PROČTENÉ LÉTO - 1. týden (O batozích a kufrech)

 

PROČTENÉ LÉTO 2021


    1. TÝDEN – O BATOZÍCH A KUFRECH

Jsem velmi poctěná tím, že letos mě jako blogerku přizvala Mravenčí chůva ke skvělému projektu Pročtené léto, což je česká verze Prečítaného léta na Slovensku. O co jde? Každý prázdninový týden se ponese ve znamení nějakého tématu, na něž se budou zapojení blogeři, organizátoři, ale i rodiče snažit nalézt tipy na čtení, ale i aktivity s dětmi pro různé věkové kategorie.

Na tuto stránku vám budu postupně přidávat obsahy všech daných témat, bude tedy fungovat jako rozcestník.

TÉMATA PROČTENÉHO LÉTA

1.TÝDEN – O BATOZÍCH A KUFRECH2. TÝDEN – O DEŠTNÍCÍCH A O POČASÍ3. TÝDEN – O STOPÁCH, 4. TÝDEN – ZASTÁVKÁCH A O MĚSTĚ5. TÝDEN – O STUDNÍCH A O VODĚ6. TÝDEN – O JESKYNÍCH7. TÝDEN – O HRADECH8. TÝDEN – O SENDVIČÍCH, PIKNICÍCH A OPÉKAČKÁCH9. TÝDEN – O VYTRVALOSTI. 

 

1.   TÝDEN (O BATOZÍCH A KUFRECH)

První týden Pročteného bude ve znamení batohů a kufrů. Batohy či kufry potřebujeme, když se stěhujeme, když jedeme na výlet nebo na dovolenou, když utíkáme z domu, když nás z domu vyženou násilím, starý kufr plný pokladů můžeme také objevit třeba na půdě. Knížek na toto téma jsem našla poměrně hodně. Pojďte se spolu se mnou na ně podívat.

 

JIŘÍ KAHOUN: ZVÍŘÁTKA Z MALINOVÉ PASEKY (Pikola, 2019)

Celkem osm zvířátek odjíždí s paní učitelkou na „školku v přírodě“ do Prahy. Ubytují se v hotelu, objevují metro, tramvaje, divadlo, navštíví zoo. 

Provádějí různé rošťačiny a veselé kousky stejně jako děti předškolního věku.

Zvířátka se seznámí s pejskem Kudrnkou, kterého na oplátku pozvou k nim do malinové paseky, tam společně zažívají zase dobrodružství v přírodě.

Čeká na vás laskavý a úsměvný příběh, který nádherně ilustrovala Aneta Františka Holasová. Nechybí živé dialogy a se situacemi jakoby odkoukanými ze života. Malí dětští posluchači spolu se zvířátky zažijí nejedno dobrodružství. Knížka je oficiálně určena od 6 let, ale myslím, že zvládnou i děti kolem 5 let.

 

BOHUMIL ŘÍHA: HONZÍKOVA CESTA (Panorama, 1981)

Nádherně vyprávěný příběh plný emocí o cestě městského chlapce za prarodiči na venkov.

Představte si, že tato kniha vyšla poprvé už roku 1954! a pořád je u dětí oblíbená! I díky ilustracím Heleny Zmatlíkové. Inu, poklady nestárnou. 

Honzík jede na krátké prázdniny sám vlakem za dědečkem a babičkou na venkov. Poznává venkovská zvířata, jako kozu, psa, slepice, prase, ale prožívá dobrodružství také s dětmi. 

 

Knížka sice byla napsaná ještě v době socialismu a na starších vydáních se setkáte s družstvem a soudruhy, ale to nic nemění na tom, že je to láskyplný příběh, kde je výtečně popsán vnitřní svět hlavního hrdiny. Hodí se pro děti od 5 let.

 

PETR HUGO ŠLIK: OLINKA A KOUZELNÁ TRUHLA (Albatros, 2020)


Na čtrnáctidenní prázdniny se k dědovi také chystá šestiletá Olinka. S dědou jí to napřed moc nebaví, protože děda žije staromládeneckým životem a na Olinku moc čas nemá. 

