Malý knižní speciál - O DRACÍCH

Drak byl odedávna považován za symbol zla. Nalezneme ho v pohádkách, ale i v mytologiích, a dokonce i v moderních fantasy románech. Jinými slovy postava draka má malým i velkým čtenářům  pořád co nabídnout, a to napříč žánry. Dnes Vám představím několik knížek, kde hlavní roli hraje drak a většinou to překvapivě není zlá bytost.


PRO PŘEDŠKOLÁKY

Julie Donaldson: Dráček Zog a princezna Rebelka (Ella a Max, 2018)

Dráček ZOG a princezna REBELKA - Julia Donaldson

Dráček nechce nahánět hrůzu, princezna zase plnit královské povinnosti, proto své síly netradičně spojí a stane se z nich létající ambulance, která najde lék na každé trápení.

Dráček Zog a princezna rebelka
Zdroj: knihcentrum.cz

Dráček Zog a princezna rebelka
Zdroj: knihcentrum.cz

Dráček Zog a princezna rebelka
Zdroj: knihcentrum.cz

Tento titul oceňované britské autorky Julie Donaldson a
německého ilustrátora Axela Schefflera patří mezi dětmi k velmi oblíbeným. Roku 2018 získal také 2. místo v ceně knihovníků v anketě SUK.
Krátký veršovaný text má na svědomí oceňovaný Robin Král. Určitě doporučuji.

Přináším i ukázku krásné recenze s fotografiemi knihy od slovenské mamablogerky Ninnulina číta.


Zastavme se v našich luzích a hájích. Drak jako postava lidových pohádek, která má 3 a více hlav a neštítí se jíst lidi. Nejznámější pohádka, kde vystupuje drak jako zlá bytost, je ta o princi Bajajovi. Inspirace pochází z legendy o svatém Jiřím, který je tradičně ztvárňován jako bojovník s draky (symbol zla a pohanství).


Alena Šotolová: Snídal drak bramborák. Pohádkové básničky pro kluky i holčičky (Mladá fronta, 2017)

Snídal drak bramborák - Pohádkové básničky pro kluky i holčičky - Alena Šotolová

Nejznámější a nejoblíbenější pohádky vypráví autorka ve verších, které svým laděním připomenou klasika české poezie pro děti – Františka Hrubína. Veršované pohádky zaujmou děti už kolem 3 let, vhodné i pro první samostatné čtení. Doplňují ji krásné ilustrace Lucie Dvořákové. 

Recenzi s fotografiemi i ukázkou knížky si můžete přečíst na 3dmamablog.

_________________________________________________________

OD 1. TŘÍDY

Božena Němcová: Pohádky (Albatros, 2014)

Pohádky Boženy Němcové

Pohádek od Boženy Němcové vychází spoustu. Vybrala jsem knížku, která obsahuje větší soubor pohádek i ilustrace. Vedle klasických pohádek, jako jsou Princ Bajaja, O princezně se zlatou hvězdou na čele, Chytrá horákyně, O kocouru, kohoutu a kose či O Slunečníku, Měsíčníku a Větrníku, se představují báchorky, jako např. Šternberk, O labuti, Vodní paní, O černé princezně.


    

K. J. Erben: České pohádky K. J. Erbena (Albatros, 2014) 


České pohádky K. J. Erbena

Ani pohádky od našeho druhého významného spisovatele a sběratele lidových pohádek by ve výběru neměly chybět. Tento soubor obsahuje klasické pohádky, jako Zlatovláska, Tři zlaté vlasy děda Vševěda, Otesánek nebo Drak dvanáctihlavý.




Josef Lada: Nezbedné pohádky (1. vyd. už roku 1946, poslední Albatros, 2012)



       

S drakem, který vystupuje spíše jako takový hodný moula či pasivní člen příběhu, to jsou popletené pohádky Josefa Lady. Nejsou tu ale jen pohádky o dracích.





Astrid Lindgrenová: Dráček s červenýma očima (Albatros, 2007)

Dráček s červenýma očima - Astrid Lindgrenová | KOSMAS.cz - vaše ...

Knížky Astrid Lingrenové, to je sázka na jistotu. Přečtěte si půvabný příběh zeleného dráčka s velkýma červenýma očima, který se narodil v prasečím chlívku. Objeví ho tam 2 děti. Prasečí maminka ho nechce krmit, proto se o něj musí děti postarat. Pro předškoláky i prvňáčky.

