15+1 TIP NA PRÁZDNINOVÉ ČTENÍ PRO DĚTI - 3. část


Co číst s dětmi v létě 
(kategorie 6-9 let)

A je tu další, a bohužel trochu deštivý prázdninový týden. Ale příležitost začíst se s dětmi do knížky, proto Vám přináším tipy na prázdninové čtení pro všechny věkové kategorie. Dnes Vám představím kategorii 6-9 let a příště se můžete těšit na výběr knížek pro děti ve věku 9-12 let. Do výběru jsem zařadila větší počet titulů, než je avizováno, takže se můžete těšit na pořádnou náruč letního čtení!

O zábavu nebude nouze

Žáci 3. B se vrací! Opět s ilustracemi Adolfa Borna.
Šebestová jede k babičce a dědovi, zatímco Mach je nucen jet do Itálie, nebo bude všechno jinak? Mach a Šebestová v tomto díle udělají z dědečka Tarzana a Jonatán se stane hrdinou. Trochu zdlouhavá souvětí mohou kazit dojmy z četby hlavně čtenářům, ale přesto vyprávění nepostrádají humor, dobrodružství a oblíbenost u dětí. Vhodná od 6 let.


Dobrodružství žáků 3. B pokračuje na cestách!
Paříž, Amazonka, Afrika, severní pól – tam všude s Machem a Šebestovou zavítáte v celkem 7 příbězích. Tento díl je sice o něco slabší, přesto se ale jedná o vyprávění, v němž se určitě nebudete nudit! Pro děti od 6 let.

Mach a Šebestová na cestách

Úžasně zábavná knížka psaná v „macourkovském“ duchu rozesměje a trochu přivede k zamyšlení děti i dospělé.
Lážoplážo je kouzelné městečko, plné užitečných zlepšováků, jako telefonní koberec, největší bublifuk na světě nebo Jezevčíkomat. Platí se tu peříčky, ulice se jmenují podle dětí nenavštěvujících školku, ale hračkářství, do práce se cestuje v bublinách a každý obyvatel má díky Zlaté velrybě možnost splnit si díky koupi losu nějaké přání. Vyprávění nabízí také zamyšlení nad důležitými věcmi a hodnotami v životě (negativní lidské vlastnosti, důležitost peněz…). Je vhodné pro malé i velké od 6 let.
Autorka napsala také titul Stela a 16 huskyů (více v mé recenzi).

Městečko Lážoplážo - barevná obálka i děj

Jak by se Vám líbilo bydlet v hotelu na stromě?

Zlatou velrybu dopravila do Lážopláža o mnoho větší mořská vydra.

Je libo navštívit cukrářství paní Cukrlaté, školku pana Chmýří,
posilovnu pana Posilova, knihkupectví paní Albínky,
půjčovnu topolů pana Lopoty či zubní ordinaci pana Bája?
Přijďte. Nebudete litovat.


ARNOLD LÖBEL: KVAK A ŽBLUŇK JSOU KAMARÁDI (Albatros, 2012) – První čtení
Dobrodružné a krátké příběhy dvou žabích kamarádů, s nimiž si užijí spoustu legrace děti i rodiče!
Žbluňk je věčný mrzout a pesimista, Kvak je jeho pravým opakem, přesto ani jeden nedá na druhého dopustit. Zažívají drobné obyčejné příhody. Žbluňkovi se třeba na jaře nechce vstávat, chce se vykoupat v legračních plavkách, založit si zahrádku a přimět semínka, aby se nebála vyrůst. Text navíc obsahuje opravdu hodně velká písmenka, proto jsou jejich příběhy (vyšly ještě díly Kvak a Žbluňk od jara do Vánoc a Kvak a Žbluňk se bojí rádi) více než vhodné pro první čtení, ale i pro předškoláky.

Kvak a Žbluňk - klasika, která nestárne. 
"Kvaku, ty jsi celý zelený," strachoval se Žbluňk.
"Ale já jsem vždycky zelený," uklidňoval ho Kvak. "Jsem přece žabák."



Žbluňk se umí pěkně rozčílit, zvlášť když nemůže najít svůj ztracený knoflík.

Ale někdy je se Žbluňkem legrace, třeba když si obleče plavky a nechce,
aby je v nich někdo viděl, protože vypadá legračně.