Na půdě však Olinka objeví kouzelnou truhličku plnou dobrodružných knížek. Truhla je kouzelná. 

Když se do ní Olinka zavře, může se přenést do prostředí té knížky, kterou zrovna četla. A to je teprve dobrodružství! Jednou se však Olinka dostane do velkého nebezpečí.

Kdo ji zachrání? Bude s dědou pořád nuda? Příběh se hodí pro čtenářky od 6 let.

 

LUCY MAUD MONTGOMERYOVÁ: ANNA ZE ZELENÉHO DOMU (Albatros, 2018)

Se sbaleným kufrem se k nové rodině přestěhovala i Anna Shirleyová, která je sirotek

Bude se muset vypořádat s přísnou náhradní matkou i se zkostnatělými poměry. 

Bezprostřední, milou a půvabnou dívku se zrzavými vlasy si určitě zamilujete.

V Česku už vyšly 4 díly. Tu správnou dávku romantična a duši vtiskla kresbám Ivona Knechtlová.

Zalíbí se dívkám, které mají podobné vlastnosti jako Anna. Vhodná od 6 do 100 let.

 

KAREN LEVINE: HANIN KUFŘÍK (Portál, 2003)

Svůj kufr si musela nedobrovolně nachystat také malá dívenka Hana Bradyová, která měla tu smůlu, že byla židovského původu

Za tajemstvím Hanina příběhu se vydává zakladatelka Tokijského centra pro studium holocaustu, Japonka Fumiko Išioka, ke které se ve 20. století kufr Hany dostal. 

Paní Išioce se podaří objevit ještě žijícího bratra Hany a díky němu se dozvídáme celý Hanin příběh.

Příběh bych doporučila k přečtení všem dětem zhruba od 12 let, které se zajímají o tematiku holocaustu.

 

TEREZA PAŘÍZKOVÁ: STELA V ZEMI TUČŇÁKŮ (Pikola, 2020)



Jedenáctiletá holčička Stela se vydává na výlet s rodiči až do daleké Antarktidy. 

Na náročnou cestu se musí pořádně připravit. 


Krásný a láskyplný příběh s nezapomenutelnými ilustracemi Ivony Knechtlové ocení především dívky od 7 let.

 

JACQUELINE WILSONOVÁ: DÍTĚ DO KUFRU (BB/ art, 2004)

Desetiletá Andy se musí potýkat s rozvodem rodičů a s tím, že má každý z nich už novou rodinu. 

Jeden týden žije u táty a jeden u mámy, ale skutečný domov jí chybí. Má ho jedině v kufru, který tahá všude s sebou. Ještě že má svého plyšového králíčka Ředkvičku, kterému se může svěřit.

Realistický příběh ve vás někdy vyvolá smích, ale pohne i k slzám. Vhodný pro děti zhruba od 10 let, které mají podobné problémy jako hlavní hrdinka.

 

MIROSLAVA SALAJKOVÁ: BÁJEČNÁ ŠKOLA PANA SCOTTA (Kazda, 2020)

Sbalit si kufry musel i šestiletý Péťa, který se spolu s maminkou přestěhuje z Česka do Portugalska, kde jeho tatínek získal práci. 

Péťa tam nastupuje poprvé do školy, v ní se však mluví jen anglicky. 

On však anglicky vůbec neumí. Najde si tu nové kamarády?

Jak se s novým způsobem života vypořádá se dočtete v této milé a dobrodružné knížce. Přečíst si ji můžou všechny děti, co zrovna nastoupily do školy, určitě se v mnoha situacích poznají.

_____________________________________________________________________________

Znáte nějakou ze zmiňovaných knih a rádi ji s dětmi čtete? Chybí Vám tu jiný titul, který je u Vás oblíbený? Pochlubte se. Budu ráda, když se knižními tipy necháte inspirovat a napíšete, jak jste na tom vy. Pěkné počtení přeji. J

Žádné komentáře:

Okomentovat