRAVĚKÝCH TVORŮ

Úžasná sbírka zajímavostí ze světa prehistorických zvířat.

NEUVĚŘITELNÉ PŘÍBĚHY ZVÍŘECÍCH HRDINŮ

Neovládají lidskou řeč – jejich činy však mluví za vše.

BYL JEDNOU JEDEN ŽIVOT. SRDCE

Komiksové zpracování kultovního animovaného seriálu!

JAKUB A BABÍ LÉTO

Půvabná obrázková knížka o jednom nezapomenutelném podzimním dni.

REKORDMÁNIE

Kniha, která překonává všechny rekordy!

 


KAVKA

MILION BILION VÁNOČNÍCH SKŘÍTKŮ

Půvabný příběh o vánočním skřítkovi, který se nebál požádat o pomoc, když pochopil, že na svoji práci sám se svým sobem nestačí.

JAK LIŠKA VYMALOVALA OBLOHU

Půvabná pohádka o chytrém a odvážném liščím mláděti, které přijme úkol, díky němuž se toho mnoho naučí, pozná přírodu i samo sebe, a úspěšně najde cestu zpátky domů, originálně zpracovává příběh o vzniku polární záře známý z finské lidové slovesnosti.



SLOVART

PŘÍBĚHY Z HVĚZD

Po tisíce let lidé upírali zrak na noční oblohu a vyprávěli si příběhy o hvězdách a souhvězdích a snažili se přijít na to, jak se na nebe dostaly. Vymysleli si o tom množství příběhů.

ČERVENÁ JE PŘECE FAJN. NEUVĚŘITELNÉ MÝTY A FAKTA O MENSTRUACI

Mladá spisovatelka a výtvarnice nakreslila o menstruaci vtipnou knížku, ze které se dozvíte, jaké nesmysly se dříve o menstruaci povídaly, proč byly ženy považovány za špinavé, i co přesně se v tuhle dobu s tělem děje.

VELKÁ KNIHA POHÁDEK O ZVÍŘATECH Kniha přináší padesát nadčasových příběhů ze všech koutů světa.

ETIKETA – PRAVIDLA SLUŠNÉHO CHOVÁNÍ

O medvědech si jistě myslíte, že jsou to neohrabaná huňatá zvířata, kterým chutná med a v čase, kdy na zemi padne sněhová přikrývka, spí hlubokým zimním spánkem. Ale náš medvěd je jiný – rád pozoruje slušné lidi a se vším, co zjistil, se chce podělit s vámi, malými čtenáři.

 


FOND J. A. BATI

JAK BRATŘI BAŤOVÉ OBOUVALI SVĚT

Firma bratří Baťů, jedna z největších v předválečné Evropě má za sebou napínavý příběh, který by každé české i slovenské dítě mělo znát.

 


PETRKOV

3. DOBRODRUŽSTVÍ PAVOUKA ČENDY

Závěrečná část napínavého příběhu o pavoučku Čendovi o jeho putování za pavoučicí Janou.

 


MALVERN

JULIE Z VLČÍ SMEČKY

Jean Georgeová ve svém vyprávění zachytila méně běžné proměny života Eskymáků v 2. polovině 20. století, zvyky zvířat, strasti dospívání a všechny tyto prvky skloubila do napínavého dobrodružství, které je především dojemným příběhem o lásce.

 


PASEKA

AŽ SE UCHO UTRHNE

Průvodce po 50 známých příslovích doplněné komiksem.

NERVY

Empatický příběh v komiksu podle skutečných událostí. Ukazuje, že není ostuda, když si člověk chce o své úzkosti s někým popovídat. Naopak - první krok k překonání našich obav uděláme, když se někomu svěříme.

PRAŠINA 3. BÍLÁ KOMNATA

Poslední díl úspěšné trilogie Prašina přináší konečné rozuzlení, na které jsme s velkým napětím čekali.

