Co číst... O DRACÍCH (PREČÍTANÉ LETO - 2. týden)




PREČÍTANÉ LETO – O DRACÍCH (2. TÝDEN)

Druhý týden Prečítaného leta se nesl ve znamení DRAKŮ. Draci jsou fantastická stvoření žijící v jeskyních, chrlící oheň, ohrožující lidstvo a pojídající princezny. Draci jsou však také mírumilovné bytosti, které touží po společnosti ostatních lidí či zvířat, často je chrání, mlsají vybraná jídla nebo mají zálibu v knížkách. Draci se také mohou prohánět po obloze a děti si díky němu užijí spoustu legrace. Vybrala jsem pár knížek o dracích, které pocházejí ještě z dob mého dětství a z domácí knihovničky, jiné jsem objevila v knihovně a některé z nich vlastním. Některé mě mile překvapily, ale jiné zklamaly.



ČTENÍ O DRACÍCH



Dobrácký drak s citem pro knihy

První místo v dračí oblíbenosti u mě získává pohádkový nádherně ilustrovaný a veršovaný příběh, který dětem ukazuje, že drak nemusí být vždycky zlý, že zdání může klamat, a ještě navíc v dětech probouzí lásku ke knihám. Franklina si nemůžete nezamilovat!

„Drak Franklin si hrozně rád příběhy čte, hřejí ho v noci ve studené tmě.“ Tak začíná poetický příběh o drakovi Franklinovi, který žije v ústraní jen s myškami, netopýry a svými knihami, ze kterých rád předčítá ostatním. Zkoušel se seznámit s lidmi a o svou vášeň se podělit, ale všichni se ho bojí. Až jednou potká holčičku Lunu, která lásku ke knihám sdílí s ním, a společně vymyslí způsob, jak ji předat ostatním. Velkoformátové ilustrace ocenila i moje dvouletá dcera. Pro děti kolem 4 let. Ideální čtení před usnutím.
Franklinova létající knihovna 







Obrovský drak s velkým srdcem

STEFAN GEMMEL: JAKO TY! (Thovt, 2005)
Jednoduchý a kratší příběh vypráví o rozdílných pohledech na toho druhého, o jedinečnosti každého tvora, o tom, že bychom si často přáli být někým jiným, o strachu, a také o cestě, na jejímž konci se zrodí jedno velké přátelství.

Dobrácký dráček Bodo má s Franklinem z předchozího titulu leccos společného. Žije hluboko v lesích v ústraní od lidí, ostatní zvířata se ho pro jeho velikost a strašlivou pověst bojí a on by se jim tak rád pochlubil svým zpěvem a tancem. Sní o včelím medu, na kterém by si rád smlsnul, ale neprostrčí prst otvorem v úlu. Jednou ho z jeho spánku vyruší malá myška. Myška je malá, tichá a ustrašená, což z ní činí terč posměchu u jiných zvířat, nedosáhne na jablka rostoucí vysoko na stromě, navíc ji každé ráno pronásledována hrozitánským lvem. Najdou oba cestu, jak by si mohli vzájemně pomoci?

Tuto nenápadnou knížku jsem objevila v knihovně a byla pro mě velkým a příjemným překvapením. Takové jednoduché příběhy skrývající v sobě důležitou myšlenku pro život mám moc ráda. Příběh obsahuje velké barevné ilustrace, které jsou možná na můj vkus moc barevné, ale děti je mohou ocenit. Určitě titul doporučuji! Ocení jej děti kolem 3-7 let.

Jako ty!





I v básničkách se najdou draci

Tato knížka s podtitulem Pohádkové básničky pro kluky i holčičky obsahuje nejznámější pohádky (O veliké řepě, O Popelce, O Červené Karkulce, O Smolíčkovi a Otesánkovi), které si děti určitě oblíbí.
V jedné pohádce vystupuje drak, který má sice zálusk a chutě na princeznu, ale Honza ho přivede na jiné chutě – nabídne mu makové buchty. Později si dá i bramboráky, ale na svou mlsnost doplatí tím, že bude tak tlustý, že se nebude moct hnout z místa. Nakonec bude muset nasadit lehčí stravu.
Tato knížka sice nedosahuje kvalit Hrubínovy Dvakrát sedm pohádek, ale není to špatný pokus. Určitě ji ocení učitelé v mateřských školách či prvního stupně pro recitaci i dramatizaci, zároveň se hodí jako pohádky pro předčítání před usnutím.

Vytkla bych jí jedině, že některé pohádky nevypráví od začátku, ale vybírá si jen klíčové momenty. Nenajdete v ní jen pohádky, ale třeba zveršované nálady princezny a panstva před svatbou.