Ale někdy je Žbluňk tak obětavý, třeba když se stará o semínka, aby vyrostla.
To jim zpívá, hraje na housle a je kvůli nim vzhůru i v noci...

Kvak a Žbluňk jsou kamarádi do nepohody.


Vzhůru za dobrodružstvím!

Hravá, úžasně zábavná, trochu naučná i dobrodružná pohádka o mravenečkovi.
Mraveneček se vydává zachránit svého zraněného strýčka. Cestou ho čeká opravdu velké dobrodružství. Potkává kamarády i nepřátele a musí se mít na pozoru. Součástí jsou i úkoly nebo zajímavosti o zvířatech, které v knize vystupují. Krásné ilustrace Venduly Hegerové ocení již předškoláci i začínající školáci. Tento díl volně navazuje na titul Mraveneček na cestách, určitě ho také doporučuji. Velmi jsem se bavila.

Mravenečkova dobrodružství
Mravenečkova dobrodružství. 

Druhý příběh pavouka Čendy s magickými ilustracemi Pavla Čecha slibuje nemalé dobrodružství v okouzlujících přírodních scenériích!
Tento titul volně navazuje na knihu 1. dobrodružství pavouka Čendy. Tento díl je trochu dobrodružnější než předešlý. Vypráví o pavoukovi Čendovi, který si musí v lese najít nový domov a přátele. Není to pro něj jednoduché. Kniha končí otevřeně, proto určitě sáhněte i po 3. dobrodružství pavouka Čendy, v němž příběh pokračuje. Ocení už čtenáři kolem 4 let.


Dobrodružství pavouka Čendy - samotná obálka je úchvatná.

Samotné ilustrace...

Vám...

berou...

dech...

Já bych na ně koukala znovu a znovu...Celý den.

Napínavý příběh zlobivého chlapce, který je proměněn ve skřítka.
Chlapec se ocitá na hřbetě divokého housera a spolu s hejnem hus se vydává do Laponska a zpět. Cestou nabírá vědomosti o přírodě i o lidech, leccos začíná chápat a měnit se v lepšího člověka. Tato kniha původně vznikla jako učebnice vlastivědy a zeměpisu pro švédské školáky. Meander ji vydal nově podle zkrácené švédské verze. Vhodný pro děti od 7 let. Titul vyšel i v úpravě pro menší čtenáře pod názvem Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona s krásnými ilustracemi roku 2019 v nakladatelství Pikola.

Porovnání dvou vydání. Tento titul vydal Meander.
Tento titul vydala Pikola. Na rozdíl od Meandru obsahuje dle mého názoru
povedenější ilustrace, ale zase je přizpůsoben více mladším dětem.

LUCIE ŠAVLÍKOVÁ: ČERNOBÍLÉ PRÁZDNINY (Portál, 2018) - nominace na Zlatou stuhu 2019!
Skvělý prázdninový příběh, kde nechybí legrace, dobrodružství, nenásilné procvičení vyjmenovaných slov, poutavé ilustrace a na závěr jedno velké překvapení.
Vypráví o chlapci, který žije ve městě, kde bývá často nemocný. Proto ho rodina pošle na ozdravný pobyt k neobyčejné pratetě, která umí vyprávět krásné příběhy a žije v chaloupce poblíž lesa. Chlapec se seznámí s jezevcem, který mluví a v němž poznává přítele své rodiny. Čeká ho dobrodružství, na které jen tak nezapomene a věřím, že čtenáři také ne! Kromě nezapomenutelného čtenářského zážitku na Vás čekají úžasně vtipné a nápadité ilustrace Komáry! Hodí se pro děti kolem 8 let.


Černobílé prázdniny - už ta obálka je skvostná!

Nemocný Petr a teta Slávka v akci.

A jéje, kdopak mi to rozbil strop a porcelánový servis?!

Seznamte se, tohle je nejdůležitější myš na světě.

Nevítaný návštěvník občas dělá i nevídané věci.

Kdopak se to tu schovává?

Tradááááá! Uhodli jste? Myslím, že se pletete,
pravdu poznáte až po přečtení této nádherné knížky!


Vtipný a dobrodružný prázdninový příběh s ilustracemi Evy Chupíkové, který pobaví nejen děti, ale i jejich rodiče.
Městský kluk na prázdninách u babičky se po její hospitalizaci v nemocnici najednou musí postarat sám o sebe. Najde si kamarády a spolu s nimi se vydává po stopách dědečka, který byl námořníkem. Pomáhá mu k tomu dědečkův prázdninový deník. Během čtení děti vždy usnou a ocitají se na dědečkově lodi a zažívají různá dobrodružství. Pro děti kolem 7 let.

