NOVÉ KNIHY V KVĚTNU

Tipy na nové knihy V KVĚTNU

Květen - lásky čas. Rozkvetlé stromy a louky lákají na procházky a lavičky v parcích a kavárny zase na čtení. Proto jsou tu také tipy na nové knihy. Jako obvykle nebudou zaměřeny jen na literaturu pro děti a mládež, ale okrajově se budou týkat i literatury pro dospělé. Samozřejmostí je, že jsem pod každý obrázek titulu vložila odkaz přímo na stránky daného nakladatelství, kde si můžete po jeho rozkliknutí přečíst o dané knize anotaci, nebo jí dokonce prolistovat. Tak a teď už se pojďte spolu se mnou podívat na výběr kvalitního čtení.

Literatura pro děti a mládež

Jako obvykle začneme nakladatelstvím ALBATROS.

Valentýnka otvírá ordinaci!

Hurá! Dlouho očekávaný 3. díl knižní série Ivany Peroutkové s názvem Valentýnka a veterinární ordinace je tady!

Valentýnka a veterinární ordinace

Tentokrát, jak už název napovídá, se svými kamarády otevře ordinaci pro zvířátka. Příběhy holčičky Valentýnky a jejích kamarádů, kteří mají úžasné nápady, opět doplnila kouzelnými ilustracemi Ivona Knechtlová.

Pokud jste jako já milovníci zvířat a úsměvných vyprávění o dětech, nenechte si tuto novinku ujít. Vhodná je pro děti od 6 let.

Jak se umí děti vypořádat s bulvárem?

To se dozvíte z knihy Petry Braunové: Eda se nedá. Eda je synem slavných rodičů a má pocit, že je obyčejný kluk, ale pak si na jeho rodinu zasedne bulvár. Rozhodne se proto rodinnou pověst očistit.


Myslím, že příběh o tomto tématu na trhu chyběl. Je dobré, že problematiku bulváru a snahu mu čelit Petra Braunová zapracovala do příběhu. Ráda si titul přečtu. Vhodný je pro děti od 10 let.

Po delší době se na literární scéně objevila Ivona Březinová, oceňovaná a zavedená autorka pro děti a mládež, s novou knihou Yveta to ví.

Volně tak navazuje na sérii knih Teta to plete, a Táta to motá o popletených pohádkách. Tentokrát se autorka pustila rovnou do národních pověstí. A kdože „plete“ nyní? Je to sestřenice Yveta, která k dětem Šárce a Vašíkovi přijela na návštěvu. Titul spadá do edice Druhé čtení, hodí se tedy pro děti ve věku 7-8 let.

       Eda se nedáYveta to ví

Rychlé šípy opět v akci!
Dobrodružství Rychlých šípů od Jaroslava Foglara pokračuje! Druhý díl trilogie Stínadla se bouří o stínadlech s ilustracemi Josefa Gruse. Vhodný pro děti od 8 let.

Fascinuje Vás osobnost spisovatele Jaroslava Foglara? Vyzkoušejte 2. vydání knihy Jiřího Zachariáše Stoletý hoch od Bobří řeky, která je zatím nejhlubším a nejrozsáhlejším zpracováním o něm. Vydal Ostrov.

  Stínadla se bouříStoletý hoch od Bobří řeky

Na skok k encyklopediím…

Pokud se Vaše děti rády bojí, vyzkoušejte novou nevšední encyklopedii o strašidlech Nikoly Staňkové: Strašidelné Česko. Provede Vás nejtajemnějšími místy v Česku a seznámí se strašidelnými bytostmi, ale třeba i s proslulým pérákem. Přibalte ji dětem s sebou na výlet. Koho v knize potkají? Napoví básnička:

Strašidelné Česko
Čarodějka v listí skrytá,v mlžném tanci chlapce chytá. Za studených hvězdných nocí,můžeš potkat přízrak bosý. Pekelný puch, sirný dým znamenají čertův stín. Každé bystré dítě tuší,vodník má rád kafe s duší! Pérák dělá pořádek, Němčour padne na zadek!


Titul je psán v próze, sem tam se objeví nějaký veršíček. Hodí se pro děti kolem 10 let.


AXIÓMA

Pokud ještě neznáte Nakladatelství Axióma, určitě si ho poznačte!

