Co číst... O MĚSTECH (PREČÍTANÉ LETO - 1. týden)


PREČÍTANÉ LETO – O MĚSTECH (1. TÝDEN)


Knihovníčkin svet - Home | Facebook


Letos jsem se i já jako rodič i blogerka rozhodla zapojit do projektu Prečítané leto. Myslím si, že je to skvělý slovenský projekt přinášející široké veřejnosti tipy na čtení a aktivity s dětmi. Je skvělé, že se neomezuje jen na slovenské tituly, ale bere v potaz i české! Každý prázdninový týden se nese ve znamení jednoho tématu. Rodiče, blogeři, knihovny i rodinná centra mohou přispět svými tipy a vzájemně se jimi obohatit. Postupně Vám pod názvy témat dám odkaz na články. Jaká témata jsou pro tento rok připravena? 

1.TÝDEN – O MĚSTECH, 2. TÝDEN – O DRACÍCH3. TÝDEN – O OKNECH A DVEŘÍCH4. TÝDEN – O STROMECH, 5. TÝDEN – O TICHU A NASLOUCHÁNÍ, 6. TÝDEN – O KUCHYNI, 7. TÝDEN – O OSTROVECH, 8. TÝDEN – O PONOŽKÁCH A BOTÁCH, 9. TÝDEN – O KNIHÁCH



Prečítané leto: Krásne knihy, inšpiratívne aktivity a veľa ...
Vybrala jsem knížky, které zaujaly především mě osobně, protože dcerka (2 roky) je na výběr ještě moc malá, ale musím říct, že některé zmiňované tituly se jí líbí také. Podívejte se, jaké knižní tipy jsem objevila na 1. prázdninový týden:

ČTENÍ O MĚSTĚ

Kultovní obrázkové příběhy pro nejmenší

Krásné velkoformátové obrázkové hledací leporelo ze série JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA, NOC obsahuje celé příběhy jednoho všedního dne obyvatel jednoho městečka, jen ovlivněné jinou roční dobou a časem. Postavy se totiž v průběhu roku vyvíjí. Jejich příběhy můžete „číst“ nebo si vytvořit vlastní.
S dětmi tento titul vydrží až do prvních školních let. Rozvíjí slovní zásobu, postřeh a fantazii. Pokud náhodou ještě neznáte, doporučuji vyzkoušet. Lze využít v sérii i samostatně, zhruba už od 1,5 let. U nás velmi oblíbené. Věřím, že zaujme téměř každé dítě a nadchne i dospělé.

Léto - obrázkové příběhy






Originální humorné příběhy s pochopením pro dětský svět



Lážoplážo je kouzelné městečko, kde se platí peříčky, ulice se jmenují podle dětí, které místo do školy chodí do hračkářství, do práce se cestuje v bublinách a každý obyvatel má díky Zlaté velrybě možnost splnit si přání. Ale pozor! Jejich počet je omezený!

V knížce se jednak představuje fantastické městečko se spoustou bláznivých i roztomilých nápadů, jednak příběhy jeho svérázných obyvatel. Autorka napsala také titul Stela a 16 huskyů (více v mé recenzi).
Vyprávění je napsáno lehce, pobaví, ale zároveň ukazuje na spoustu důležitých věcí v životě, např. otázku přátelství, sílu a moudrost přírody, potřebu peněz, vinu a trest, mezilidské vztahy. Tato kniha mě opravdu zaujala, rozesmála a trošku i dojala. Je čtivá, hravá a fantazie v ní pracuje na plné obrátky. Stylem připomíná pohádky Miloše Macourka. 

Musím také vyzdvihnout krásné barevné ilustrace (je to radost pohledět), především ty zabírající obě strany, na nichž zároveň naleznete otázky k příběhu i k postojům a zkušenostem dětí z jejich života. Vyprávění i výtvarná stránka jsou natolik povedené, že zaujaly i dceru a nadšeně poslouchala. Na titul určitě napíšu samostatnou recenzi.

Knížka je rozdělena do dvou dílů. Druhý nese podtitul Křáp Pařát. Oba díly napsala Tereza Pařízková, autorka, překladatelka a mimo jiné spolumajitelka dětského knihkupectví Zlatá velryba v Olomouci.
Je vhodná pro malé i velké od 6 let.

Městečko Lážoplážo - Zlatá velryba

Lážoplážo původně nemělo moře pro Zlatou velrybu.
Tak si ho pomocí vody, soli, sta fénů a modrého barviva
 na vajíčka zrealizovalo.


Jak by se Vám líbilo mít hotel přímo v korunách stromů?:-) 
Zlatá velryba s mořskou vydrou odpočívají na střeše hotelu, jsou
v pyžamkách a osvěžují se vodou z nainstalovaných hadic.





Jak to vypadá, když se zvířátka z malinové paseky vydají na „školku v přírodě“ do města? Laskavý i úsměvný příběh jakoby ze života předškolních dětí krásnými ilustracemi doplnila Aneta Františka Holasová.

Celkem osm zvířátek – myšáček, křeček, králíček, zajíček, ježeček, jezeveček, lišáček a veverčák - odjíždí s paní učitelkou na „školku v přírodě“ do Prahy. Ubytují se v hotelu, objevují metro, tramvaje, divadlo, navštíví zoo. Provádějí různé rošťačiny a veselé kousky stejně jako děti předškolního věku, každý z nich zastupuje i jiný charakter – mamánek, ufňukánek, rošťák, pokušitel... Zvířátka se seznámí s pejskem Kudrnkou, kterého na oplátku pozvou k nim do malinové paseky, tam společně zažívají zase dobrodružství v přírodě. 