0016232299_strana_005.jpg0016232299_strana_018.jpg



Zdeněk K. Slabý: Papírový drak (Albatros, 2016)

Papírový drak

Veselá pohádka o papírovém drakovi, ze kterého se stal drak opravdový.

    0033569253_strana_006.jpg0033569253_strana_020.jpg
Zajímavostí je, že pohádka čekala více než 45 let na vydání. Původně měla vyjít už roku 1968, ale v textu je pasáž, kde vojáci střílí na muzeum, což se v srpnu 1968 opravdu stalo. Knížka tedy byla považována za provokaci a nemohla vyjít. Po letech ji autor znovu poslal do nakladatelství. Roku 2017 získala Zlatou stuhu za nakladatelský počin.

Poslechněte si o knížce ukázku z videoblogu Knihovnice Kamča  (9:36)




Daniela Krolupperová: Vědí draci o legraci? (Pikola, 2018)

Vědí draci o legraci? - Daniela Krolupperová | Databáze knih

Veselá moderní pohádka o neohrožené princezně, která se při rozhodování se neřídí strachem a předsudky, ale svým zdravým rozumem. A tak když se do království přistěhuje nešťastný osamělý drak, nepropadá panice jako ostatní obyvatelé, ale snaží se přijít na to, jak mu v jeho situaci pomoci.  Je psaná genetickou metodou (hůlkovými písmeny) vhodná pro nácvik čtení.

Přináším recenzi z blogu Knihu, prosím!

Daniela Krolupperová a Miloš Kratochvíl: Draka je lepší pozdravit (Mladá fronta, 2009, 2016)

Draka je lepší pozdravit aneb O etiketě | KNIHCENTRUM.cz

Drak vystupuje ještě v další oceňované knížce, která se však od ostatních liší. I když obsahuje příběhy a básničky, je primárně zaměřena na etiketu pro děti. Obsahuje  10 pohádek, veselých básniček a úkoly s otázkami. Doplňují ji také veselé ilustrace Markéty Vydrové. Vhodná pro předškoláky. Podívejte se na ukázku, ve které Vám titul představí sama autorka.




Hernán Garrido-Lecca: Dráček od jezera Titicaca  (Albatros, 2012)

Dráček od jezera Titicaca


Tento dráček je celý fialový a trochu obtloustlý, nechrlí oheň, ale bubliny. Proto je také terčem posměchu ostatních zvířátek. Jednoho dne se však ztratí. Jeho přátelům, sově, pumě a jaguárovi však chybí jeho vyprávění, také mají o něj strach, a tak se ho vydají hledat. 

0010651467_strana_026.jpg0010651467_strana_053.jpg

Krásný a poučný příběh o tom, že když je někdo jiný, nemusí být zlý, zároveň také děti seznamuje s tajemným prostředím a exotickými zvířaty amazonského pralesa prostřednictvím roztomilých kreseb Andrey Tachezy. Pro předškoláky i prvňáčky.

_________________________________________________________

OD 3. TŘÍDY (OD 9 LET)

Alena Wagnerová: Jak Marta zkrotila draka (Argo, 2017)

Kniha Jak Marta zkrotila draka - Alena Wagnerová | knizniklub.cz

Stará provensálská legenda zpracovaná do příběhu s filozofickým nádechem vybízí k mnoha morálním otázkám a upozorňuje na to, že proti zlu není třeba bojovat násilím.

I když s draky většinou bojuje rytíř nebo princ, v této oceňované knížce draka zkrotila žena a vůbec k tomu nepotřebovala zbraně. Jak se jí to podařilo? Líbezným zpěvem! Vhodná pro děti kolem 7 let do 10 let.

Pusťte si malou upoutávku z České televize.


Cressida Cowell: Jak vycvičit draka (Fragment, 2007 – přeložila Šárka Ševčíková, později vydal Slovart v edici Brio, 2014 – přeložil Silvestr Vandrovec Špaček – výstižnější a vtipnější překlad) – 1. díl zatím 12dílné série Škyťák Šelmovská Štika.

Jak vycvičit draka (Škyťák Šelmovská Štika III. – kniha 1.), BRIO ...


Mladý viking jménem Škyťák Šelmovská Štika III. se chce stát vikinským hrdinou. Nejprve však musí chytit a vycvičit draka. Vrací se ale s tím nejmenším a ještě k tomu bezzubým dráčkem...  