Má na svědomí nejen sérii úžasných knih od Astrid Desbordes: Mám tě ráda, Co mi řekl táta a Mám tě rád sestřičko, ale také zvuková leporela. Vydává dětskou klasiku, jako například Bohumila Říhu a jeho Honzíkovu cestu nebo Jak jel Vítek do Prahy. Nesmím také zapomenout na úžasnou Milenu Lukešovou a její Velkou obrázkovou knížku o zvířatech.

 Můj domov
Na světě jsou tisíce různých domovů, ale jenom jeden z nich je nejdražší.

Můj domov, to je v pořadí už čtvrtá kniha od úžasné Astrid Desbordes. Takže pokud jste si oblíbili její sérii knih Mám tě ráda, o které píšu v článku 7+1 nekrásnějších knih o mateřské (i otcovské) lásce k dětem a naopak, určitě mrkněte i na tento titul.

Setkáme se tu se starým známým chlapcem Adámkem a jeho rodinou, kteří žijí ve velkém domě neustále plném dospělých, dětí, křiku a radosti. Nebylo by ale lepší, kdyby bydleli jen sami čtyři? A jaké domovy mají jeho kamarádi? Spousta otázek a na konci ta nejdůležitější odpověď. 

Krásný poetický příběh o tom, co znamená mít domov, byl přeložen do několika světových jazyků. Pro děti od 3 let. Brzy se můžete těšit na recenzi.

NAKLADATELSTVÍ KAZDA

Se zaměřením nakladatelství Kazda jsem Vás seznamovala v článku o dubnových novinkách.

V květnu přichází hned se dvěma novými kousky pro nadšence zvířecích encyklopedií 

Autor Svenja Ernsten a ilustrátor Tobias Pahlke zájemce titulem Chodí mýval brzy spát? seznámí s průběhem dne u vybraných zvířat. Tento titul mě zaujal natolik, že jsem si ho pořídila i domů a v budoucnu se můžete těšit na recenzi. Druhý kousek Jense Poschadela a Tobiase Pahlkeho s názvem Kdopak se tu chechtá? se zase zabývá pocity zvířat.

Chodí mýval brzy spát? obálka knihyKdopak se tu chechtá? obálka knihy

Oba tituly jsou vhodné pro děti od 4 let. Myslím, že na seznámení s tímto tématem jsou to ideální knížky, neobsahují mnoho textu, ale opravdu se zaměřují na to podstatné a zajímavé.

Znáte tvorbu NAKLADATELSTVÍ CESTA DOMŮ?

Toto malé nakladatelství vydává publikace pomáhající lidem vyrovnat se se smrtí blízkého člověka. Zaměřují se nejen na dospělé, ale i na děti. V publikacích choulostivá témata vyjadřují citlivě a s pochopením.

Má na svědomí například knihy Martiny Špinkové: Anna a Anička (o holčičce a její babičce, která později umře), Kocouře, ty se máš (skutečný příběh strýce, který potřebuje stále s něčím pomáhat, a kocoura, na kterého knoflíky a jiné nástrahy nečíhají. Nominace na Zlatou stuhu 2017), nebo výjimečnou knihu Když dinosaurům někdo umře.

  Kocouře, ty se máš















Doporučuji si pustit i čtenou ukázka Anny a Aničky přímo od autorky.



V poslední době vychází skvělé knížky reflektující vztah prarodiče-vnoučata.

Patří k nim i výjimečný příběh o chlapci a jeho dědečkovi z nakladatelství Cesta domů

Nyní Cesta domů přichází s velkou peckou! Vyprávěním o lásce k dědečkovi, přátelství, věrnosti a statečnosti. Napsala ji Nanneti Angela a nazvala ji Můj dědeček třešňový strom. Hodí se pro děti kolem 10 let.

Vypravěčem příběhu je chlapec Toník, který má nevšední vztah k dědečkovi. Má ho velmi rád, protože ho naučil všechno, co je v životě důležité, nejen vylézt na třešeň jménem Felix (dostala jméno po chlapcově mamince), která se také stala chlapcovým nejlepším přítelem.


Můj dědeček třešňový strom

Tuto výjimečnou nadčasovou knihu si určitě nenechám ujít a myslím, že si ji pořídím, protože takový skvost byste v knihovně mít měli. Natolik mě titul oslovil. A co Vás?