PŘEDPOVÍDEJ POČASÍ

Bohatě ilustrovaná příručka vám odhalí, jak se předpovídalo počasí dříve, poodkryje leckterou meteorologickou záhadu nebo vás naučí, jak si vyrobit soukromou bouřku ve sklenici vody.

 




PASSPARTA

ŠEL JSEM SE PSEM

Čtivě a bohatě ilustrovaná kniha vychází v rámci edice Má to háček, která dětem a jejich rodičům pomáhá s řešením životních problémů a složitých situací, tentokrát se jedná o rozvod rodičů.

MŮJ DRUHÝ DĚDEČEK

Kniha citlivým způsobem vysvětluje - nejen dětem - téma stařecké demence a pomáhá jim tak vyrovnat s případným setkáním s touto nemocí ve vlastní rodině, u svých nejbližších.



BĚŽÍLIŠKA

ROZÁRA A ČERNÝ PETR ČILI O VĚTRNÝCH MLÝNECH

Vedle tajuplného a zároveň humorného příběhu kniha prostřednictvím krátkých vložených kapitol nabízí vhled do historie větrných mlýnů, jejich fungování i zobrazení v literatuře u nás i ve světě.

 

KDYŽ DÁ HUSA HUSE PUSU

Básničky o zvířecích rodinách, jejichž cílem je pobavit děti i rodiče podobenstvími o rodinném životě, zvířecím i lidském, a jen mimochodem představit označení pro samce, samice i mláďata, ač ne vždy zcela ortodoxně.

 


LABYRINT

KIOSEK

Příběh o paní Olze, která uvízla ve stánku a nemůže se z něj dostat ven. Až jednou se jí to podaří.

HLAVA V HLAVĚ (2. rozš. vydání)

Hlava v hlavě je nevšední a originální publikací, první českou hlavopedií, určenou především pro dětského čtenáře, jemuž má nápaditou a hravou vizuální formou pomoci pochopit základní skutečnosti týkající se hlavy, mozku a jeho fungování.

 


BĚHÁ ZVÍŘE PO PAPÍŘE

Knížka hravých básniček z živočišné říše, ve kterých se dozvíte, že si tučňák dělá učňák, psi chodí na očkování kočkováním a jak se k sobě mají hyena a hygiena.

 

 

JAKOST

MOŘE V 300 OTÁZKÁCH A ODPOVĚDÍCH

V této knize najdete 300 otázek a odpovědí, všechny podané přehledně a srozumitelně a doplněné obrázky.

PLASTICUS MARITIMUS

Každou hodinu skončí v oceánech tisíce tun plastu. Neboli jeden plný kamion plastu za minutu! Je na čase, abychom s tím začali něco dělat.

 


VERZONE

CHORVATSKÉ POHÁDKY

Lidové pohádky, zábavné, dojemné a napínavé jako ty naše, se vypráví po celém světě. V těch chorvatských najdete třeba čerty a samozřejmě i moře a ostrovy.

 

65. POLE

APORT, FOUSKU! Napínavý příběh z každodenního života pejskařů pro úplně nejmenší čtenáře.

 


KAZDA

JEDEN ROK V ŽIVOTĚ VČELY

Nahlédni s námi do včelího úlu!

BÁJEČNÁ ŠKOLA PANA SCOTTA

Báječná škola pana Scotta je vyprávěním šestiletého Péti, který po přestěhování začne navštěvovat mezinárodní školu v Portugalsku.





GALERIE VÝTVARNÉHO UMĚNÍ V HODONÍNĚ

APOLENKA Z MODROTISKU

Na pohádkovém půdorysu vyrostl jednoduchý příběh oslavující krásu pozapomenuté techniky modrotisku a rozmanitost lidových vzorů.


A co vy? Jaká knížka vydaná v roce 2020 je vaše nejoblíbenější? Napište mi.



Žádné komentáře:

Okomentovat