RECENZE - James Herriot: Štědrovečerní koťátko

Nejkrásnější kočičí vánoční dárek se špetkou smutku, ale s nadějí v srdci

Štědrý den má magickou moc. Tehdy se můžou dít zázraky i nečekané události. Tematiku Vánoc, nadčasová poselství i zvířecí hrdiny mám moc ráda. Tohle všechno v sobě spojuje Štědrovečerní koťátko - trochu smutný, ale realistický, přesto však nadějný příběh (nejen) pro děti o jedné toulavé kočičce, laskavé paní a rodině basetů, který vypráví anglický spisovatel a veterinář James Herriot, známý spíš z tvorby pro dospělé. Takže se pěkně usaďte a seznamte se s vánočním příběhem jedné zvláštní kočičky.

James Herriot: Štědrovečerní koťátko

Příběh

Dům laskavé paní Pickeringové navštěvuje hezká, ale plachá toulavá kočička Debinka. Vždy se zdrží jen krátkou dobu, nají se, ohřeje u krbu ve společnosti basetů a zase odchází na toulky. Jednoho zasněženého rána, na Štědrý den, přinese zubožená Debinka do domu novorozené koťátko. Svůj největší poklad přináší na jediné místo pohodlí a tepla, které kdy poznala. Tento vánoční dárek – koťátko  vnese do života rodiny vzruch, radost a štěstí a na oplátku nalezne ten nejlepší domov.

Trochu smutný příběh ze života

Text je jednoduchý, kratší, vyprávěný z pohledu veterináře, starajícího se o psí mazlíčky paní Pickeringové. Dozvídáme se, kdo Debinka je, jakou má povahu a zvyky, jsou to však jen informace zjištěné od paní Pickeringové, Debinčina minulost i život mimo zdi domu jsou zastřeny tajemstvím. Vyústění scény se štědrovečerní kočičí návštěvou působí trochu syrově, ale přesto dojemně, když si uvědomíme, co pro Debinku tento čin znamená. Je to příběh ze života, který doprovázejí ztráty, ale i přísliby nových začátků. 

Prostředí

Tento dojemný příběh se odehrává v Anglii minulého století. Poprvé se s kočičkou Debinkou setkáváme v předvánočním období, vyprávění vrcholí na Štědrý den a uzavírá se přesně o rok později.

Kočičí láska má mnoho podob

Příběh, který nejspíše vznikl na základě skutečnosti, je protkán laskavostí a pochopením. Vypráví úsek života jedné nespoutané, svobodné a tajemné kočičí dámy, ve kterém jistě nechyběly těžkosti, ale nakonec nebyl prožitý nadarmo, protože pokračoval dál v malém koťátku, jež kolem sebe šířilo samou radost. Nese s sebou důležité poselství o tom, že kočičí láska k lidem má mnoho podob, i když její sílu někdy poznáváme příliš pozdě.


Nádherné realistické ilustrace

Vřelé ilustrace pocházejí z pera Ruth Brownové. Ty jsou tím pravým důvodem, proč po knize nejspíš sáhnete, protože jsou jako živé a díky většímu formátu jejich kouzlo ještě více vynikne. Kresby koček, psů, ale také anglického venkova, útulného interiéru i lidských emocí jsou zpodobněny realisticky a do nejmenších detailů. Nemůžete si je nezamilovat.

Formát

Formát velikosti A4 lichotí celostránkovým nádherným ilustracím. Přestože byla kniha vydána téměř před 20 lety, neztrácí na svém kouzlu a rozhodně neudělá v knihovně ostudu.

Jiné vydání, jiný název

Při tvorbě recenze jsem čerpala z vydání nakladatelství Ametyst z roku 1997. Tentýž příběh, avšak pod názvem Vánoční koťátko vydalo také nakladatelství Baronet v roce 2004 a 2010. Obsahuje neméně krásné a věrohodné ilustrace, ale už v menším formátu. Toto nakladatelství vydalo i další dětské knížky pana Herriota. Pokud se Vám titul Vánoční koťátko/Štědrovečerní koťátko líbil, seženete ho už jen v knihovnách, a když budete mít štěstí, tak v antikvariátu. Zoufat si však nemusíte, protože stejné vyprávění, ale v rozšířené a upravené verzi pro starší čtenáře, naleznete také v souboru povídek Moje nejmilejší kočičí historky, kde jméno hlavní kočičí hrdinky zůstává, ostatní jsou však jiná.

Zhodnocení a doporučení

Příběh to není kdovíjak hluboký, je jednoduchý, krátký, přímočarý, ale především díky fascinujícím kresbám chytí za srdce. Odehrává se o Vánocích, ale je trochu smutný, setkáte se v něm se smrtí, proto je na zvážení od jakého roku dítěti knihu předložíte. Každý však ocení nádherné celostránkové věrohodné ilustrace především roztomilých koček a psů, a důležité poselství o tom, že kočičí láska k lidem má mnoho podob, i když její sílu někdy poznáváme příliš pozdě. Takže můžete využít jako „obrázkové čtení“ už zhruba kolem 2,5 let věku, kompletní text můžete předložit dětem už kolem 4 let. Rozsahem a velikostí písma však také potěší začínající čtenáře.  Doporučila bych jej všem, kteří mají rádi silné příběhy s poselstvím, kde hlavní roli hrají kočky a Vánoce.

 

Také máte rádi kočičí nebo zvířecí příběhy? Které jsou Vaše nejoblíbenější?

______________________________________________________________________________ 

Anotace:

Autor: James Herriot

Název: Štědrovečerní koťátko

Název originálu: The Christmas Day Kitten

Překlad: Eva Marxová

Ilustrace: Ruth Brown

Formát: 27,5 × 21,3

Počet stran: 32

Vydání: 1.

Nakladatelství: Ametyst

Rok: 1997

 

 O AUTOROVI:

James Herriot (1916-1995)

populární anglický autor a veterinář, který své zkušenosti z praxe vylíčil v laskavých knížkách.

Nejznámější je jeho série knih začínající titulem To by se zvěrolékaři stát nemělo, ale možná nevíte, že psal i dětské knížky.  U nás je vydalo nakladatelství Baronet, např. Jediné štěknutí (Ametyst, 1997, Baronet, 2013), Vánoční koťátko (2012), Velký den kobylky Bonny (2013), Moje nejmilejší psí historky (2004, 2010), Moje nejmilejší kočičí historky (2004, 2010).

  

  

 

Ruth Brownová (1941)


britská autorka a ilustrátorka dětských knížek

Je oceňovanou a oblíbenou ilustrátorkou dětských knih. Pro její kresby jsou velkou inspirací zvířata všeho druhu. Vyznačují se realističností, láskou a vřelostí. Ilustrovala např. Dark, Dark Tale (1981, 1998) nebo knihy Jamese Herriota

Její autorský debut je titul Crazy Charlie (1979) – příběh nenasytného krokodýla, který se změní poté, co přijde o zuby. V její tvorbě se poměrně často vyskytují kočky a myši. Za povšimnutí stojí např. příběh Tobyho Forwarda The Christmas Mouse (2003), což je variace na Dickensonovu Vánoční koledu. Kniha Our cat Flossie (1986) sleduje domácí kočku během jejího typického dne. 

Zatím poslední autorskou prací je  Gallery of cats (2019), v níž chlapec navštíví speciální výstavu, kde je na každém obraze kočka, která vyskočí z obrazů a chlapce následuje. Autorka vytvořila hravou formou mistrovská díla seznamující čtenáře s 12 velikány výtvarného umění.

Žádné komentáře:

Okomentovat