Pokud Vás kniha zaujala, přečtěte si rozhovor s její překladatelkou Lucií Přádovou, pro niž to byl splněný sen.

U krásného vztahu k dědečkům ještě zůstaneme…

PASPARTA

Nakladatelství Pasparta bylo založeno Národním ústavem pro autismus a specializuje se na knihy v oblasti poruch autistického spektra, psychologie, pedagogiky i speciální pedagogiky pro dospělé i děti.

Pro děti si připravilo publikaci od Rolfa Bartha s názvem Můj druhý dědeček, která dětem citlivě přibližuje problematiku stařecké demence, ale nabízí i pomoc s vyrovnáním se s ní.
Můj druhý dědeček obálka knihy
Jindy elegantního a přátelského dědečka jednoho najde jeho vnučka uprostřed dne doma neoholeného a v pyžamu. Co se stalo? Dědeček teď zapomíná všechno možné, někdy dokonce i Nelino jméno. Ještě že si Nela ví rady…  Tato bohatě ilustrovaná kniha mě kresbami i obsahem velmi zaujala, hodí se už pro děti kolem 4 let.


KNIHY-RADOSTI

Spisovatelka Eva Gmentová vede nakladatelství Knihy-radosti, které tiskne výhradně české autory.

Veverka a medvěd – Příběh nevšedního přátelství obálka knihy
Nedávno v něm vyšla knížka Veverka a medvěd - Příběh nevšedního přátelství volně navazující na stejnojmenné leporelo. Obsahuje jen 3 příběhy o výchově opuštěného veverčího miminka, které nalezl medvěd. Docela se mi líbilo. Pokud máte s dětmi rádi příběhy o zvířatech, pomoci a přátelství, tato bohatě ilustrovaná knížka je právě pro Vás. Vhodná od 4 let. 

Koupí jakékoli dětské knížky od paní Gmentové přispějete na vesničky SOS.



Máte rádi zvukové knížky? Jásejte!

EDIKA

Vyzkoušejte velkoformátová zvuková leporela Zvířata našich lesů a Ptáci našich lesů od nakladatelství Edika, které napsaly Andrea Pinnington a Caz Buckingham.

Zvířata našich lesůPtáci našich lesů
wObsahují nejen důležité informace o jednotlivých tvorech, ale také realistické zvuky. Máme doma předchozí tituly a můžu jen doporučit! Plně využijí děti kolem 4 let, ale díky zvukům i mladší.

MEANDER

Kdo je nakladatelství Meander?

Meander vydává nezaměnitelné umělecké knihy pro děti, u kterých si dává záležet na grafickém zpracování, ilustraci a hlavně na kvalitě literárního díla. 

S Meanderem spolupracují například Viola Fischerová, Jiří Stránský, Radek Malý, Emma Pecháčková, Markéta Pilátová nebo Petr Nikl.


Proslavila jej edice Modrý slon, v níž vycházejí náročnější, umělecké autorské knihy.  ale pro děti vydávají i převyprávěné biblické texty v edici Manamana, ale nevyhýbají se ani modernímu komiksu v edici Pro Emu  nebo v edici Pražské legendy příběhům z historie naší země. Velmi oblíbená je edice Repolela, což jsou nová neotřelá leporela pro děti. 

Doma máme z Repolel Uspávanky a vstávanky nebo Plác! Tác! Bác! Vhodná už od narození a můžu potvrdit, že mají úspěch. Knihy získávají každoročně ocenění za kvalitu textu i výtvarnou stránku. 

Meander letos slaví 25. narozeniny. Přečtěte si rozhovor s jeho zakladatelkou.


O nakladatelství Meander - Meander
Ivana Pecháčková - zakladatelka nakladatelství Meander
Zdroj: https://www.meander.cz

Komiks, básničky a zábavné historky o psech v jednom? Ano!

Lilly, letí rogalo! obálka page 001
Jaroslav Kovanda je autorem barevně pestrého komiksu Lilly, letí rogalo!, což jsou zábavné historky o psech v komiksových stripech od Nikoly Hoření prokládaných básničkami a koncipovány jako vyprávění básníka fence Lilly. 

I když jsou básně hravě ironické, v podtextu zaznívají tóny o lásce k přírodě a o malých zázracích, který člověk denně prožívá. Hodí se pro přemýšlivé děti kolem 6 let. Těším se na ni! 


