RECENZE - Zbyněk Malinský: Vánoční pohádky

Nezapomenutelné a laskavé vánoční pohádky, bez kterých se pravé Vánoce neobejdou

Hledáte lehce humorné, laskavé a vánoční pohádky neotřele připomínající vánoční tradice? Vyzkoušejte Vánoční pohádky Zbyňka Malinského (Albatros, 2019)! Dozvíte se, jak se vánočka chtěla pojistit proti připálení, jak to dopadne, když se Zima rozhodne oslavit Vánoce doma s ostatními třemi ročními obdobími, jak vánoční dárky hrály škatule, škatule, hejbejte se, jak se ve štědrovečerní jedličce ukryl červený ptáček nebo jak se stalo, že se rybář skamarádil s kaprem.

Zbyněk Malinský: Vánoční pohádky

Soubor 11 pohádek vypráví o obyčejných věcech, ale neobyčejným způsobem! Sálá z nich lidskost, vlídnost, dobrota, soucit, porozumění a láska.  Na pozadí příběhů se setkáváme s běžnými činnostmi či zvyky, typickými pro zimní či vánoční období – sáňkování, stavění sněhuláka, pečení cukroví, nákup vánočního stromku, lovení štědrovečerního kapra, házení střevícem, hokej na ledu…Možná namítnete, že to není nic zvláštního, ale právě spojení tradic, neobvyklých hrdinů a laskavého humoru propůjčuje vyprávění jedinečnost a nezapomenutelnost!


Obyčejné věci dokážou divy

Hrdiny pohádek jsou totiž oživlé věci či jevy, které o vánočním čase prožívají svá trápení i radosti, ale vždy se najde někdo, kdo má dar všechny chmury či neshody zahnat, a proto každá pohádka končí šťastně a spokojeně. Setkáváme se tak s vánočkou, střevíčkami, vánoční jedličkou, sněhulákem, Mrazíkem, vánočními ozdobami, dárky či ořechovou skořápkou, kterým občas sekundují lidské postavy. Každá z pohádek nese i malé nenápadné poselství o rodinné pospolitosti, soucitu se starými věcmi (lidmi), kráse, štěstí či přátelství.

Lidskost, dobrota i splnění snů

Všechny pohádky jsou čtivé, dynamické, psány očima malého, trochu rošťáckého kluka, věřícího v lidskost, dobrotu, splnění snů a vlastně i zázraky. Námět vyprávění je převážně veselý, ale obsahují i lehce smutné a dojemné momenty. Budete tak soucítit se zmrzačenou jedličkou, ve které se zabydlel ptáček s křivým zobáčkem, ale nakonec byli oba šťastní a krásní, protože „krása kvete ze štěstí“ či se starým bodrým fotoaparátem, na jehož místo nastoupil modernější, ale bezcitný přístroj.

Jaké pohádky v souboru najdete

Soubor čítá celkem 11 pohádek. Mezi mé nejmilovanější patří Jak sněhulák Hulák toužil po vzdělání, Jak Vánoce málem byly na blátě, Jak to bylo s jedličkou a červeným ptáčkem, Jak červené střevíčky šly pro ženicha či Jak si kamna o Vánocích zakouřila.

V pohádce Jak sněhulák Hulák toužil po vzdělání postaví chlapec Pepík malého sněhuláka, ale protože je jen poloviční, nazve ho Hulák. Spolu s pejskem Brokem jezdí na sáňkách a často zavítají i do školy. Hulák zatoužil také umět číst a psát, ale není mu dovoleno do školy chodit, protože by dělal loužičky. On si však cestu přece jen najde.

UKÁZKA:

A už zase frčeli na sáňkách strání dolů, rovnou do školy. Hulák se hrnul za Pepíkem, ale dovnitř zase nesměl. A do školy nesměl ani Brok. Hulák stál u okna, koukal do třídy, jak se kluci koulují houbou a povídal Brokovi:

„Nevím, proč tam nesmím. Koulovat se, to bych taky uměl.“

„Dělal bys loužičku. Já tam taky nesmím kvůli loužičkám,“ řekl Brok. (Str. 7-8)

V pohádce Jak Vánoce málem byly na ledě se Jaro, Léto, Podzim a Zima rozhodnou, že chtějí být alespoň o Vánocích všichni spolu v jedné domácnosti, a proto se Podzim  vydá ven za Zimou a přivede ji zpátky domů, aby oslavili Vánoce. S počasím to ale udělá divy…

UKÁZKA:

Sotva Podzim a Zima vešli do dveří, už drnčel telefon. Ze sluchátka se sypalo jako krupobití:

„Tady je meteorologický úřad. Co to vyvádíte? My hlásíme příchod studené fronty, husté sněžení a mráz, a vy si děláte oblevu! Vždyť jsme lidem pro smích!“

„Komu voláte?“ zeptal se Podzim.

