RECENZE – Miloš Kratochvíl: Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my

Úsměvné vyprávění pro pravou předvánoční náladu

Prosinec se nese ve znamení čekání na Ježíška. To však zejména pro děti může být k nepřečkání. Není nic lepšího než sáhnout po vánoční nadčasové a humorné knížce, v níž jsou hlavními hrdiny děti, jejich rodiče a jeden prima soused, který nezkazí žádnou legraci, a společně s nimi zahnat všechny smutky, okusit první sníh, prožít příchod Mikuláše s čertem, napsat Ježíškovi, upéct cukroví, zavést netypické vánoční tradice, prožít Štědrý den a možná zahlédnout i Ježíška a zlaté prasátko!  To všechno v sobě skrývá knížka Miloše Kratochvíla: Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my (Triton, 2010). Více si o ní přečtěte v následující recenzi.

Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my 

Krátké, humorné příběhy se ztřeštěnými nápady malých i velkých kluků si zamilujete, protože jsou vyprávěny očima malého Dušana, nechybí v nich vtipné hlášky a zajímavé postřehy, ale především laskavý humor a zábavné situace, ale také lehké naťuknutí vážnějších témat a vhled do myšlení malého hrdiny. Perličkou je, že se v ní setkáte s přehlídkou neotřelých jmen Dušanových kamarádů a spolužáků, jako Pivoňka, Kotnour, Valentík, Hoděra či Kulich. Užijete si díky ní tu pravou předvánoční pohodu. Pan Kratochvíl má dar vidět svět dětskýma očima a umí to čtenářům předat. Proto je knížka tak oblíbená. Můžu potvrdit, že si ji v knihovnách rádi půjčují rodiče i děti a kolem Vánoc je tam prakticky nesehnatelná. 





UKÁZKA:

Prosinec je měsíc, kdy se pořád něco děje. Někdy se třeba půl roku nestane nic, ale v prosinci to jde jedno za druhým.

V pondělí poprvé napadl sníh, v úterý jsem měl horečku, ve středu málem zmrzla paní Vránová a pozítří přijde Mikuláš!

Naše Bára se bojí už dneska. Je ještě malá. Ještě ani nechodí do školy. Až bude velká jako já, tak se třeba bát nebude. Nebo až bude ještě větší, protože já se totiž pořád trochu bojím. Jenže to je něco jiného. Bára se bojí, protože ještě nemá rozum, kdežto já se bojím, protože rozum mám. (Str. 18)

Legrace nebere konce

Z vyprávění se dozvíte, jak to dopadne, když bude Dušan chtít přesvědčit maminku, že andělíčci se v nebi musí prát, jak pan Vrána stavěl sněhovou babičku, jestli se může čert napravit a jak se dá uštvat, jak se Dušanův kamarád Kotnour rozhodl spočítat kaprům šupiny a mnohem víc. Mě osobně nejvíc pobavilo, jak Dušanův mohutný strýc vyleze čertovi na záda, aby dětem dokázal, že čertovi se nikdy nepodaří unést hodného člověka.

UKÁZKA:

Strejda Jára se na to nemohl dívat. Zakřičel, ať nekřičíme, že jsme byli hodní, a aby nám dokázal, že hodného člověka čert neunese, skočil mu na záda. V čertovi zapraskalo, padl na kolena, vykulil oči a rohy se mu posunuly navrch hlavy. Náš strejda je veliký a čert byl spíš huňatý než velký. I přes strejdův smích bylo slyšet, jak čert kňourá. (…) Strýček z čerta slezl, ale ten se už nenarovnal a sténal čertovskou řečí, takže i Bára zapomněla brečet. Strejda mě cvrnknul do ubrečeného nosu a řekl: „Tak viděls to? Když máš čisté svědomí, tak tě čert neunese. Ale musíš taky pořádně jíst!“ (Str. 22)

K popukání jsou však i bláznivé kousky dobráckého souseda pana Vrány, který nezkazí žádnou legraci a kterého byste si přáli jistě mít za souseda také. Na Štědrý den se rozhodne vystrčit svého psa oknem zadkem napřed, protože věří, že pak bude dobře hlídat, a dokonce umí zařídit, aby všichni ve vsi viděli zlaté prasátko.

I na pohled kouzelná

Graficky je knížka opravdu vyvedená. Každá jemně kolorovaná zimní dvojstrana je po okrajích ozdobená vánočními motivy rozkrojených jablíček, cukroví, smrkových větviček či zvonečků. Vyprávění doplňují veselé kresby Markéty Vydrové – nechybí rozesmáté dětské obličejíčky a zábavné i napínavé situace. Tuto nádhernou grafickou úpravu však naleznete jen z vydání z nakladatelství Triton z roku 2010, kde titul vyšel podruhé. Stejný příběh si však můžete přečíst také v prvním vydání ještě pod názvem Už sněží, už chumelí aneb Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my (Amulet, 2000), ale už bez zmíněných ilustrací k nakousnutí.