Od Bohumíry Peychlové vychází Lesní soud, pokračování titulu Rozhledna na houby.

Lesni soud obalka WEB

Spisovatelka a scénáristka slibuje vtipné dialogy i napínavé příhody. Děti musí přijít na pomoc svým lesním přátelům, které se dostali do nesnází. Zajímavostí je, že spisovatelka psala toto dobrodružství na pokračování místo dopisů pro své vnučky do Anglie. Vhodná pro děti od 6 let.

Jak bojovat proti strachu, když musí být dítě v nemocnici?

O velikonočním zajíčkovi Meader obálka
Pomocnou ruku přináší poetická pohádka básnířky Zuzany Špůrové O velikonočním zajíčkovi, Jůlince a měsíčku za nehtem vyprávějící o jedné z možností, jak se vypořádat s dětským strachem před nemocnicí, doktory a samotou. Malá holčička Jůlinka nalezne v nemocnici kamaráda v podobě čokoládového zajíčka, který ji zavede do světa fantazie. Jemnými ilustracemi doplnila Andrea Tachezy. Vhodná pro děti od 3 let.

LABYRINT

Znáte nakladatelství Labyrint? 

Pokud ne, doporučuji se s ním seznámit. Produkuje krásné a oceňované knihy pro děti chytrých rodičů.

Nakladatelství Labyrint přes 25 let vydává kvalitní českou i překladovou beletrii, komiksy i knihy o umění, pro děti je určena edice Raketa.


Mezi autory Labyrintu patří David Böhm, Petr Sís nebo Milada Rezková.

Bylinkář
Golasovská Monika: Bylinkář
A jako Antarktida
David Böhm: A jako Antarktida

Příznivci knih Marianne Dubuc se konečně dočkali!

Marianne Dubuc po knihách Ptáček a lev, Já nejsem tvoje maminka a Horská cesta vychází čtvrtá knížka Stín Malého geparda tentokrát zaměřená na přátelství a schopnost vcítit se do kůže toho druhého.

Právě vychází - Stín Malého Geparda
Vypráví o tom, jak se stín rozhodne opustit Malého geparda, protože ho už nebaví všude ho doprovázet. Malý gepard se pak cítí sám. Jak to jen dopadne? 

Pokud milujete knihy Marianne Dubuc stejně jako já, rozhodně si nenechte ujít. Vhodná pro děti kolem 3 let.






ARGO

Znáte nakladatelství Argo? Vydává i pro děti!


Nakladatelství Argo vydává kvalitní prózu, poezii nonfiction, dětskou literaturu a komiks. V červnu vytvořilo speciální stránku Ahoj! Argo určenou jen knihám pro děti a mládež, kde je naleznete roztříděné podle věku a žánrů. V červnu rovněž vydalo internetový a interaktivní časopis #MojeArgo věnovaný celý dětem.  

Pro mládež něco drsnějšího!
Židovská dívka inkognito v elitní nacistické škole

Argo vydává velmi lákavou novinku Matta Killeena: Sirotek, bestie, špionka, v níž je židovská dívka nucena vydávat se za dceru nacistického pohlavára a pobývat v elitní nacistické škole. Jak si s ní osud ještě pohraje? 
 Sirotek, bestie, špionka
Mnohokrát oceňovaný titul se uchází i o přízeň českých čtenářů. Myslím, že to bude pecka! Doporučovala bych tak od 12 let.

Je libo trochu hororu?

Znáte Christleye Presteyeho? Autor oblíbených hororových historek tentokrát s prvním dílem nové série Kletba Moldánkovské věže zahraje i na rozvernější notu. 



V novince Kletba vlkodlačího chlapce se ocitáme v typicky britské internátní škole pro ne moc bystré syny nemajetných rodin, která sídlí na středověkém hradě. 
Kletba vlkodlačího chlapce. Moldánkovské věže 1.
Ve škole se zjevují duchové, ztrácejí učitelé a hrozí, že se zruší vánoční prázdniny. To přece žáci nemůžou dopustit a jsou odhodlaní vypátrat, co za tím stojí. Vhodný pro děti od 9 let.







