Co číst… O OKNECH A DVEŘÍCH (PREČÍTANÉ LETO – 3. týden)


PREČÍTANÉ LETO – O OKNECH A DVEŘÍCH (3. TÝDEN)


Třetí týden Prečítaného leta byl věnován tématu Okna a dveře. Okna a dveře? Nejdřív jsem si říkala, že na toto téma bude můj příspěvek chudý, protože na žádné tipy nepřijdu. Ale pak jsem jich našla překvapivě mnoho. Vždyť okna, to mohou být velmi populární „okénkové knížky“ a okna a dveře nesmí chybět v žádném pořádném stavení, domku či domečku. Vybrala jsem tedy pár tipů, které mě osobně zaujaly, nebo které jsou u nás ve velké oblibě. Pocházejí z naší domácí knihovničky, knihovny i knihkupectví. Některé doma máme, jiné si v budoucnu rádi půjčíme. Snad v nich najdete inspiraci i Vy.


ČTENÍ O OKNECH A DVEŘÍCH




Okénkové knížky

FELICITY BROOKS: BARVY (Svojtka, 2014)
Tato okénková knížka má u nás nebývalou odezvu. Myslím si, že pokud chcete dítě naučit barvy, je tohle dobrý tip. Dcera (2 roky) už barvy celkem ovládá, ale pořád ji baví v ní listovat a s okénky si hrát.


Knížky s okénky snad děti nikdy neomrzí. Každé dítě baví objevovat tajemství skrytá uvnitř, a vůbec nezáleží na tom, zda jde o nečtenáře či čtenáře. Tato knížka zaměřena na poznávání barev se nakladatelství Svojtka opravdu povedla (Svojtka obecně okénkové knížky dělat umí skvěle).  Úkoly jsou zde řazeny od těch nejjednodušších (poznávání barev) až po ty nejsložitější (kombinace více barev a jejich hledání). Děti si také díky ní můžou v praxi vyzkoušet, která barva vznikne smícháním jiných barev. Také naučí poznávat druhy exotických i lesních zvířat, aut a trochu počítat.

Za nás ji určitě můžu doporučit už pro děti kolem 1,5 roku. 

Felicity Brooks: Otevři okénko. Barvy - obálka

Představení a upevňování základních názvů barev.

Ve vagónku jaké barvy se skrývají exotická zvířátka?
Děti je učí poznávat i přiřazovat jednotlivé barvy.


Ukazuje také, jaká barva vznikne smícháním různých barev.

Dokonce tematicky v knize najdete domeček, v němž je třeba
nalézt věci, které zvířátka ztratila.

ANNE MÖLLEROVÁ: MŮJ PRVNÍ ATLAS ZVÍŘAT (Albatros, 2019)
Velmi povedené okénkové knížky s poměrně realistickými obrázky má nakladatelství Albatros v edici Už vím proč. Tato se týká zvířat, ale sáhnete-li po jakékoli z této edice, neuděláte chybu. Vyberou si chlapci i děvčata. K dispozici jsou například tituly Vše o vlacích, Vše o hasičích nebo Popeláři jedou.

V tomto titulu se děti zábavnou formou dozvědí o zvířatech spoustu informací a mnohému se určitě přiučí i jejich rodiče. U dětí je po nich nebývalý zájem, v knihovně se na nás nedostalo a doma ještě nemáme. Je určen už pro děti od 3 let. Věřím, že by i u nás slavila úspěch.


Můj první atlas zvířat
Můj první atlas zvířat - zdroj: Albatrosmedia

Za dveřmi se může skrývat ledacos...

PETR HORÁČEK: O MYŠCE, KTERÁ SE NEBÁLA (Portál, 2019)
Horáčkovy knížky jsou u nás velmi populární. V této hrají důležitou roli také dveře. Jde o milý příběh ukazující různé pohledy na téma strach.

Příběh vypráví o myšce, která se i přes varování svých kamarádů chvástá tím, že se nebude bát jít sama do lesa, i přesto, že tam na ni může číhat různé nebezpečí. Opravdu několik hrůzostrašně vypadajících zvířat potká, například medvěda nebo vlka. Ti ji ale nedokáží polekat. Naopak, ráda by si s nimi hrála, oni její projev zájmu však nechávají bez povšimnutí. Pak ale narazí na lesní chatu, otevře dveře a spatří to nejstrašnější zvíře, které mohla v lese potkat…

Obrázky z lesa jsou laděny více do šeda, což ještě umocňuje jeho tajemnou atmosféru a možné nebezpečí, takže je možné, že se děti budou trochu bát a s dychtivostí očekávat, co se stane. U nás má knížka úspěch. Dcerka nejraději otevírá ony dveře v chaloupce a s radostí vykřikuje "slovo", které za nimi vidí. Věřím, že potěší malé děti i ty už dospělé děti.:-)


O myšce, která se nebála - obálka







Úsměvný a nadčasový obrázkový příběh o žárlivosti a o tom, že je dobré nemít jen jednoho kamaráda. Kdo by snad čekal strašidelný příběh o duchách, bude zklamaný. Protože duchové v příběhu zase tak velkou roli nehrají. Těžiště stojí na zamyšlení nad otázkou kamarádství.

