RECENZE: Kristina Scharmacher-Schreiber – Jak se vyznat v klimatu

Encyklopedie o klimatických změnách pro školáky

Kristina Scharmacher-Schreiber: Jak se vyznat v klimatu

V čem se klima liší od počasí? Proč existují klimatické zóny či roční období? Co jsou skleníkové plyny a jak můžeme šetřit přírodu a přírodní zdroje? Jaký důsledek mají klimatické změny? I na tyto otázky nabízí odpověď bohatě ilustrovaná encyklopedie z nakladatelství Portál s názvem Jak se vyznat v klimatu. Pojďme si ji nyní představit.

Už po prvním prolistování vás překvapí, že prim hraje vizuální stránka. Obrázky doplňuje text, kterého je tam tak akorát, proto čtenáře nezahltí, ale dozví se vše potřebné a důležité. To je velké plus této velmi povedené publikace. Stejně jako podobná kniha Bez vody to nejde, která také pochází z Portálu, čtenáře na první pohled upoutá, ale nezahltí.

Zajímavostí je, že kniha není rozdělena do kapitol, ale každá dvojstrana má zvýrazněny úvodní slova, která názvy kapitol zastupují. Absence kapitol tedy vůbec nevadí. Text je krátký, přehledný a srozumitelný. Čtenář se v něm bude dobře orientovat.

Věděli jste, že v 17. století zasáhla Zemi malá doba ledová?

Díky této encyklopedii se toho o klimatu dozvíte opravdu hodně. Dívá se i do minulosti a ukazuje, jak se v ní klima vyvíjelo a jak vědci získávají tyto informace z letokruhů, z krápníků či ledovců.

Když ze starých věcí vyrobíme nové, ušetříme suroviny, energii a skleníkové plyny.

Hodně prostoru autorka věnuje skleníkovým plynům, kterých v současnosti lidé produkují obrovské množství a proměňují tím negativně složení atmosféry, dochází k oteplování, což je nežádoucí. Může za to životní styl lidí. Téměř polovinu všech skleníkových plynů vyprodukují elektrárny a jiný průmysl. Kvůli oteplování Země je počasí čím dál extrémnější, stoupá hladina moří, ubývá ledu. Pro čtenáře může být překvapivé, že i potraviny, které najdeme na jídelním stole, jsou nějak spojené s produkcí skleníkových plynů. Uvnitř knihy jsou konkrétně ukázány příklady spojené s tím kolik skleníkových plynů má v přepočtu na kg určitá potravina na svědomí.

Líbilo se mi, že encyklopedie přináší i tipy, jak doma šetřit energií. Nabádá k přemýšlení a k tomu, jak se můžeme sami zapojit proto, abychom chránili životní prostředí a skleníkové plyny omezili.

Svědky vývoje klimatu potkáme při každé procházce lesem.

 

Zhodnocení a doporučení

Celá encyklopedie je velmi pěkně vizuálně i obsahově zpracovaná. Má sympatický menší formát a pevnější stránky. Díky lákavým ilustracím s menším množstvím textu, ale s podstatnými a důležitými informacemi k zamyšlení a tipy do života zaujme i méně náročné čtenáře, kteří se o klimatu dozví nové, často překvapující informace.

Doporučila bych ji pro děti zhruba od 9 let, ale pro zajímavost můžou zalistovat i dospělí, kterým přispěje jistě také užitečnými tipy. Zcela jistě využijí také pedagogové, kteří ji mohou výborně zapojit do výuky.

Pokud vás tato encyklopedie zaujala, můžete ji zakoupit v nakladatelství Portál za zvýhodněnou cenu 186 Kč.


Anotace:

Název: Jak se vyznat v klimatu

Autor: Kristina Scharmacher-Schreiber

Ilustrace: Stephanie Marian

Překlad: Michaela Weberová

Nakladatelství: Portál

Počet stran: 95

Rok vydání: 2020

____________________________________________________________________________

A co vy? Oslovil vás tento titul? Napište mi.

Žádné komentáře:

Okomentovat