RECENZE: Lenka Rožnovská - Smutno se musí vyšeptat

Jak přiblížit dětem slovo deprese

Lenka Rožnovská: Smutno se musí vyšeptat

Další z edice knih Má to háček, jejíž hrdinové mají nějaký problém či diagnózu, se jmenuje Smutno se musí vyšeptat, a zabývá se tematikou deprese

Druhačka Věnka Václavíková žije s maminkou, tatínkem a starším bráchou Vaškem ve spokojené rodině. Až jednou na maminku sedne deprese. Všechno je jiné, horší. Maminka nejí, nemluví, jen leží. Věnčin bratr Vašek se snaží všechno zvládat, mamince pomáhá jak může, Věnce se snaží nově vzniklou situaci vysvětlit. Vše ještě ztěžuje nepřítomnost otce, který je na pracovní cestě. Podaří se Vaškovi a Věnce nevítanou nemoc zahnat?

Název Smutno se musí vyšeptat pochází z Věnčina přesvědčení, že když se problém svěří do ucha peřiny, nejen že ta ho nikomu nepoví, ale problém tak zmizí a člověku se uleví. Toto řešení nabízí i nemocné mamince. Deprese je však nevyzpytatelné onemocnění a často pomůže až odborná pomoc.

Od ostatních knížek z edice se tato liší tím, že tentokrát nejde o diagnózu či problém hlavního hrdiny, ale jednoho z rodičů. Líbilo se mi, jak si autorka pohrála s názvy kapitol, které pojmenovala například Test modré skobičky, Pěsti štěstí či Peřinové ucho.

UKÁZKA:

„Ty vařit neumíš. Proč nám večeři neudělá máma? Mamky se mají starat o děti. Ne děti o maminy. Proč je máma tak líná?“

A bylo to venku. Konečně dala Věnka své zlobě slova. Chce zpátky to, na co je zvyklá. Nechápe, proč tomu tak není.

Vaškovi poklesla ramena. Taky by byl radši, kdyby se mohl věnovat jen studiu a neměl na starost i mladší sestru.

„Maminka není líná, má déčko, už jsem ti to přece říkal.“

„Tak ať ho nemá! Prostě se televize vypne a hotovo!“ (…)

„Věni, počkej, tady nejde o žádnou televizi. Máma nemá déčko jako televizní Déčko, program pro děti, máma má déčko jako depresi a tu jaksi nevypneš.“ (Str. 32-33)

Zhodnocení a doporučení

Autorka citlivě a dětskýma očima vypráví o problému deprese. Dětem je tato složitá problematika přiblížená co nejjednodušeji, místy formou pohádkového příběhu, až mi bylo trošku líto, že nejde víc do hloubky, ale je to kniha určená především dětem od 7 let a styl psaní tomu odpovídá. Škoda, že konec zůstává otevřený, myslím si, že by čtenáři ocenili pokračování. Knížku doplňují zdařilé ilustrace Kristýny Plíhalové, které zaujmou tmavými a místy rozpitými barvami. Opět musím vyzdvihnout rady pro rodiče, příbuzné, přátele a pedagogy v doslovu, tentokrát jsou míněné trošku pohádkově. Knížku můžete sehnat v rozmezí od 179 do 253 Kč.

A co vy? Znáte knihy z edice Má to háček? Napište mi.

______________________________________________________________

Anotace:

Název: Smutno se musí vyšeptat

Autor: Lenka Rožnovská

Ilustrace: Kristýna Plíhalová

Nakladatelství: Pasparta/Albatros

Počet stran: 66

Rok: 2021

Žádné komentáře:

Okomentovat