RECENZE: Ivona Březinová – Ťapka, kočka stěhovavá

Střídavá péče očima holčičky

Ivona Březinová: Ťapka, kočka stěhovavá

Edice Má to háček představuje sérii knih, které pomáhají dětem a rodičům s řešením životních problémů a složitých situací. Tato edice získala Zlatou stuhu za nakladatelský počin. Ťapka, kočka stěhovavá, řeší tematiku střídavé péče. Více si přečtěte v dnešní recenzi.

Ťapka je kočka domácí, ale především je to kočka stěhovavá. Protože každý týden mění pelíšek a putuje s druhačkou Petrou k jednomu ze svých rodičů. Peťka je totiž ve střídavé péči, to znamená, že má po rozvodu rodičů dva domovy. Jeden týden bydlí u maminky, druhý u tatínka. Oba domovy jsou však v jiných městech, tak má Peťka navíc i dvě školy, dvoje učebnice, kroužky i spolužáky. Ještě že má svou důvěrnici kočku Ťapku, která je pořád s ní.

Pro Peťku je nová situace obtížná, protože ve druhé škole se učí podle jiných učebnic než v té první, musí se smířit s častým cestováním, balením věcí, novými spolužáky, navíc si její táta našel novou přítelkyni, která má malého syna. Kvůli střídání škol Peťka přichází o možnost jet na výlet, protože je u druhého rodiče. Zvládat situaci ji pomáhá její věrná kočka Ťapka, která se pro ni stává důvěrnicí a pevným bodem v jejím rozkolísaném světě. Ve škole také nachází děti, které jsou jako ona ve střídavé péči, tak poznává, že na to není sama. Dokonce si začne psát emaily s holčičkou Klementýnou, kterou nikdy neviděla, protože je také ve střídavé péči a s Peťkou se ve škole míjí. 

UKÁZKA:

Dřív… dřív jsme jezdili k moři všichni. Máma, táta a já. To se naši ještě nehádali a měli se rádi. Tys v té době nebyla na světě. Přišla jsi k nám domů, až když se rodiče rozvedli.

Teď si ale táta pořídil byt, abych u něj mohla bydlet. Ne napořád. Jenom každý druhý týden. Ale vlastně… takhle už to bude napořád. Dokud budu dítě. A to budu ještě dlouho.

Kulily jsme oči, viď, Ťapko. Ty i já. Byla jsi v cizím prostředí trochu vystrašená. To já poznám. Měla jsi doširoka otevřené oči s rozšířenými zorničkami. A uši naklopené od sebe a trochu dozadu. Neboj. Já tě nedám!

Zhodnocení a doporučení

Autorce se podařilo citlivě zpracovat téma střídavé péče. Příběh jsem přečetla jedním dechem, byl velmi čtivý a srozumitelně napsaný, navíc ho doplňují jemné a barevné ilustrace Dariny Krygielové. Pouze závěr se mi zdál málo uvěřitelný.

Ideálně by příběh měli číst rodiče spolu s dětmi. Je v něm ukázáno, že i když se rodina ocitne ve střídavé péči, dá se vše zvládnout v klidu, bez hádek i tak v extrémním typu střídavé péče jako je tato a že dítě může mít hezký vztah k oběma rodičům. Kniha dá dětem rady s mnoha situacemi, které je můžou v životě potkat, a to nejen jim, ale i rodičům. Pro zájemce jsou na www.pasparta k dispozici také pracovní listy ke knize. Titul můžete sehnat od 171 do 239 Kč. Doporučila bych ho pro děti okolo 7 let.


A co vy? Zaujala vás příběh? Napište mi.:-) 

______________________________________________________________

Anotace:

Název: Ťapka, kočka stěhovavá

Autor: Ivona Březinová

Ilustrace: Darina Krygielová

Nakladatelství: Pasparta/Albatros

Počet stran: 94

Rok: 2017


Žádné komentáře:

Okomentovat