15+1 TIP NA PRÁZDNINOVÉ ČTENÍ PRO DĚTI - 2. část


Co číst s dětmi v létě 
(kategorie 3-6 let)

Léto nám pokračuje v plné parádě. Aby bylo ještě příjemnější, přináším Vám tipy na prázdninové čtení pro všechny věkové kategorie. Dnes Vám představím kategorii 3-6 let a příště se můžete těšit na výběr knížek pro děti ve věku 6-9 let.


3-6 LET

O přátelství


Malé Sovičce a Králíčkovi se nedaří spolu setkat a spřátelit se, protože mají odlišný způsob života. Tak jim alespoň rodiče o tom druhém vypráví příběhy, a tak obě zvířátka zatouží setkat se. Jak to provedou? Přečtěte si jeden z nejkrásnějších ilustrovaných příběhů o přátelství, které nezná překážek. Nádherné celostránkové ilustrace od mé oblíbené Emilie Dziubakové (Rok v lese, Obejmi mě, prosím!) s kratším textem se výtečně hodí na čtení před spaním.

Nerozluční přátelé

Úsměvný a nadčasový obrázkový příběh o tom, že je dobré nemít jen jednoho kamaráda.
Méďa a Svišť jsou nejlepší kamarádi, hrají si jen spolu. Svišť by ale chtěl mít Méďu jen pro sebe. Jednou chce Méďa přizvat ke hrám také Kačera. To však Svišť nemůže za žádnou cenu dopustit a provádí různé potrhlé kousky, aby Kačer nedorazil. Vhodný pro děti kolem 4 let.

Duchové neklepou na dveře

Malá myška má velký problém. Myslí si, že snědla měsíc, který spadl z oblohy, a on už nikdy nebude svítit. Ještě že má za kamarády králíčka a krtka, kteří jí neváhají pomoci. Půvabně ilustrovaný příběh o dětské naivitě, ale také o hodnotě přátelství v kulisách letní přírody. Vhodný pro děti už od 2 let, díky velkému písmu a krátkému textu využijí děti i jako první čtení. Více si o myšce přečtete v mé recenzi.






Krátké pohádky na dobrou noc



Co by bylo léto bez včelích medvídků Brumdy a Čmeldy?
Krátké, láskyplné a rozverné příběhy o čmeláčích brášcích Brumdovi a Čmeldovi jistě znají děti už z televizních večerníčků, ale knížka je knížka. Začtěte se do veselých i napínavých příhod dvou čmeláčích chlapečků. Příhody nesou poetické názvy, jako Sluníčková, Pavučinová či Zlobivá.  Předznamenávají tak, co se v nich bude dít. Pro děti kolem 5 let.













Pohádkový nádherně ilustrovaný veršovaný příběh, který v dětech probudí lásku ke knihám. Franklina si nemůžete nezamilovat!
„Drak Franklin si hrozně rád příběhy čte, hřejí ho v noci ve studené tmě.“ Tak začíná poetický příběh o drakovi Franklinovi, který žije v ústraní jen s myškami, netopýry a svými knihami, ze kterých rád předčítá ostatním. Zkoušel se seznámit s lidmi a o svou vášeň se podělit, ale všichni se ho bojí. Až jednou potká holčičku Lunu, která lásku ke knihám sdílí s ním, a společně vymyslí způsob, jak ji předat ostatním. Pro děti kolem 4 let. Ideální čtení před usnutím.










Za tajemstvím přírody…



Nadčasový a hluboký příběh o porozumění, naslouchání a kouzlu přírody. Paní Jezevcová každou neděli vystoupá na vrcholek hory. Během cesty sbírá houby, zdraví přátele a dělí se s nimi o zážitky. Jednoho dne potká malého kocourka, který se k ní přidá. Kocourek nemá s chováním správného turisty zkušenosti, tak ho paní Jezevcová musí naučit poznávat přírodu, pomáhat a naslouchat. „Paní Jezevcová ví, že život se skládá z jednotlivých rozhodnutí. A že stačí naslouchat svému srdci.“ Jednoduchý příběh s minimem textu, krásnými ilustracemi a hlubokými myšlenkami pro všechny od 3 do 99 let.











Pohádka a hravá učebnice přírodopisu v jednom.
Na nádherných ilustracích Evy Chupíkové ožívá příběh o skřítkovi, který musí podniknout dlouhou a strastiplnou cestu, aby zachránil Království růží před zkázou. Cestou potkává různé hmyzíky, poznává jejich vlastnosti i vývoj. Své znalosti si pak mohou čtenáři ověřit v otázkách za kapitolami. Děti si tak užijí nejen krásný příběh, ale nenásilnou formou se naučí i základní informace o hmyzu (beruška, chroust, hovnivál, svižník, aj.). Vhodná už pro děti kolem 4 let a celý první stupeň.