Méďa a Svišť jsou nejlepší kamarádi, hrají si jen spolu. Svišť by ale chtěl mít Méďu jen pro sebe. Jednou chce Méďa přizvat ke hrám také Kačera. To však Svišť nemůže za žádnou cenu dopustit. Vždycky u Médi otevře dveře jako první, vymlouvá se, že Méďa není doma a provádí různé potrhlé kousky, aby Kačer nedorazil. Nakonec se Svišťovi samozřejmě jeho chování vymstí. A odkud pochází ten zvláštní název titulu? Svišť si myslí, že za okny vidí duchy, ale Méďa rozumně namítá, že duchové by přece na dveře neklepaly.

Textu je méně a děj stojí hodně na krásných, vtipných a vykutálených ilustracích. Já jsem si příběh hned zamilovala, zatím ale jen prolistovala v knihkupectví. Když na něj narazíte, určitě se na něj podívejte. Vhodný pro děti kolem 4 let.


Duchové neklepou na dveře - obálka







Duchové neklepou na dveře - zdroj: Knižní klub


VĚRA PROVAZNÍKOVÁ: KOZÍ POHÁDKA (Albatros, 1991)
Když se řeknou dveře, z pohádek mě jako první napadne ta o kůzlátkách, která neměla otvírat vrátka.:-)

Tato pohádka o kůzlátkách je možná trošku neprávem opomíjená a ve stínu jiných, ale je to škoda! Protože je opravdu krásná. Jednoduchá, na převyprávění děje bohatě stačí obrázky. Veršovaný a veselý příběh formou leporela, navíc s ilustracemi Heleny Zmatlíkové se dětem určitě zalíbí. 

Moje dcera ji má moc ráda a já také, často ji čteme a dcerka v ní sama listuje. Děti kolem 1,5 roku by ji mohly ocenit.


Věra Provazníková: Kozí pohádka






Kozí pohádka v akci.

Jak jsou důležité dobré sousedské vztahy...

CIARA FLOOD: TI OTRAVNÍ KRÁLÍCI (Svojtka, 2015)
Rodinu milých, přátelských a pracovitých králíků by si přál mít za sousedy každý. Každý. Kromě bručouna pana medvěda! Úžasná a vtipná knížka s poučným příběhem, kde se děj také hodně točí kolem vstupních dveří. Barevné a velké ilustrace s důrazem na detail, vtipné narážky a odlišné velikosti písma u textu, který často tvoří jen jedna věta, činí titul ještě lákavější.


Vedle pana medvěda se nastěhovali noví sousedé. Pan medvěd je zvyklý žít sám. Je to starý mrzout, zastánce tradičních pořádků.  Prozatím každého návštěvníka hned odradila jeho rohožka s nápisem "Jděte pryč" nebo jiné takové podobné vychytávky kolem domu. Králíci, noví sousedé pana medvěda, se však chovají velmi přátelsky a nevynechají jedinou příležitost, aby mohli pana medvěda navštívit, něco mu přinést nebo ho o něco požádat. Pan medvěd jejich snahy neocení. Naopak. Pro něj jsou to jen „ti otravní králíci“, které ještě nikdy nepustil přes práh svého domu a vždy je ošklivě odbyl. Po jednom zvlášť ošklivém výstupu k němu už nezavítali. Jednou však pan medvěd objevil za dveřmi něco, co úplně změnilo jeho pohled na nové sousedy...


Věřte, že si knížku zamilujete a budete s chutí číst s dětmi. Ocení především předškoláci či děti mladšího školního věku, ale díky skrytým narážkám se pobaví i rodiče.

Ciara Flood: Ti otravní králíci
Pan medvěd má dokonce v domě i stylové obrazy.




Milí sousedé by si rádi půjčili trochu medu.

Ale pan medvěd se vymlouvá, že žádný med nemá.
(Sledujte myšku, která otevírá skříňku s medem).

A takhle "hubené" jsou medvědovy medové zásoby.

Není ta rohožka úžasná?:-) 


STEPHANIE SCHNEIDEROVÁ: SLONI V DOMĚ (Albatros, 2016)

Především obrázková knížka s krátkým textem vyprávějícím o tom, jak je důležité mít dobré sousedské vztahy.

