15+1 TIP NA PRÁZDNINOVÉ ČTENÍ PRO DĚTI - 1. část


Co číst s dětmi v létě 
(kategorie 0-3 let)

Hurá! Děti mají prázdniny. Jistě jste je také jako malí milovali. Sluníčko, koupání, volno, výlety, hon za dobrodružstvím, toulky přírodou, navazování velkých kamarádství… To jsou nezapomenutelné zážitky. A aby si děti ten čas mohly ještě víc zpříjemnit, přináším Vám tipy na prázdninové čtení pro všechny věkové kategorie. Dnes Vám představím kategorii 0-3 roky a příště se můžete těšit na výběr knížek pro děti ve věku 3-6 let.

0-3 LET


Revoluční leporelo od 2 do 99 let

Krásné velkoformátové obrázkové hledací leporelo ze série JARO, LÉTO, PODZIM, ZIMA, NOC obsahuje celé příběhy jednoho všedního dne obyvatel jednoho městečka, jen ovlivněné jinou roční dobou a časem. Postavy se totiž v průběhu roku vyvíjí. Jejich příběhy můžete „číst“ nebo si vytvořit vlastní.
S dětmi tento titul vydrží až do prvních školních let. Rozvíjí slovní zásobu, postřeh a fantazii. Pokud náhodou ještě neznáte, doporučuji vyzkoušet. Lze využít v sérii i samostatně, zhruba už od 1,5 let.

Výlet do říše zvířat a rostlin

JIŘÍ ZDENĚK NOVÁK: CVRČEK A MRAVENCI (pro Albatros B4U publishing, 2017)
Příběh vypráví o cvrčkovi, který rád vyhrával létu, zatímco mravenci pracovali. Pomůžou cvrčkovi mravenci, když nastane zima? Příběh seznamuje děti s hmyzí říší a učí empatii. Veselé a hravé veršované leporelo s průřezy ilustrované Vojtěchem Kubaštou v příběhu o přátelství.

V okolí lesa si hrají zvířátka s paní učitelkou sovou. Déšť je vyžene do úkrytu stromu, kde mají lesní školku. Promočené kožíšky dají uschnout a lehnou si do postýlek. Jakmile vstanou, musí se nasvačit a znovu se obléct. Ale nepopletla si ta drobotina náhodou kožíšky? Hravé a nádherně ilustrované leporelo pobaví i poučí.


Známá a nedostižná veršovaná pohádka o kuřátku, které se ztratilo mamince v poli. Chodí si pro radu k různému obilí, až maminku s kuřátky opět objeví. Ilustroval Zdeněk Miler. Děti poznají různé druhy obilí a hodnotu pomoci.

Úsměvné a hravé leporelo ve výstižných kresbách a krátkých veršovaných říkankách vypráví o dění v ptačí říši. Malý atlas ptáků bude bavit děti i dospělé. Nejste jen pasivními příjemci, ale doplňujete, hádáte a rozvádíte načaté myšlenky. Ideální na první seznámení s podobou i životem ptactva.

Cestovat se dá různými způsoby...


Hurá! Jedeme na výlet! Čím vším se dá cestovat a jaké dopravní značky je třeba znát? Odpověď naleznete v tomto nádherném obrázkovém leporelu plném veselých básniček.

Oblíbený krteček za doprovodu krátkých říkadel cestuje všemi možnými způsoby – letadlem, v ponorce, motorovým člunem, na kolečkových bruslích… vydejte se na cestu s ním a poznávejte druhy cestování.

PETR HORÁČEK: CHOO CHOO (Walker Books, 2009, anglicky)
Okouzlující leporelo s výřezy ocení děti už kolem 1 roku. Projedete přímo do tunelu a podíváte se i na pláž. K dostání už jen v knihovně nebo v obchodech se zahraniční literaturou, např. zde.

Objevy můžou číhat i na zahradě nebo v lese



Seznamte své nejmenší s plody, které rostou na zahradě. Toto leporelo s ilustracemi Rudolfa Lukeše čekalo na své otištění více než 40 let! Ale působí stále novátorsky a živě.

LUCIE SUNKOVÁ: JAK SE MÁŠ, ELIŠKO? (65. pole, 2015)
I naše příroda je krásná. Co se všechno dá v létě objevit během jediného dne a jak prováděli domácí práce lidé v dřívějších dobách, s tím Vás seznámí jednoduchý příběh v této nápadité knížce, kde je formou fotografie a kresby v autentických kulisách oživena postava plyšové myšky. 

REBECCA DUDLEYOVÁ: O HODNÉM MÉĎOVI (CPress, 2019)
Nadčasový příběh o méďovi, který v lese najde vajíčko a snaží se ho dostat zpátky do hnízda ke čtenářům promlouvá prostřednictvím fotografií. Výjimečné je na něm to, že je úplně beze slov, ale pomocí fotek je dokonale čitelný už pro děti kolem 1,5 roku. Příběh o nezištné pomoci a krásách lesní přírody pro malé i velké.

Výlety do lesa a sbírání hub, i to k létu patří. Nádherně ilustrované leporelo mou oblíbenou Andreou Popprovou s veršovaným příběhem si určitě přibalte do baťůžku, když na houby vyrazíte. Seznámí Vás s vybranými druhy hub.

Se zvířaty je legrace i trápení


Nenažraná koza si o čtení v létě vyloženě říká, protože je legrační, laděná do veselých barev a plná celostránkových ilustrací s minimem textu. Vypráví o mlsné koze, která kdeco sežere a pak se z toho několik dní dostává. Děti se určitě zasmějí, ale naučí se také pojmenovávat dny v týdnu a barvy.

Papuchalka Pavla odnesla velká mořská vlna bůhvíkam. S jeho přítelem Petrem a velrybou procestujete kus světa, abyste jej našli, a poznáte přitom spoustu cizokrajných zvířat. Krásný a nadčasový příběh o síle přátelství.

Cestování, poznávání a hledání...

Pojďte objevovat krásy Česka se zvířecí rodinkou v obrázkovém hledacím leporelu. Seznámíte se například s Českým Švýcarskem, Prahou, Zlínem, Hornickým muzeem v Ostravě nebo Olomoucí.


Pošťák myšák nezahálí ani o prázdninách. Vydal se s rodinou na zábavnou cestu kolem světa, ale přitom musí doručit několik důležitých zásilek. Prozkoumejte svět na celostránkových obrázcích plných vtipných detailů. Nudit se určitě nebudete, protože s myšákem je pořád co objevovat!
____________________________________________________________

Zaujaly Vás tipy? Potěší mě, když mi své dojmy napíšete. J 

Pěkné počtení přeji.

Žádné komentáře:

Okomentovat