Příběh s živými dialogy a laskavým pohledem na svět dětí, to pan Kahoun opravdu umí!  Příběh jsme si moc užily (jako všechny Kahounovy knížky). Dcera tiše poslouchala a obrázky ji uchvátily. Knížka je oficiálně určena od 6 let, ale myslím, že zvládnou i děti kolem 5 let. 

Přečtěte si ukázku, jak elegantně zvířátka vyřešila ve městě potřebu čurání.

UKÁZKA:
„Nejlepší, když počkáte támhle u toho stromu.“
„Může se tu čurat?“ zeptal se zajíček pod korunou kaštanu a přešlapoval. 
„Co by ne,“ řekl Bunďa, vzal klacík a nakreslil do písku WC.
„Podívej, je tu záchod.“ (Str. 34)

Zvířátka z malinové paseky







Veršované putování po Čechách, Moravě a Slezsku.

Ondřej Hník měl originální nápad. Napsal o českých městech, ale třeba i pohořích básničky. V krátkých verších se dozvíte pár zajímavých informací či zvláštností o daném městě či kraji (mě osobně překvapilo to, že se můžeme chlubit městem se šikmou věží!). Básničky slouží spíše jako takové naťuknutí k podrobnějšímu vyprávění. Jejich součástí jsou vtipné obrázky Jiřího Votruby, které se dětem mohou líbit. Jako hravé doplnění třeba při plánování výletu či motivace v hodinách zeměpisu se tato kniha výtečně hodí! Vhodné pro děti kolem 7 let.


Malý český poutník







Naučné, ale zároveň zábavné tituly

Originální průvodce po 26 městech světa. Na každé písmeno abecedy v něm nalezneme nějaké pozoruhodné město.

Jan Laštovička se rozhodl napsat originálního průvodce po městech naší planety. V krátkých větách shrnuje základní fakta a libůstky o městech, které sám navštívil, a ještě je seřadil podle abecedy. Každému písmenu abecedy je věnováno právě jedno město a jedna dvoustrana. Navštívíte třeba Prahu, Londýn, ale také Dillí, Florencii nebo Xaverov.

Počáteční písmeno každého města je důmyslně skryto v hravé ilustraci. Vtipné ilustrace převažují nad textem, ale i přesto v něm naleznete základní fakta i pozoruhodné detaily podány přehledně a srozumitelně. Tento průvodce se mi osobně moc líbí, mám ho doma a myslím, že je velmi povedený. Připojena je i mapa. Vhodný už pro děti kolem 6 let.

Abeceda (z) měst







Vrabci čtenáře provedou vtipně a jednoduše všemi částmi města v barevně ilustrovaném průvodci.


Poznáte, z čeho všeho se takové město skládá – náměstí, bulváry, sportoviště, nádraží, park… Součástí je i mapa, u níž každá fáze rozložení skrývá jednu mapu. Celkem tedy naleznete 3 mapy. Důmyslné! Ale musím přiznat, že jsem si toho hned nevšimla a říkala si, jestli se nespletli...J Myslím, že na počáteční seznámení se strukturou města to vůbec není špatné. Vhodná pro děti od 3 let.


Poznej město z vrabčí perspektivy - obálka

Mapa města






Co mě ještě zaujalo:


(Informatorium, 2014)

Pro děti přístupnou formou je v titulu srovnán život ve městě a na venkově, a to na příkladech městské a venkovské myši. Venkovský myšák Lojzík žije poklidným životem na venkově, zatímco městský myšák Lexík je bankéř a žije akčním životem ve městě. Oba se vzájemně navštíví. Jak se jim bude líbit způsob života toho druhého? Krásně ilustrovaná kniha pro děti od 3 let.

Vesnická a městská myš

Leporelo s 55 pohybovými prvky, díky nimž celé město ožije!

Čtenáři si mohou rozložit město do prostoru, rozpohybovat ho, projet se hromadnou dopravou, navštívit obchodní dům a zavítat do kanceláří. Kniha je ručně vyrobená, proto vyžaduje jemnější zacházení. Myslím, že je to úžasně hravá encyklopedie nejen pro dětské ručičky. Alespoň v knihovně si ji určitě půjčte. Vhodná je ale už od 5 let.

Nej... MĚSTO v pohybu


Podívejte se na ukázku:


Kultovní ilustrovaná encyklopedie od Jiřího Kalouska se vrací v aktualizované podobě! Textově upravil Petr Švec a provede čtenáře Českem, Slovenskem, Německem i Itálií. Vhodné pro čtenáře od 9 let.

S malířem kolem Evropy

Úžasně ilustrovaná kniha Yuvalem Zommerem (Velká kniha o malé havěti, aj.) o výpravě pod povrch země až k jejímu jádru. Vhodné pro děti od 3 let.

Co se skrývá pod zemí

O tom, že podzemí není jen černo a tma, ale skrývá pozoruhodný svět! Podle obálky by mě titul na první pohled asi nezaujal, ale jakmile se podíváte dovnitř, ustrnete, jak nádherná a obsáhlá kniha je. Nahlédněte, jak funguje metro, co se děje v dolech nebo do potrubí. Pro děti od 6 let.

Velká kniha podzemí

Město, které si můžeš prohlížet ve tmě!
Snoubí se tu podnětné informace s krásnými a jednoduchými černobílými ilustracemi. Dozvíte se o místech, která v noci září, a ještě navíc si je můžete za pomoci baterky sami rozsvítit. Úžasné! Tato kniha nadchne malé i velké už kolem 4 let.

Město v noci
____________________________________________________________

Zaujaly Vás tipy? Máte některé doma a čtete je s dětmi? Budu ráda, když mi napíšete. Pěkné počtení přeji. J

Žádné komentáře:

Okomentovat