Do bytového domu, kde bydlí jen lidé, se nastěhují nečekaní podnájemníci. Je to skandál, protože to nejsou lidé, ale sloni! Nikdo se s nimi nechce přátelit, protože jsou „jiní“. Jediný, kdo se slonů nebojí, je malá holčička Fínka, které chybí kamarádi. Neváhá rodinku slonů navštívit…

Celkově jsem od knihy očekávala hlubší příběh se složitější zápletkou. Tím však nechci říct, že je knížka špatná. Ilustrace se mi však moc líbily. Pokud máte v domě problémy se sousedy a hledáte jednoduchý příběh, jak dětem vysvětlit vhodné a nevhodné chování k sousedům nebo, co je to pomluva, tento titul se k tomu skvěle hodí. Vhodná pro děti kolem 3 let.


Stephanie Scheiderová: Sloni v domě - obálka








Kampak vedou tajné dveře?

KARINA SCHAAPMAN: DŮM MYŠEK. SLAVNOST (Meander, 2018)
Toto už je pátý díl série Dům myšek. Vypráví hlavně pomocí obrázků o myškách-dětech Samovi a Jůlii, které žijí v obyčejném domě jednoho městečka a zažívají obyčejná dobrodružství. Autorka všechny domečky, jejich vybavení a okolí vlastnoručně zhotovila, naaranžovala a pak nafotila. K tomu doplnila jednoduchý příběh. Je to úžasné. Nakoukněte do světa myšek a pokochejte se těmito úžasnými detaily spolu s dětmi.

Příběh vypráví o třech malých zvídavých holčičkách-myškách, které objeví ve městě tajnou chodbu vedoucí do skrýše Julie a Sama. Spolu se všechny myšky podívají k pekaři a do divadla. Všude se chystají přípravy na slavnost korunovace budoucího krále. Ráno Sama a Julii čeká jedno velké překvapení.

Tento díl bývá označován za slabší než předešlé knihy. To nemůžu posoudit, protože jsme si ho půjčily jako první. Zajímavostí je, že kniha vyšla speciálně jako dárek pro královské dcery při příležitosti korunovace krále Viléma-Alexandra. Originální miniaturní svět myšek se mi moc líbí a jejich příběhy určitě nečteme naposledy.:-)


Karina Schaapman: Dům myšek. Slavnost (5. díl)

Myšky se představují. Seznamte se s Mini, Midi a Maxi.

Tajná chodba nalezena.

Seznámení s Julií a Samem.

Návštěva pekařství.

A její nepříznivé následky...

Co znamená mít domov?

ASTRID DESBORDES: MŮJ DOMOV (Axióma, 2020)
Moc krásná kniha s poetickým textem o tom, který domov je v životě nejdůležitější. Zároveň může představovat úvod k tematice poznávání různorodých kultur a z toho plynoucího životního stylu.

Malý Adámek objevuje, co je to domov. Nejprve poznává domov svůj, seznamuje se s lidmi, kteří v něm bydlí nebo jej navštěvují. Objevuje kouzlo domova jako místo bezpečí, ochrany, místo jen pro něj. Ale také cestuje a poznává různorodé domovy svých kamarádů – život na statku, v maringotce, luxusní vile, chudé chaloupce, moderním bungalovu… Posláním knihy je objevit ve čtenáři odpovědi na otázku, co je to domov, co jej tvoří.

Určitě titul doporučuji pro všechny rodiče a děti okolo 3 let. Mně se moc líbila. Zájemci si mohou přečíst i mou recenzi Astrid Desbordes: Můj domov.

Astrid Desbordes: Můj domov





Jak vzniká dům?

MARTIN SODOMKA: JAK SI POSTAVIT DŮM (MS studio, 2015)
Martin Sodomka v rámci edice Technické pohádky vydal již tituly Jak si postavit motorku, Jak si postavit auto a Jak si postavit letadlo. V této publikaci se čtenáři detailně seznámí s tím, co všechno obnáší stavba domu.

Cesta k vlastnímu domu není jednoduchá. Své o tom ví krysák Arny a jeho žena Luci. Čtenáři se tak na příběhu těchto krysáků dozvědí, jak dlouhá cesta k pořízení vlastního domu vede. Od získání peněz, materiálu, volby parcely, projektu, přes samotnou stavbu a její fáze až po kolaudaci. Vše doplněno o jednoduché a srozumitelné technické názvy, popisy a postupy.