Snídal drak bramborák





Tajemný a zvláštní drak z Jižní Ameriky

Trochu tajemný a zvláštní příběh o dráčkovi z Jižní Ameriky, evidentně inspirovaný indiánskou tradicí a kulturou.
Uprostřed Andského pobřeží u jezera Titicaca se objeví trochu netypický drak. Místo ohně chrlí bubliny, je fialový s růžovými kosočtverci, trochu obtloustlý. Často je proto terčem posměchu ostatních zvířat. Jednou se setká s jinou dračicí, Marinou, také zvláštním stvořením, se kterou později odejde do Amazonie. Drakovi přátelé pojmou podezření, že Marina je začarovaný démon a vydají se draka zachránit.

Líbila se mi myšlenka ukazující na to, že když je někdo jiný, nemusí být zlý, ale jinak mě titul trochu zklamal. Obsahuje složitá jména postav, které se mohou ze začátku plést a obtížně vyslovovat. Působil na mě trochu chaoticky a místy v něm byly ostré přechody. Na druhou stranu musím ocenit zasazení příběhu do neobvyklého prostředí Jižní Ameriky a ovlivnění místní kulturou a božstvy. Také ilustrace Andrey Tachezy jsou úžasné. Myšlenka nebyla špatná, ale příběh mě natolik nezaujal, abych se k němu vrátila.
Dráček od jezera Titicaca






Zlý drak má chuť na čarodějnici

JULIA DONALDSON: VŠICHNI LETÍ NA KOŠTĚTI (Svojtka, 2015)
Propojením textu Julie Donaldson a ilustrací Schefflera vznikne vždy kvalitní titul snoubící v sobě pěkný veršovaný příběh  s humorem, nadsázkou a překvapivými situacemi, které doplňují neodolatelně potrhlé ilustrace. Přesně to, co mají děti rády. Drak se tady vyskytuje sice jen okrajově, ale zato zaujímá klíčové místo v ději. Tato moderní veršovaná pohádka se u nás stala velmi oblíbenou.

Ve vyprávění se jedna čarodějnice spolu s kocourem vydá na svém koštěti na výlet. Cestou však poztrácí skoro všechno, co se dá – kouzelnickou hůlku, klobouk, mašli… Poztrácené věci jí postupně pomohou nalézt pes, pták a žába. Jenže je koště na takovou zátěž stavěné? Co se stane, když potkají zlého draka, který si chce dát čarodějnici ke snídani?

Tento kousek jsem objevila v Levných knihách. Nelituji, že jsem si ho pořídila. Opravdu jsem se bavila. Dcera zatím víc než draka ocenila hlavně postavu čarodějnice, na které momentálně ujíždí. Text lze bez problémů číst i podle obrázků. Věřím, že pohádka potěší všechny děti okolo 2 let po mladší školní věk, ale zaujme i jejich rodiče.

Všichni letí na koštěti






Tuto ilustraci mám nejradši:-) Drak je k smrti vyděšený a
čarodějnice rovnou omdlela.:-) Co je asi tak vyděsilo?:-)

 
Neotřelý příběh o drakovi z jiného pohledu

Zpracovaná provensálská legenda o svaté Martě se nakladatelství Argo opravdu povedla. Zaujaly mě jak výrazné ilustrace Jitky Němečkové laděné do oranžovo-hnědošedých barev, tak neotřelý příběh, který draka ukazuje zase z trochu jiného pohledu, než jsme zvyklí.

Jádro příběhu vypráví o vesničku Nerluc ve Francii, kterou už dlouhá léta sužuje drak Tarasque. Ten ničí úrodu a požírá dobytek i lidi. Žádný z rytířů neuspěl, obyvatelé poprosí o pomoc i abatyši, svatou Martu. Ta vyzbrojena jen křížem a líbezným zpěvem draka uspí a potom zkroceného draka odvede do vesnice. Překonat zlobu obyvatel městečka se jí však nepodaří a drak na následky zranění umírá. Marta pak navždy z Nerlucu odchází, obyvatelé si příliš pozdě uvědomili svou chybu. Na památku polepšeného draka obyvatelé město nazvali Tarascon a dodnes se tam slaví svátek Tarasqua. Mimo této legendy zmiňuje i příchod prvních křesťanů a vyhnanců z Palestiny – Marie, Lazara a Marty do Marseille.

Tato zpracovaná legenda se mi moc líbila. Vyzdvihuje hodnoty jako odpuštění, pochopení, nenásilí jsou důležité v každé době.

