RECENZE - Daniela Krolupperová: Polární pohádka

 Pohádkové dobrodružství o přátelství, smutku a dobrých srdcích

Asi jste si všimli, že mám v oblibě knížky Daniely Krolupperové. Proč? Protože vím, že to bude kvalitní a milé čtení. S vánoční či zimní tematikou jich tato autorka napsala hodně. Polární pohádka z nakladatelství Portál už se nevěnuje Vánocům, ale mrazu, zimy, zvířat, dobrodružství i milého příběhu si v ní užijete požehnaně. 


Na severských ostrovech žije malá sněhová vločka. Nastává zima, tak i ona s maminkou putuje z hor na pobřeží k polární stanici. Její zvědavost nedovolí poslechnout maminčino varování a nechává se unášet větrem na širé moře, kde jí hrozí, že roztaje. Riskuje život na rybářské lodi, podnikne vyhlídkovou plavbu na velrybě, dělá společnost polární lišce, seznámí se s tuleněm, lachtanem, mrožem i s ledními medvědy a zažije nejedno překvapení. Pozná, že udělala chybu, když neposlechla maminku? Podaří se jí dostat zpátky domů?




Celou recenzi jsem zpracovala pro projekt Čteme české autory. Pod odkazem Polární pohádka

si ji můžete přečíst.


Anotace:

Autor: Daniela Krolupperová

Ilustrace: Michaela Bergmannová

Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2017

Žánr: literatura pro děti a mládež

Počet stran: 80

Vazba: pevná


O AUTORCE:

Zdroj: Reflex

Daniela Krolupperová (*1969)

je překladatelka, novinářka a oceňovaná spisovatelka pro děti a mládež. Píše pro širokou čtenářskou základnu. Úspěšná série knih o Josífkovi - Sedmilhář Josífek (Albatros, 2008), Josífkův pekelný týden (2010), aj., či o Bubáčkovi – Bubáček (Albatros, 2011), Bubáček a klobouková víla (Albatros, 2020), aj., je určená pro čtenářské začátečníky.

Starší čtenáři ocení napínavé detektivní dobrodružství z minulosti, za něž získala Zlatou stuhu: Past na korunu (Albatros, 2018), Zločin na Starém Městě pražském (Albatros, 2014).

Píše také knížky s vánoční tematikou: Vánoční tramvaj (Albatros, 2019), Vánoční pohádka (Albatros, 2019), Sněhová víla (Portál, 2018).

   
V nakladatelství Portál vydala sérii vzdělávacích přírodovědných pohádek ze světa rostlin a živočichů: Zákeřné keře (2010), Rybí sliby (2011), Mizící hmyzíci (2013), Jde sem lesem (2016), Taje olivového háje (2018).

Žije a tvoří v Praze, má tři dcery. Velkou zálibu nalézá ve sportu.

O ILUSTRÁTORCE

Zdroj: Albatrosmedia.cz
Michaela Bergmannová (*1972)


zabývá se kreslenou animací, tvorbou pro děti a režíruje pořady pro děti.

Ilustruje knihy pro nakladatelství Portál, např. Madlenka a brejličky (2014), Polární pohádka (2017), Po stopách Karla IV. (2016), Výři nesýčkují (2011), pro Mladou frontu: Vánoční pohádka (2019) či Albatros: Jak bydlí děti celého světa (2016).


    

Naposledy svými ilustracemi vedle Lucie Lomové, Jitky Petrové a Lucie Dvořákové přispěla do titulu Adventní knížka pro Ježíška (2020) od Milady Rezkové, která představuje knižní doplnění projektu České televize pořadu adventního kalendáře na Déčku.

Má tři dcery.

 



Žádné komentáře:

Okomentovat