Myslím, že knížka má potenciál čtenářům jednoduše představit, co stavba domu obnáší. Nebudou se nudit děti ani dospělí. Mě samotnou to velmi zajímalo, technické pojmy jsem neznala a o stavbě velké povědomí neměla. Některým dospělým snad může vadit, že si krysák musel vzít na dům hypotéku. I to je však jedna z možností, jak získat peníze na stavbu, a proto bychom se o ní dětem měli zmínit. Jak se ony samy v budoucnu rozhodnou získat peníze na stavbu, záleží na nich. Určitě knížku můžu doporučit. Hodí se pro děti kolem 7 let.

Martin Sodomka: Jak si postavit dům

Hrubá stavba

Jak to všechno probíhá - nákresy včetně popisků

Okna

Střecha

Kolaudace
Obsah

Jak se liší bydlení dětí ve světě?

HELENA HARAŠTOVÁ, PAVLA HANÁČKOVÁ: JAK BYDLÍ DĚTI Z CELÉHO SVĚTA (Albatros, 2016)
Prostřednictvím barevných a stylizovaných obrázků Vás kniha seznámí s různými podobami bydlení, ale také odlišnými zvyklostmi a životním prostředí jiných národů.

Čtenáři se v 15 zastaveních seznámí s dětským zástupcem dané země a jeho prostřednictvím se dozvědí, jaké domovy jsou nejlepší pro kočovné národy, obyvatele deštných pralesů, jak vypadá domov u Eskymáků, na poušti, v Japonsku, u indiánů nebo ve skále. Líbilo se mi, že v úvodu  stylově každé dítě pozdraví čtenáře ve svém rodném jazyce a že titul zmiňuje i různé zajímavosti. Mimo jiné se dozvíme, jaký mají obyvatelé jídelníček, co je součástí jejich oděvu, kde se děti učí… Titul také nezastírá, že původních domovů některých národů dnes ubývá a bývají obohaceny o vymoženosti moderní doby.

Pro prvotní seznámení se stylem bydlení různých kultur se mi kniha moc líbila. Vytkla bych jí akorát mapu, která byla moc obecná, a obtížně z ní bylo možné vyčíst, kde konkrétně se jednotlivé národy a jejich obydlí nachází. Řekla bych, že kniha představuje velmi zjednodušený protějšek k vychvalovanému titulu D.O.M.E.K. Vhodné pro děti kolem 6 let.


Jak bydlí děti celého světa - obálka


Mapa s 15 zastaveními.

Jak se bydlí ve skále?

Jak se bydlí v Thajsku?

Jak se bydlí v Japonsku?

Kdo bydlí v jurtě?

Co mě ještě zaujalo: (ale zatím jsem se k tomu bohužel nedostala, což se může brzy změnit:-))

CARSON ELLISOVÁ: DOMOV (65. pole, 2017)
Tento vychvalovaný a vizuálně působivý titul s humorem a nadsázkou představuje rozmanité podoby domova.

Domov může být dům na venkově, byt ve městě nebo dokonce bota. Domov lze najít na cestě, pod vodou, v bájných světech i v autorčině ateliéru. Autorský debut oceňované ilustrátorky je laskavým pohledem na místa, která lze (někdy s notnou dávkou fantazie) označit jako domov, a vybízí tak k zamyšlení nad tím, co pro nás vlastně domov znamená.

Zatím jsem nečetla, ale velmi ráda si jej „přečtu“. Jeho poetika je totiž založena hlavně na ilustracích. Podobně koncipované knihy mám ve velké oblibě.


Carson Ellisová: Domov. Zdroj: 65. pole






Průvodce po 35 současných domech celého světa.

Tato knížka je velmi vychvalovaná. Domy v ní zobrazené slouží různým účelům: v některých můžete bydlet, v některých jen přespat, v některých se pracuje a v některých pije čaj. Dozvíte se, kde ten který dům stojí, proč byl vymyšlený a postavený tak, jak byl, a kteří architekti ho navrhli. Všechno v knížce je kreslené. A kromě domů v ní uvidíte také spoustu zvířat, lidí, ufonů a příšerek a procestujete skoro celý svět.

Osobně jsem ještě neměla tu čest knížku poznat. Z ukázek vypadá titul zajímavě, především obsahově, ale ilustrace na mě působí příliš barevně. Ale možná je to jen zdání a je to ten typ knih, kde obsah převažuje nad formou a je třeba se nad to povznést:-). Dětem se právě toto zpracování může líbit. Vhodné od 7 do 99 let.


D.O.M.E.K.
D.O.M.E.K - zdroj: Jakost


Tady je malá ukázka:
_______________________________________________________
Zaujaly Vás některé tipy? Pochlubte se, jaké knížky o dveřích a oknech máte doma Vy? Budu moc ráda. Pěkné počtení přeji. J

Žádné komentáře:

Okomentovat