Tajemství dědečkova deníku
Tajemství dědečkova deníku

Trocha cestování

Třetí kniha příběhů z železniční stanice, kde je přednostou pan Drahorád, co má dráhu nade všechno rád, zavádí čtenáře do dob parních lokomotiv.
Pan Drahorád je však také nadšeným dědečkem. Jsou prázdniny, proto vnoučatům pořídil vagón první třídy a společně jej přebudovali na pohádkový vůz. Podniká s dětmi výlety a každý večer jim vypráví pohádky často s železniční tematikou. Kouzelnými ilustracemi doplnil Jiří  Bouda. Vhodné pro děti od 6 let.
Pohádkové prázdniny přednosty Drahoráda

Příběhy o zvířatech

Oceňovaná kniha o skutečných příhodách ze zoo nenásilně pobaví i poučí.
Třináct drobných příběhů vypráví o veselých i překvapivých zážitcích se zvířaty, se kterými se autorka, ošetřovatelka v zoo, a její dcera Karolínka, která v zoo často pobývá, setkala. Děti se seznámí i s podobou, chováním, zvyky a zajímavostmi ze života orangutanů, makaků, vyder či méně známých binturongů. Součástí jsou i podmanivé ilustrace Jana Dungela, naučná složka a otázky k porozumění a bádání. Podrobnosti v mé recenzi. Vhodná pro děti od 6 let.


Karolínka a její zoo - obálka
Uvnitř se setkáte s různými zvířaty - papouškem, orangutanem, vydrami,
ale třeba i s binturongy.

Pomóc, tady se právě jedno zvířátko topí! Kdo to asi je?

Součástí jsou také mapky s popisky výskytu jednotlivých zvířat
 a zajímavými informacemi.

Nechybí otázky k porozumění a bádání.


Ideální čtení před usnutím o skutečných činech a osudech zvířecích hrdinů, které dojmou, nadchnou i překvapí.
Knížka přináší 33 portrétů a příběhů statečných činů obdivuhodných zvířat. Týkají se psů, koní, holubů, slonů, ale také například horských mul, delfínů či lachtanů. Většinou se jedná o válečné hrdiny, ale najdou se i výjimky.
Jaké příběhy na Vás čekají? Osla Murphyho - obětavého zdravotníka, holuba zachránce Cher Amiho, psa Stubbyho varujícího vojáky před yperitem, statečné slepecké fenky Roselle nebo německého ovčáka Antise, věrného druha českého pilota.
Krásně barevně ilustrované příběhy mě opakovaně emočně zasáhly a doporučuji je od 7 do 99 let.


Neuvěřitelné příběhy zvířecích hrdinů -
u milovníků zvířat by neměly chybět.

Statečný medvědí vojín Wojtek.

Houževnatá sloní pomocnice Lin Wang.


Osel - zdravotník Murphy.

Statečná psí fenka Judy.

Statečná slepecká fenka Roselle.

Prasátko Tirpitz, které přežilo potopení válečné lodi.


Pro všechny milovníky pejsků! Veselá dobrodružství psů Fany a Beryho obsahují užitečné informace o jiných zvířatech v okolí statku a nechybí ani otázky k porozumění, hádanky a křížovka.
V 7 kapitolách vyprávěných pomocí deníkových zápisků krkavce Emana se na pozadí jarní přírody odvíjí příhody dvou psů pana starosty – Fany a Beryho. Ti dva často utečou ze svého kotce, vydávají se na lov, dostávají se do různých malérů. Děti se nenásilně dozví také zajímavosti o jiných zvířatech, např. kůrovci, krávě, včelách… Čtivé a veselé vyprávění poměrně realisticky komentuje psí chování. Moc se mi kniha líbila, dcerka zase nedá dopustit na ilustrace. Letos vyšlo i pokračování Tajné výlety Fany a Beryho. Vhodné pro děti od 6 let.

Dobrodružství Fany a Beryho - obálka

Fany a Bery pronásledují zajíce.

Dění okolo bedlivě pozoruje a zapisuje krkavec Eman.

Součástí jsou také humorné ilustrace. Na začátku každé kapitoly
se už z nadpisu dozvíte, co se v ní stane.

