RECENZE – Ilona Komárková: Králík je taky jenom člověk

 Láskyplná vzpomínka na život jednoho králíka

Už máte doma svého králíka? Připravte se na to, že po přečtení této knížky (nejen) Vaše děti po jednom takovém chlupatém domácím mazlíčkovi určitě zatouží. Není se čemu divit. Ilona Komárková se poprvé představila také jako spisovatelka a dokonale propojila kouzlo svých vtipných ilustrací plných roztomilých detailů s vlastními vzpomínkami na člena své rodiny, kterým nebyl nikdo jiný než králík, vlastně Králík.


Není králík jako králík

Seznamte se se zakrslým králíkem Králíkem – domácím mazlíčkem rodiny Komárků, který pro čtenáře sepsal humornou, ale zaručeně pravdivou historii svého života. Víte, kde se vůbec takový králík může narodit a jaká životní dráha na něj může čekat? Není to vždy jednoduché. Někteří skončí v kočárku, jiní na ulici nebo ještě hůř… 

Ale neděste se, hrdina této knížky měl štěstí, protože si ho vybrala rodina Komárkových jako domácího mazlíčka. TI JEHO, jak je láskyplně nazývá, s ním prožívají radostné, ale i krušné chvíle

Oblíbenou hrou Králíka je totiž bobkování (nejraději na nepřístupných místech), okusování (koberce či knížek) a kličkování (při pokusu lapit ho). Je to velká legrace. Někdy pořádá i noční návštěvy do postele svých majitelů. 

Jindy rodinu řádně vyděsí, to když si v zimě libuje pod topením a vypadá jako mrtvý. 

    

Komárkovi se brzy rozrostou o potomky, kterým se Králík stane parťákem pro každou lumpárnu

I Králíka čeká na cestě životem několik zásadních událostí. Zamiluje se do Červené, zatouží po svobodě, ale brzy pozná, že ta nemusí chutnat tak sladce, jak se zdá. I jeho životní pouť se nakonec završí, ale prožije naplněný a bohatý život, který mu leckteré zvíře může závidět. 

Zábavné i emočně nabité ilustrace

Autorčina původní profese je ilustrátorka, proto nikoho nepřekvapí, že i v této knize dominují její nezaměnitelné, barevné, trochu bláznivé, ale úsměvné, hravé a emočně nabité ilustrace plné roztomilých detailů (Takychlupatý čte knížku Daleká cesta za domovem), které často dotváří samotný příběh. Hledání takovýchto detailů bude pro děti jistě zábavné (schválně spočítejte všechny králíky u Takychlupatého).

Ilustrace nepůsobí jednotvárně. Někdy zasahují celou stránku, jindy nabírají podobu menších bublin či fotek z alba, vždy je doplňuje jednoduchý, krátký a pro děti srozumitelný text.

Vyprávění s láskou a porozuměním

Vyprávění se četlo velmi příjemně, při čtení jsem se neubránila spokojenému úsměvu. Autorka na králíkův život nahlíží s láskou a porozuměním. Je znát, že se jedná o její osobní vzpomínky, i když je celý příběh viděn z pohledu králíka a psán v ich-formě. Tato forma je však zvolena velmi dobře, protože bude dětem blízká. Lidi, věci či místa okolo sebe Králík nazývá pro člověka zvláštními, avšak pro něj příznačnými jmény – Takychlupatý, Střapatá, Fousatý, Píďalka, Divoká, což příběhu dodává autentickou a milou atmosféru.

Králík je vtipný komentátor okolního dění a jeho trefným postřehům se rádi zasmějete. Místy narazíte i na roztomilý dvojsmysl, který pochopí jen dospělí (Už to prasklo. Až se Komárkovi vrátili, přivezli si miminko.).


UKÁZKA:

TAK TOHLE je můj domov.

TAK TOHLE jsou noví MOJI, nějaká Střapatá a Fousatý.

TAK TOHLE, kamarádi, je moje Malé doupě, vidíte?

Odpusťte, že se takhle dojímám,

ale to víte, králík je taky jenom člověk.

Mít domov, to není jen tak.

To je něco!


Zhodnocení a doporučení

Knížka je zábavná, napínavá i dojemná. Autorka se nebála zabrousit do tabuizovaných témat – zvíře jako potrava, smrt mazlíčka. Všechno vylíčila pravdivě a přirozeně. Navíc čtenáře i nenápadně vzdělává - o životě králíků se toho dozvíte poměrně hodně, na předsádce autorka dokonce uvádí přehled různých druhů. Osobně bych uvítala s tímto milým společníkem ještě víc příhod.

Paní Komárková si vysloužila můj obdiv, a to nejen pro povedený příběh a milé ilustrace, ke kterým se ráda vrátím, ale i pro to, že je (jak se z příběhu dozvíme) zasloužilou čtyřnásobnou matkou.

Titul bych doporučila jak všem milovníkům obrázkových knížek, tak dětem od 4 let, které mají nějakého domácího mazlíčka nebo po něm touží, protože tady se zábavnou i srozumitelnou formou dozvědí, jaké radosti i strasti na ně můžou čekat a v neposlední řadě, jak se se smrtí mazlíčka vyrovnat.

____________________________________________________________

Máte doma také nějakého mazlíčka a v příbězích o králíkovi ho poznáváte? Zaujala Vás knížka? Budu ráda za Vaše reakce. :-) 

Žádné komentáře:

Okomentovat