 
2. vydání (Triton, 2010)

1. vydání (Amulet, 2000)


nakladatelstvím Triton je pan Kratochvíl neodmyslitelně spjatý, vydává v něm knížky z edice Laskavé čtení, právě tady navázal spolupráci s ilustrátorkou Markétou Vydrovou, jejíž kresby doprovází většinu jeho knih. Musím říct, že tato kombinace je velmi šťastná a z každého titulu činí jedinečný kousek pro oči i pro duši.

 Malé kapesní sešitky

Pokud knížku náhodou neseženete, dvě vybrané kapitoly s názvem Zahlédl jsem Ježíška a Jen aby nebyl Mikuláš hluchý si můžete samostatně opatřit také ve formě dvou cenově výhodných malých kapesních sešitků, které rovněž vydalo nakladatelství Triton. Hodí se jako malá pozornost třeba do mikulášského balíčku pro děti.

Zhodnocení a doporučení

Knížka potěší celou rodinu napříč generacemi, v mnohých se stala neodmyslitelnou vánoční stálicí. Já jsem si ji po čase přečetla a vím, že si ji ráda příští Vánoce přečtu znovu, o to víc se na čtení těším, až dcerka dospěje do věku, kdy bude textu rozumět. Oficiálně je titul určen dětem od 8 let, ale myslím, že potěší už děti kolem 5 let. Pokud však Vaše děti ještě věří na Ježíška, radím dopředu si přečíst úvod kapitoly Přijdu zítra, kde je jeho existence lehce profláknutá, a text si dopředu přizpůsobit či ho rovnou vynechat.

Tato knížka zná recept na vytvoření té správné předvánoční nálady a spolehlivě vás rozveselí. Spojuje v sobě pěkný příběh připomínající vánoční tradice, roztomilé klučičí rošťárny i návštěvu Mikuláše a vše zahaluje do barevných a veselých ilustrací. Za vyprávěním se skrývají nenápadná malá poselství, díky nimž si malí i velcí uvědomí, že bez takového malého zlobení by vlastně nebyla žádná legrace, že není důležité přát si kopu dárků, ale že Ježíšek sám ví, co potřebujeme, že i děti můžou mít svá malá trápení, ale kamarádi a dobrá nálada dokážou zázraky. Tuto knížku bych doporučila do každé rodiny jako pravidelnou součást Vánoc a dávku dobré nálady, protože dokáže stmelit a okouzlit malé i velké.

A co Vy? Zaujala Vás knížka Mikuláš, Ježíšek, pan Vrána a my? J

_____________________________________________________________________________

ANOTACE:

Autor: Miloš Kratochvíl

Název: Ježíšek, pan Vrána a my

Ilustrátor: Markéta Vydrová

Vydání: 2.

Počet stran: 102

Nakladatelství: Triton

Rok vydání: 2010

_____________________________________________________________________________

O AUTOROVI:


Miloš Kratochvíl (*1948) 
Miloš Kratochvíl
zdroj: https://milos-kratochvil.estranky.cz/

scenárista, oceňovaný a oblíbený autor básniček a próz pro děti

Roku 2010 se ocenění Zlatá stuha dočkala knížka Modrý Poťouch, úspěch zaznamenala také série knih Pachatelé dobrých skutků (Mladá fronta 2009-2011) a Zajatci stříbrného slunce (Triton, 2015) – ocenění Zlatá stuha 2016. Nejen o mezigeneračních vztazích vypráví Kouzelné soboty (Šulc a Švarc, 2010), Prázdniny blbce číslo 13 (Mladá fronta, 2014). Miloš Kratochvíl píše také poezii pro děti: Kouká roura na kocoura (Mladá fronta, 2014), Pes nám spadla (Mladá fronta, 2012), Proč nehraje King Kong ping-pong (Triton, 2019). Na vydání čeká jeho nejnovější básnická sbírka Nevěřte slepicím, původně naplánovaná na rok 2020 (Mladá fronta). 

 

  


_____________________________________________________________________________


O ILUSTRÁTORCE:

Markéta Vydrová (*1968)

Odmalinka toužila ilustrovat knížky pro děti, což se jí splnilo. Je zavedenou a oblíbenou ilustrátorkou, která si pečlivě vybírá projekty, na nichž se bude podílet. Ilustruje také učebnice a knižní obálky.

Ilustracemi doplnila knížky Daniely Krolupperové: Draka je lepší pozdravit aneb o etiketě (spolupráce s Milošem Kratochvílem, Mladá fronta, 2010), Sedmilhář Josífek (Albatros, 2008), Martiny Drijverové: Zlobilky (Albatros, 2009), Nezbedníci (Albatros, 2011), Zuzany Pospíšilové: DeTeKTiVové (Grada, 2012), Ivy Procházkové: Pět minut před večeří (Triton, 2013) či Exupéryho Malého prince (Triton, 2016). Je kmenovou ilustrátorkou nakladatelství Triton, kde se podílí na ilustracích knih mnoha autorů, např. Miloše Kratochvíla: Modrý Poťouch (2010) či Tomáše Vondrovice: O Naší milé paní (2019). Zatím posledním počinem jsou knížky s diapozitivy autorky Lenky Rožnovské, např. O Smolíčkovi (2020). Její autorskou knihou je Můj skřítek Šalvěj (Triton, 2014).

Žádné komentáře:

Okomentovat