Krkavec Eman také má u každé kapitoly naučnou vložku o zvířatech,
v níž se děti leccos dozví.

Ke statku patří také kočky. Jednu z nich - Holinu - právě vidíte na obrázku.

Víte, jaké krávě se říká jalovička, telátko, vůl a býk?
Jedna z mých nejoblíbenějších ilustrací. Fany, Bery a měsíc.

Za strašidly

HANA MORNŠTAJNOVÁ: STRAŠIDÝLKO STRÁŠA (Albatros, 2018) – nominace na Zlatou stuhu 2019
Veselý i poučný příběh o strašidlu, které se bojí!
Strašidlo Bubu bydlí na hradě, má za rodiče Bílou paní a Bezhlavého rytíře. Ale má to háček. Bubu se bojí i vlastního jména, proto se mu říká Stráša. Život mu změní až kluk Matěj, s nímž se vydává do lidského světa pátrat po ztracené kočce. Postaví se Bubu svému strachu? Titul doplnily humorné ilustrace Galiny Miklínové. Vhodné pro děti od 6 let.


Strašidýlko Stráša
Strašidýlko Stráša Vás nezklame!
Výlety za poznáním přírody

Povedené propojení bylinkového herbáře a napínavé pohádky s nádhernými snovými ilustracemi Evy Chupíkové.
Nenásilnou formou titul představuje nejznámější bylinky a současně je zapojuje do příběhu malého městského kluka Toníka, který miluje tablet, ale postupně objevuje krásy lesa, přírody i kouzelných bytostí. Na podobném principu jsou i ostatní knihy Daniely Krolupperové – Zákeřné keře, Mizící hmyzíci, Rybí sliby a Taje olivového háje. Žádná kniha ze série nezklame. Ocení už děti předškolního věku i starší. Pokud Vás příběh zaujal, více informací se dozvíte mé recenzi.


Jde sem lesem - nádherná obálka
V úvodu kapitoly se pokaždé dozvíte důležité informace o nějaké bylince.

Babička hlavního hrdiny je také bylinkářka.

V ději se setkáme také s jezevcem.

Kostival lékařský má nezanedbatelné léčivé schopnosti.
Poznali jste kopřivu?
Poučné, poetické a originální pohádky z přírody, v nichž se děti učí chápat zlo a dobro, odhalují zákonitosti přírody a dozví se o ní spoustu užitečných informací. Ilustrovala Andrea Popprová.
Co se všechno děje v zahradě, na pasece či v lese mezi zvířátky? Ropucha si přeje hezčí šaty, sluníčko a vítr chystají překvapení pro nově vylíhlého motýla, odpadlé malé dřívko ze stromu touží být ještě užitečné a mušce se zachtělo nových plavek. V pohádkách vystupují zdánlivě obyčejné věci vyskytující se v přírodě, které jsou personifikované (lišejník, dřívko, ztracený knoflík), vyzněním příběhy působí skoro jako bajky.
Vyprávění jsou díky dvěma velikostem písma vhodné pro společné čtení dětí a rodičů. Pro děti od 6 let.


Pohádky ze sluneční zahrádky - ilustrace opět na výbornou.


Jakýpak dárek chystá sluníčko a vítr pro motýla?


Ale že to paní ropuše sluší!

I malé dřívko může mít velké starosti.

Ale může být také hodně užitečné.


Co se asi přihodí malé marnivé mušce?

Kdepak vzali zajíčci bílý ocásek?

Úžasně ilustrované dobrodružství pro holky i kluky

Nádherně ilustrovaný příběh o odvaze a odhodlání malého myšáka, zároveň přibližuje dějiny letectví a připomíná, že se sny mají plnit.
S vynálezem mechanických pastí už není pro malého myšáka, který ve volném čase navštěvuje knihovnu, nikde bezpečno. Přístav hlídají kočky a v okolí číhají dravé sovy. Myšák se i přes tyto nástrahy rozhodne dostat přes Atlantský oceán za svými přáteli do Ameriky. Ale jak? Vlastním letadlem! Začne studovat, kreslit si plány, shánět součástky, sestavovat a zkoušet…  Kniha obsahuje dokonce i návrhy a kresby plánů. Má dvě volná pokračování: Armstrong – Dobrodružná cesta myšáka na měsíc a Edison – Záhada ztraceného myšího pokladu. Na své si přijdou kluci i holky kolem 6 let! Věřte, že příběh si zamilujete.