Jak Marta zkrotila draka








Pohádkoví draci

BOŽENA NĚMCOVÁ: PRINC BAJAJA A JINÉ POHÁDKY (NAVA, 1991)
Božena Němcová a její pohádky, to jsou knihy mého dětství. Rozhodla jsem se zavzpomínat a byla jsem zase po dlouhé době překvapená, jak krásný a barvitý jazyk na mě promlouval. Ze souboru jsem vybrala pohádku, kde důležitou roli hrají draci.
Pohádka Princ Bajaja, která je součástí stejnojmenného souboru pohádek, vypráví o odstrkovaném princi, který se jednoho dne rozhodne vydat do světa. Průvodcem a rádcem se mu stává jeho mluvící kůň. Princ se inkognito vydá na zámek, kde předstírá, že je němý, dokáže říct jen bajaja (podle toho mu říkají), najedno oko slepý a prostý. Už méně známé je, že se musel utkat s devítihlavým, osmnáctihlavým a sedmadvacetihlavým drakem. Své statečné činy a svou osobu tají a až nastane ten pravý čas, nechá se své milované konečně poznat.

Až na některá zastaralá slova (šukat), která by si zasloužila novější úpravu, se mi pohádka líbila. Je poutavě napsaná, skrývá v sobě moudrost i ponaučení. Myslím, že dětem od 5 let, by se mohla líbit.






JOSEF LADA: NEZBEDNÉ POHÁDKY (Albatros, 1994)
Další z pohádek mého dětství. V tomto titulu jsou známé pohádky obráceny naruby a jsou tak zdrojem vtipných situací. Myslím, že na originalitě a čtivosti neztratily své kouzlo ani dnes.
Drak se v titulu vyskytuje dvakrát. Jednou v pohádce O hloupém Honzovi, kde poměrně pasivního draka musí celá vesnice dotáhnout až k Honzovi do chalupy, kde ho Honza „dorazí“ naběračkou. Podruhé se v pohádce O chudém královstvíčku, konkrétně v části Princ Vendelín. Tady se jedná o dost netypického, ale dobráckého draka Kabrahára. Drak si barví drápy, dívá se do zrcátka, nejraději zpívá a hraje na kytaru. Dopomůže princi Vendelínovi "jako" vysvobodit princeznu Anku a pohádka tak může mít ten správný konec.

Nezbedné pohádky







Co mě ještě zaujalo: (ale zatím jsem se k tomu bohužel nedostala, což se může brzy změnit:-))

Titul je ztělesněním kvalitního textu s posláním a krásnými živými ilustracemi. A na to já slyším vždycky. Musím slovenských sousedům za tento i následující titul poděkovat!

Vtipný a výchovný příběh o dráčkovi, který má problémy pro svou ohnivou povahu. Když však od jiných zvířátek odpozoruje, jak si poradit s hněvem, naučí se, jak ho přemoct a zůstat klidný. Dle nakladatelství by měl být vhodný pro děti od 1,5 roku.

Tento titul mě zcela okouzlil. Už jen proto, že doma jednoho zlobivého a stále se hněvajícího draka máme také! Je jen otázkou nejbližší budoucnosti, kdy si knížku jako prevenci pořídím i domů.






Alex našel doma dráčka, ale neví, co s ním. Proto jsou v knize přiloženy také rady v dopisních obálkách. Hravé, vtipné a originální.
Vhodná od 3 let.

Dračia pošta

Obrázková knížka potvrzující známou pravdu, že čím větší je náš strach, tím větší žijí draci v našich domech a srdcích.
Hrdinou je malý chlapec, který jednoho dne zjistí, že v jeho pokoji je malý dráček. Diví se a trochu bojí. Když se svěří mamince, dostane se mu odpovědi, že žádní draci nejsou. Chlapec se zájmem i obavami pozoruje draka, který se zvětšuje tím víc, čím víc maminka odmítá jeho existenci. Nakonec je ale drak větší než dům a celá rodina se musí k jeho existenci postavit.
Kniha vypadá velmi lákavě a věřím, že mnoha dětem pomůže na cestě k boji se strachem.

Žádní draci nejsou

Krátké, usměvavé a dojemné příběhy dvou malých dráčků, v nichž se stáváme svědky vzácných momentů jejich přátelství. Jednoduché příběhy s hlubší myšlenkou mám moc ráda. Věřím, že tento titul slibuje obojí.

Kam se draci rádi vrací obálka knihy
Kam se draci rádi vrací

Více tipů na čtení o dracích si můžete přečíst v mém článku: Malý knižní speciál: O DRACÍCH.


______________________________________________________________
Čtete rádi knížky o dracích? Které jsou u Vás nejoblíbenější. Budu ráda, když mi napíšete. Pěkné počtení přeji. J

Žádné komentáře:

Okomentovat