RECENZE: Otfried Preussler – Oslík a vánoční andělíček

Kouzelná obrázková knížka o netradičním vánočním příběhu

Otfried Preussler: Oslík a vánoční andělíček

Máte rádi vánoční příběhy? Já je přímo zbožňuji. Proto mi nemohla uniknout letošní novinka z nakladatelství Portál s názvem Oslík a vánoční andělíček. Pojďte se spolu se mnou na ni podívat.

Byl jednou jeden malý oslík, který teprve nedávno přišel na svět. Mrzlo a na zemi ležely závěje sněhu. Oslík byl se svou maminkou v teple stáje. Před usnutím mu vyprávěla pradávný příběh o oslici, která kdysi dávno v betlémském chlévě spolu s volkem zahřívala svým dechem milé Jezulátko. Jednoho dne se oslík probudil a maminka byla pryč. Místo ní se však ve stáji objevil andělíček a pověděl oslíkovi, že ji najde v Betlémě u Jezulátka ve chlévě. Nabídne mu, že ho k ní dovede a oslík souhlasí. Cestou pozvou každého, koho potkají, aby se k nim připojil. Děti, ovčák s ovečkami, pekař s pekařkou a pekaříkem, párkařka, a dokonce i policejní strážmistr společně u jesliček prožijí zázrak Vánoc.

Autor se dotkl pradávného vánočního příběhu o narození Ježíška, ale trochu z jiného pohledu. Z pohledu poutníků, kteří se jdou Jezulátkovi poklonit. Do popředí se dostává andělíček a oslík, ale Ježíšek plní stále roli té nejdůležitější postavy. Pan Preussler si vzal na mušku předvánoční shon a spěch, kvůli němuž se nelze zastavit a připojit se k betlémským poutníkům. Pro děti vytvořil pěkný vánoční příběh plný zvířátek, který mají šanci dobře přijmout a oblíbit si ho.

Zhodnocení a doporučení

Text je jednoduchý, ne příliš dlouhý a pro děti srozumitelný. Často pracuje s opakujícími pasážemi, což mají děti rády. Moc se mi líbilo výtvarné provedení, které je hravé a veselé. Je na něj radost pohledět. Text je vsazen do celostránkových zimních ilustrací, které v knížce hrají prim. Díky nim na vás dýchne to pravé kouzlo Vánoc. 

Příběh je zasazený do současné moderní doby, najdeme v něm auto, stánky, v nichž se prodávají párky, a za okny domů dokonce i muže sedícího u počítače či paní v kadeřnictví. Andělíček je pojatý také netradičně, vypadá jako obyčejné dítě, které je bosé, a šála, jež má okolo krku, vlastně zastává roli křídel. Knížka je plná roztomilých a vtipných detailů, které budete s dětmi rádi objevovat. Tu objevíte slepice s šálami na krku, tu ovečku s kulichem, veverky, které hrají karty či zajíčky, kteří do sněhu dělají andělíčky. Jak už je u nakladatelství Portál zvykem, samozřejmostí jsou pevnější stránky.

Knížka určitě potěší všechny děti, které mají rády obrázkové příběhy. Může se stát takovým odrazovým můstkem k vyprávění vánočního příběhu o Marii, Josefu a Ježíškovi. Je určena dětem od 3 do 6 let. My ji s 3,5letou dcerkou čteme a vydržíme ji poslouchat až dokonce. Aktuálně ji můžete sehnat přímo v nakladatelství Portál za 239 Kč. Tímto mu také děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

A co vy? Také máte rádi vánoční příběhy? Napište mi.

_________________________________________________________

Anotace:

Autor: Otfried Preussler

Název: Oslík a vánoční andělíček

Ilustrace: Christiane Hansen

Počet stran: 32

Nakladatelství: Portál

Rok: 2021

2 komentáře:

  1. Už ji máme nachystanou doma a v knihkupectvi mi hned padla do oka, právě díky nádherným ilustracím a nepříliš dlouhému textu na každé straně. Zatím jsme nečetli, ale moc se na ni těším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věřím, že Vám padla do oka. Jak dopadlo čtení? Líbila se?

      Vymazat