RECENZE: Bimba Landmann - Mapy mých pocitů

Vydejte se na cestu po atlasu emocí

Bimba Landmann: Mapy mých pocitů

Bavíte se s dětmi o pocitech? Nápomocná Vám může být nádherně zpracovaná knížka Mapy mých pocitů. Vydejte se tedy na dobrodružnou cestu emocemi a poznejte nové kraje své mysli. Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

Celou publikací sledujeme dobrodružné putování chlapce po krajině různých emocí. Chlapec potkává jedno zvířátko, s nímž se skamarádí, a to pak putuje s ním. A do jakých zemí se malý poutník podívá? Navštíví Zemi naděje, Zemi strachu, Zemi znechucení, Zemi radosti, Zemi hněvu, Soustroví studu, Zemi úžasu, Zemi žárlivosti, Zemi smutku a Ostrov lásky. 

Jednotlivé země jsou výtvarně dopodrobna propracovány. Najdeme v nich ostrovy, údolí, pohoří, jezera, lesy, hrady, moře, města, kopce, propasti, ale protože se jedná o mapy emocí, nejsou tato místa jen tak ledajaká. Na své cestě malý poutník potká třeba Zděšeně křičící duby, Ostrov hrůzy, pohoří smradu, palác objímání, Já neporazitelný, nedotknutelný pohyblivý hrad a jeho strážce, ostrov „Nic neumím“ či údolí bodavých much. Překladatelka si s názvy těchto míst velmi pohrála. Kromě nich nenalezneme uvnitř žádný text. Knížka k nám promlouvá pouze ilustracemi. Vždy se střídá dvoustrana stripů s příběhem chlapce, po níž následuje představení některé Země.

Zhodnocení a doporučení

Celá publikace je opravdu nádherně výtvarně zpracovaná. Celoplošné ilustrace této velkoformátové knížky malé i velké čtenáře snadno vtáhnou a nepustí. Přímo vybízí k putování prstu po mapě a dává prostor fantazii. O této knize se hůře píše, ta se musí vidět. Určená je dětem od 4 let, kterým může pomoci naučit se pojmenovat základní emoce, ale určitě zaujme také starší děti a dospělé, kteří si mohou vytvářet vlastní mapy svých emocí. Sehnat ji můžete přímo v nakladatelství Portál za zvýhodněnou cenu 288 Kč.

Zajímavostí je, že italská autorka Bimba Landmann byla v ilustraci žákyní českého malíře, ilustrátora a animátora Štěpána Zavřela, který žil a tvořil v Itálii, kam v roce 1959 utekl z komunistického Československa. Kniha Mapy mých pocitů byla věnovaná právě jemu.

A co Vy? Zaujala Vás kniha Mapy mých pocitů? Napište mi!

___________________________________________________

Anotace:

Název: Mapy mých pocitů

Autor: Bimba Landmann

Počet stran: 44

Nakladatelství: Portál

Rok: 2021

Žádné komentáře:

Okomentovat