 




Nádherný příběh o poznávání přírody opět s neodmyslitelnými ilustracemi Evy Chupíkové.
Malý předškolák Filípek chodí s tatínkem rád k jezeru u lesíka, povídá si tam se skřítky a objevuje kouzlo přírody i okolních živočichů. Povídá si s nimi a poznává tak jejich vlastnosti. Děti se nenásilně učí o divočácích, pstruhovi, ale třeba také o dafniích. Navíc tatínek zná taje přírody a umí o nich poutavě vyprávět. Věřím, že si příběhy o Filípkovi zamilujete stejně jako já a necháte se okouzlit něžným vyprávěním i snovými ilustracemi. Vhodná pro děti kolem 5 let.


Filípek

Nádherný příběh o holčičce Jitřence je protějškem ke knížce Filípek. Hlavní postavou je tentokrát Jitřenka, sestřička Filípka, která objevuje za pomoci maminky tajemství zahrádky. Poznává tak vlastnosti krtečka, netopýrů, ježka či mravenců. Ilustracemi doplnila opět skvělá Eva Chupíková. Obě knížky jsou krásné, ale musím říct, že Filípek se mi líbil víc. Vhodná pro děti kolem 5 let.


Jitřenka

Kdo si hraje, nezlobí

MEDVÍDEK VILDA SE NENUDÍ (Mladá fronta, 2019)
Knížka plná dokreslovaných fotografií se skutečnou postavou medvídka Vildy v naaranžovaných kulisách vás provede celým kalendářním rokem. V této nadčasové knížce s minimem textu s Vildou můžete plnit drobné úkoly, ale přitom se i leccos dozvíte.






Co se všechno dá vidět na cestách

Hravé leporelo s výseky, stránkami ve tvaru vlaků a vtipnými ilustracemi Terezy Vostradovské vypráví veršovaný příběh o dětech cestující vlakem k pratetě. Malí čtenáři se díky němu seznámí se vším, co cestování vlakem obnáší – od nakupování jízdenek až po průzkum vagónů.







Papoušek Jára ze zoo se s kamarády rozhodne, že uteče do Afriky. Dozvíte se také, jestli tramvaj uveze slona a jak si může žirafa přivydělat na lodní lístek. Velké a zábavné dobrodružství v malé knížečce do kapsy.


Zpátky do Afriky!

Nádherně vyprávěný příběh plný emocí o cestě městského chlapce za prarodiči na venkov.
Představte si, že tato kniha vyšla poprvé už roku 1954! a pořád je u dětí oblíbená! I díky ilustracím Heleny Zmatlíkové. Inu, poklady nestárnou. Honzík jede na krátké prázdniny sám vlakem za dědečkem a babičkou na venkov. Poznává venkovská zvířata, jako kozu, psa, slepice, prase, ale prožívá dobrodružství také s dětmi. Bohumil Říha geniálně vystihl Honzíkovo vnitřní prožívání a jednání. Byla jsem překvapená, jak působivě jsou Honzíkovy pocity vylíčeny. Knížka se mi moc líbila. Trochu se stydím, že jsem se s příběhem Honzíka seznámila teprve nedávno, v dětství mi nebyl předložen, a je to škoda. Neudělejte stejnou chybu. Hodí se pro děti kolem 5 let, ale i pro první stupeň. Pro zájemce připojuji i audioverzi.












Něco pro zábavu i poučení

Pokud jste si oblíbili stejně jako já ilustrace Andrey Popprové, podívejte se na hravou prázdninovou knížku, kterou Vás provedou sourozenci Lucka, Jenda a Martínek trávící prázdniny na chalupě u babičky. Knížka je plná krásných ilustrací, aktivit, úkolů, omalovánek. Dětem zpříjemní prázdninové chvíle, takže se určitě nebudou nudit. Je vhodná pro děti od 4 do 10 let. My ji zatím ještě nemáme, protože je pro starší děti, ale do budoucna určitě pořídíme. 


Pavoučí prázdniny s Luckou, Jendou a Martínkem


Připojuji video, kde paní Popprová své knihy představuje:



O fascinujících proměnách ze života rostlin i živočichů si můžete přečíst v tomto hravém průvodci. Máme doma, moc se mi líbil. Je tu názorně vysvětlena třeba přeměna vejce ve slepici, housenky v motýla nebo také výtrusu v houbu. Nádherné ilustrace a jednoduchý popis. Určitě doporučuji.








TEREZA VOSTRADOVSKÁ: HRAVOUKA (Běžíliška, 2016)
Hravá prvouka pro děti a rodiče! Úžasně zábavná, půvabně ilustrovaná a naučná knížka, ve které myška zkoumá okolní přírodu lesa, sadu a rybníčka, aby své objevy mohla zanést do sešitku a ukázat jej tetičkám z města. Najdete ji i na tabletech a v počítačích jako aplikaci ke stažení na https://www.hravouka.cz. Je vhodná pro děti kolem 4 let.


Hravouka
__________________________________________________________
Zaujaly Vás tipy? Budu ráda, když mi napíšete. Pěkné počtení přeji. J

1 komentář:

  1. Páni! Zaprvé skvělé tipy na neprofláknuté kousky - za nás rozhodně cokoli od Portálu není šlápnutí vedle - Včelí medvídci jsou srdcovka a Honzíkova cesta naprostá klasika :)

    OdpovědětVymazat