Lindbergh - na první pohled docela nenápadná obálka...

Ale uvnitř skrývá NETUŠENÉ A ÚCHVATNÉ ilustrace!

Myším nastávají s vynálezem mechanických pastí
na myši velmi zlé časy...

Únik z města se nedaří, v přístavu číhají na každém kroku kočky...

A také dravé sovy...

Myšákovi nezbývá nic jiného, než se pokusit sestrojit letadlo!

Nezdolnost a úsilí se vyplatily. Myšák sestrojil letadlo! Bude jeho let úspěšný?

Nadčasový příběh pro všechny s dětskou duší

Nadčasový, něžný, poetický a hluboký příběh s porozuměním pro dětský svět, v němž moucha, která často vidí lépe než lidé, odpovídá holčičce na všechny její otázky, které by dospělému přišly banální. 
„- Když se dívám všema očima zároveň, vidím celý svět.
- Jaký je? Rudolfína se zadívala na svět a dívala se dlouho a přísně. Helenka už myslela, že odpověď nepřijde snad nikdy. Ale přece přišla.
- Je báječný, řekla moucha. Věř mi nebo ne, je báječný.“ 
Že jsou mouchy otravné? Tuhle mouchu by si přál mít doma každý! Moudrá moucha Rudolfína doprovází malou holčičku Helenku světem. Je to její kamarádka, často jí radí a povídá si s ní o obyčejných věcech i těch důležitých. Vhodné i pro šikovné děti kolem 5 let, jejich rodiče a pro všechny, kteří jsou ochotni naslouchat.


Byla jedna moucha - výjimečná kniha

Jednou byla Helenka nemocná a Rudolfína vyletěla na louku hledat něco, co by ji potěšilo.
Ale i moudrá Rudolfína dělá chyby a chytí se do pavoučí sítě.
Jak přesvědčit pavouka, aby jí daroval život?

Ilustrace Daisy Mrázkové jsou jemné a křehké, stejně jako pavučiny.


Jak to s Rudolfínou u pavouka dopadlo?

Co si myslí Rudolfína, když poslouchá dětské žalování?

Rudolfína viděla spoustu rozzlobených dětí, které za nic nemohou. Každé se zlobí na každého.
 "Proč se nezlobí každý na sebe, to by bylo kratší!"



Každý má své trápení. Lidé i mouchy, malí i velcí.

Každý, kdo něco těžkého prožil, je pak vzácnější.
Jako ztracený prstýnek na dně řeky a jako člověk v koloběhu života.

V životě bychom neměli zapomínat,
že věci nejsou vždycky, jak člověk myslí, že jsou.

Na skok k naučným knížkám…

Revoluční kniha o stromech, která je vnímá jako živé bytosti a odpovídá na všetečné otázky dětí překvapivě, poutavě, zajímavě a zábavně.
Mají stromy svůj vlastní jazyk? Musí děti stromů chodit do školy? I na tyto otázky přináší odpovědi tato nevšední encyklopedie s velkým množstvím informací, barevných fotografií, kvízů, zajímavostí i tipů na zkoumání přírody. Rozhodně si ji vezměte s dětmi do lesa. Podmaní si děti kolem 6 let i jejich rodiče.


Slyšíš, jak mluví stromy? 

Kochejte se.:-) 







Další jedinečná encyklopedie s velkým množstvím poutavých informací, zajímavostí a barevných fotografií. Tentokrát o zvířecích zvycích a příbytcích na loukách a v lesích.
Která zvířata jsou lechtivá? Která mají sny a co se jim zdá? Která se dají pozorovat na zahradě i jinde, čím se živí, jakým způsobem bydlí nebo jak se dorozumívají? Nechybí sekce Vyzkoušejte si! s tipy pro děti, třeba jak přilákat do zahrady veverku, kvízy s překvapivými informacemi a správnými odpověďmi a infokoutek se zajímavostmi. Vřele doporučuji. Pro děti kolem 6 let i jejich rodiče.


Víš, kde bydlí zvířata upoutá už svou obálkou.

Tohle všechno se z knížky dozvíte.








_______________________________________________________

Zaujaly Vás tipy? Budu ráda, když mi napíšete. Pěkné počtení přeji. J

Žádné komentáře:

Okomentovat