RECENZE: Joyce Dunbar – Pan Baf

Hravá obrázková knížka pro malé kočkomily

petr-horacek
Joyce Dunbar: Pan Baf

Máte rádi kočky? Pokud ano, určitě se podívejte po veselé obrázkové knížce Pan Baf. Ilustroval ji u nás velmi oblíbený autor Petr Horáček, text však tentokrát patří britské autorce Joyce Dunbar. Knihu jsem získala díky spolupráci s nakladatelstvím Portál, za což mu děkuji. Pojďme si ji nyní představit.

Obsah

Kdo je pan Baf? Malý černý kocourek, kterého dostala holčička Anička k narozeninám a který vyniká tím, že na ostatní potichu číhá a pak vyskočí a udělá baf, podle toho dostal i své jméno. Tímto způsobem zlobí holčičku Aničku i rybičky v akváriu. Pan Baf miluje jaro, protože na jaře se všechno živé hýbá a on svět kolem sebe rád překvapuje. Straší malá ptáčátka, která se teprve učí létat, malé králíčky i sovičky. Mine zima a pan Baf zestárne a najednou uprostřed jara zjišťuje, že už nikoho nevyleká. Všichni jsou na jeho vtípky už připraveni. Cítí se pomalý a nemotorný a je z toho smutný. Podaří se ho rozveselit? Na pana Bafa čeká velké překvapení.

Veselé ilustrace hrají prim

Děj knížky je velmi jednoduchý. Prim hrají veselé celostránkové ilustrace, které děti určitě zaujmou. Zabírají celý prostor a dávají psím kusům kocourka vyniknout. Někdy si vystačí i bez textu a vybízejí čtenáře k přemýšlení. Děti jsou díky nim snadno vtaženy do příběhu. Text je přímočarý, jednoduchý, hravý, některá slova jsou psána větším a výraznějším písmem, což vybízí k dramatizaci textu. Ve srovnání s knihami od Petra Horáčka má Pan Baf o něco málo víc textu, ale myšlenkově je stejně kvalitní jako Horáčkovy texty. Nemusíte se bát, že by k nim děti nenašly cestu.

Ilustrací se ujal českým čtenářům dobře známý spisovatel Petr Horáček. Horáček používá svou oblíbenou metodu koláže a kombinaci barev žlutá, zelená, modrá. Kocourek Baf díky černé barvě na barevném pozadí dobře vyniká.

UKÁZKA:

Žil byl jednou jeden kocour. Říkali mu pan Baf. A proč právě pan Baf? Protože když ho Anička donesla poprvé domů, prudce vystrčil hlavu z krabice, až z toho Anička nadskočila. „Jak se máš, pane Bafe?“ smála se. Bylo to hodně legrační.

Forma

Knížka má větší formát, o něco širší než A4, o to víc si děti užijí celostránkových ilustrací. Není se co divit, že si výrazné a velké kresby zamilují. Listy jsou pevnější, takže se tak lehce nepoškodí.



Zajímavostí je, že autorka knihu věnovala své kočce Minnie.

Zhodnocení a doporučení

Knížka nabízí jednoduchý a milý příběh o kocourkovidrobným poselstvím o tom, že strašit jiné se nevyplácí a kamarádi jsou nade vše. Kvalitativně se vyrovná Horáčkovým textům. Ocení ji děti už kolem 2 let, ale hodí se i pro předškoláky, kteří děj můžou snadno převyprávět pomocí ilustrací, či začínající čtenáři, kterým lichotí větší výrazné písmo a širší rozestupy mezi řádky. Využijete ji tak několikrát v průběhu let, i proto je kniha velmi lákavá. U nás je její četba na denním pořádku, dcerka si ji vyžaduje opravdu často, takže za sebe můžu jen a jen doporučit. Knihu Pan Baf můžete koupit přímo v nakladatelství Portál za zvýhodněnou cenu 183 Kč.

A co Vy? Necháte na sebe pana Bafa také vybafnout?:-) Napište mi.

 

Anotace:

Autor: Joyce Dunbar

Ilustrace: Petr Horáček

Počet stran: 32

Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2021

Žádné komentáře:

Okomentovat