U dětí velmi populární série hlavně díky animovanému filmu i seriálu. Knížku jsem zatím nečetla a neviděla ani film, ale prý je úplně jiná a lepší (to pro nás knihomily není žádné překvapení), tak alespoň soudí čtenáři. 

Recenzentka Jana Semelková z portálu kultura21.cz titul zhodnotila takto: „Kniha vtipně poukazuje na naše manýry, zveličuje chyby, dokazuje, že hlava a svaly mají být v jednotě (…). S Škyťákem Rybinohou a ostatními Vikingy je prima. Určitě si je čtenáři oblíbí a budou čekat na další příhody…“

ONE HOT BOOK - JAK VYCVIČIT DRAKAVelmi zdařilá je i audiokniha v podání Davida Novotného, do jejíž ukázky jsem se zamilovala, předvádí tam neuvěřitelnou škálu hlasů, určitě si ji pusťte.

Pokud Vás Škyťák zaujal, doporučuji také pěknou recenzi od Dragell nebo na Klubu knihomolů od Dalibora


Cressida Cowell: Chlapec, který pěstoval dráčky (Pikola, 2019)

Kniha Chlapec, který pěstoval dráčky - Shepherdová Andy ...

Vtipný příběh o tom, že pěstovat dráčky (stejně jako chovat jakékoli jiné zvíře) není vždycky jednoduché.

Chlapec Tomas jednou objeví na zahradě u dědečka a babičky podivuhodnou rostlinu připomínajícími dračí kůži, ze které se vylíhne dráček, který už od vylíhnutí tropí samé neplechy (například zanechává hovínka v jídle). Tomas má co dělat, aby svého nového mazlíčka utajil před rodiči i prarodiči. Před kamarády to však neutají a také zatouží vypěstovat si vlastní draky. Vyšel také druhý díl: Chlapec, který vyrůstal s dráčky (Pikola, 2020).

_________________________________________________________

OD 6. TŘÍDY

Christopher Paolini: Eragon (Fragment, 2004), Eldest (2006), Brisingr (2009), Inheritance (2012)

Eragon – měkká vazba - Knihkupectví LuxorOdkaz Dračích jezdců / Odkaz Dračích jazdcov: Eldest - Christopher ...Brisingr - Christopher Paolini | Knihy DobrovskýInheritance - brož. - Christopher Paolini

Nezapomenutelná série fantasy příběhů se souhrnným názvem Odkaz dračích jezdců od tehdy patnáctiletého autora se stala bestsellerem a nadchla miliony čtenářů po celém světě. Eragon vypráví příběh chudého farmářského chlapce, který najde v Dračích horách modrý kámen, z něhož se vyklube dračí mládě – Safira. Spolu se vydají na nebezpečnou cestu královstvím ovládaným králem, jehož zlo nezná mezí. 

Nedávno volně navázal titulem Poutník, čarodějnice a červ (Fragment, 2019)


PRO VŠECHNY MILOVNÍKY DRAKŮ

Dugald Steer: Drakologie - kompletní kniha o dracích (Eaostine books, 2007)


Drakologie - kompletní kniha o dracích obálka knihy


Tento titul obsahuje vše, co jste potřebovali vědět o dracích a pochází od odborníka na dračí literaturu.


To nejlepší jsem si nechala nakonec. Znáte knížku 

od Jen Campbell: Franklinova létající knihovna? (CPRESS, 2018) 

Franklinova létající knihovna

Pokud ne, napravíme to. Je to velice milá záležitost o drakovi, který miluje knížky, ale okolí se ho bojí. Stojí zejména na ilustracích, které doplňuje krátký veršovaný text, ale když ji čtete, je to lahoda pro uši i duši (až na pár výjimek). Určitě Vám ji brzy blíže představím v připravované recenzi. Hodí se již pro předškoláky.


A na závěr malý neknižní tip pro malé i velké milovníky draků: podívejte se na tento eshop, kde najdete nejen knížky, ale i hračky, dekorace a oblečení o dracích.



Malý knižní speciál o dracích je u konce. Našli jste v něm nějaké nové tipy na knížky? Znáte jiné, které by u obdivovatelů draků neměly chybět? Napište mi, ráda se inspiruji. Pěkné počtení přeji.


Žádné komentáře:

Okomentovat