„Zimu. Kdo je u telefonu?“

„Podzim.“

„Promiňte. To nám asi přeskočilo.“

No, řekněte, že jste se museli alespoň lehce pousmát?

Vánoční bestseller už léta

Že si pohádky pamatujete ještě ze svého dětství? Je to možné, protože poprvé vyšly už roku 1983 a od té doby byly kromě antikvariátů prakticky nesehnatelné. Loni se dočkaly zasloužené reedice, staly se bestsellerem a z pultů stále rychle mizí i nadále, letos je čekal další dotisk. Soubor má všechny předpoklady k tomu, aby se staly tou pravou vánoční klasikou (kterou v mnoha rodinách už dávno jsou).

Roku 1985 byla vydaná i gramofonová deska, v níž pohádky nezapomenutelným způsobem namluvili Petr Nárožný a Vlastimil Brodský. Oproti ní obsahuje knížka ještě 2 pohádky navíc – Jak šiška Anežka přála lidem veselé Vánoce a Jak červené střevíčky šly pro ženicha.

Připomenout si je můžete v této ukázce:

Druhé vydání

Na rozdíl od prvního vydání má to druhé příjemný malý formát téměř stejný jako A5 vhodný tak akorát do dětských ručiček a kouzelnou obálku, kterou od původní odlišují hvězdičky kolem stromečku. Vypadá nádherně a hned upoutá pozornost.

Forma

Lichotí také začínajícím čtenářům, protože text obsahuje velká písmena, větší rozestupy mezi řádky a hodně obrázků.

Zhodnocení a doporučení

Já osobně sáhnu po těchto pohádkách vždycky, když si chci zlepšit náladu, a nemusí být zrovna Vánoce. Moje dcerka, přestože je na ně ještě malá, je také s chutí poslouchá (podotýkám však, že je na to zvyklá). Obdivovala se především krásným ilustracím Miloslava Jágra stylizovaným do dětské kresby s výraznou černou linkou, takže dětem kolem 3 či 4 let budou určitě blízké, ale pobaví i mladší školáky.

Vánoční pohádky jsou originální lehce humorná, laskavá a nadčasová vyprávění připomínající význam všedních věcí a tradic. Jsou psány živým a čtivým stylem, obsahují lehké zamyšlení, dokážou zahřát na srdci dospělé i děti a díky nim do vašich stavení pronikne ta pravá předvánoční pohoda. Až se setmí, podívejte se na oblohu a možná uvidíte, „jak měsíc rozcinkal hvězdičky a mráz zvonil na rampouchy“, přesně, jak to vypráví Vánoční pohádky.


A co Vy? Máte i Vy osvědčené vánoční knížky, které Vás vždycky pohladí po duši a nesmí chybět jako součást každoročního adventního čtení? Budu ráda, když se podělíte o své zkušenosti. Pěkné počtení přeji. J

 ____________________________________________________________________________

Anotace:

Autor: Zbyněk Malinský

Název: Vánoční pohádky

Ilustrátor: Miloslav Jágr

Formát: 165×195 mm

Počet stran: 80

Vydání: 2.

Nakladatelství: Albatros

Rok: 2019

 

O AUTOROVI:

Zdroj: citarny.cz
Zbyněk Malinský (1923-2005)

Oceňovaný autor pro děti a mládež, spisovatel, scenárista. Celkem napsal 10 knížek.

Díky Františku Nepilovi začal externě pracovat v rozhlase. Je autorem titulů Dům ve sluneční ulici (Albatros 1982,  Česká expedice 1992), Ptáčkoviny (Albatros, 1981) či Cyril a Teniska (Albatros, 1994).

Zlatou stuhou byly oceněny knihy: Je nás šest, jeden štěká (Albatros, 1998) a Pohádky ze sluneční ulice (Amulet, 2000). Poslední zmiňovaný soubor obsahující texty z různých vydaných knížek patří k tomu nejlepšímu, co v české pohádce máme. Roku 2002 byl díky němu zapsán na Čestnou listinu IBBY.

 






O ILUSTRÁTOROVI:

Miloslav Jágr (1927-1997)

malíř, ilustrátor, tvůrce kreslených filmů, scénický výtvarník, keramik

Za ilustrační i filmovou tvorbu byl oceňován u nás i v zahraničí. Jeho ilustracím děti rozumějí, nalézají v nich vtip a spoustu zajímavostí. Hodně ilustroval tituly Františka Nepila, např. Polní žínka Evelínka (Albatros, 1979), Naschválníčci (Albatros, 1981), Jiřího Kahouna: Pískací kornoutek (Albatros, 1984) či Václava Čtvrtka: Jak ševci zvedli vojnu pro červenou sukni (Albatros, 1979). Autorskou knihou je Kluk s křídly (Albatros, 1980). Za titul Jak zrzci udělali tmu (Albatros, 1992) získal ocenění Zlatá stuha.

  

Žádné komentáře:

Okomentovat