ARTUR

Nakladatelství Artur se specializuje na vydávání knih s ilustracemi Heleny Zmatlíkové. V květnu vyšla tato krásná leporela:

Michal Černík: Každý dům má doma
Helena Zmatlíková: Mám deset koníčků
František Hrubín: Co ta očka vidí

 Každý dům má domaMám deset koníčků obálka knihy

 Co ta očka vidí


PIKOLA

Pokračování nevšední učebnice plné informací a zajímavostí, která Vašim dětem díky fotbalu vysvětlí všechny ostatní předměty!
 Fotbalová škola
Na úspěšný první díl nominovaný na Zlatou stuhu navazuje druhý od autorů Alex Bellos a Ben Lyttleton s názvem Fotbalová škola 2: Kde fotbal zachraňuje svět. Jedná se o nevšední encyklopedii, kde je hlavním předmětem fotbal a všechny školní předměty jsou skrz něj vysvětleny. Díky ní se dozvíte i spoustu informací o fyzice, zeměpise nebo biologii. 

Věděli jste například, že fotbalové míče ve skutečnosti nejsou kulaté? Vhodná pro děti od 8 let. Doporučuji prolistovat.

Okouzlující kalous ušatý se učí chápat významy rčení!

Půvabná novinka Kláry Smolíkové Kvidovy přeslechy zaujme všechny malé i velké milovníky českého jazyka, ale zejména rčení.



Prostřednictví Kvida, což je kalous ušatý, který navzdory svým dlouhým uším občas špatně slyší, seznámí hravou formou děti s mnohými s rčeními a jejich správným významem. Ilustracemi knihu vtipně doplnila Bára Buchalová. 

Je určena pro děti od 4 let. Tu si ráda přečtu! Co Vy? Doporučuji prolistovat.



Skřítek Medovníček znovu na scéně! 
Tentokrát s Medulínkem

Další knížka z řady o oblíbeném skřítku Medovníčkovi a jeho kamarádech. 

V novince Jana Lebedy s názvem Medovníček, Medulky a Medulínek se opět setkáte s laskavým vyprávěním a dobrodružnými příhodami, díky nimž děti budou moci poznávat přírodu a život zvířat v ní. Vhodná pro děti od 5 let.
Můžete si ji prolistovat.




GRADA - BAMBOOK

Znáte Bambook?
Nakladatelství Grada pod značkou Bambook vydává knihy pro děti. Zaměřují se spíše na nenáročnou a odpočinkovou četbu, někdy jsou knihy kvalitnější, jindy méně. Vydávají spíše české autory, ale  objevují se i zahraniční. Mezi význačná jména spolupracujících spisovatelů patří například Zuzana Pospíšilová, Lenka Rožnovská či Veronika Válková.

Pražské povstáníPro milovníky napínavých příběhů z historie je určen příběh oblíbené historičky a spisovatelky Veroniky Válkové: Pražské povstání – Růže a barikády, který čtenáře zavede do víru Sametové revoluce i ke skautům. 


Veronika Válková ve svých knihách přenáší čtenáře do skutečné historie, kde spolu s dívkou Bárou zažívají napínavé chvilky, ale zároveň se toho hodně dozvědí. 
Vhodná od 9 let.




Čím se chlubí v květnu SLOVART?

Yakari a Bílý bizon
Především pro malé milovníky indiánek, napětí, dobrodružství a komiksů je určen další z příběhů o Yakarim od Joba a Deriba s názvem Yakari a bílý bizon. 
Vhodný pro děti už kolem 2 let.

Velká kniha pohádek o zvířatech obálka knihy





Obdivovatelé příběhů a pohádek o zvířatech z různých koutů světa ocení převyprávěný soubor Angely McAlister s názvem Velká kniha pohádek o zvířatech, který přináší 50 nadčasových příběhů o zvířatech z celého koutu světa. 

Doporučovala bych ji pro všechny od 4 let! Na to se rozhodně těším a ráda si přečtu!

Červená je přece fajn. Neuvěřitelné mýty a fakta o menstruaciMůže být povídání o menstruaci zábavné a jaké nesmysly se o ní dřív tvrdily?

I na to odpovídá Lucia Zamolo ve své komiksové a překvapivě vtipné knížce o menstruaci s názvem Červená je přece fajn. 

Pro kluky i pro dívky zhruba od 10 let.



PORTÁL

Portál si v květnu po dubnové pauze připravil pro děti celou náruč novinek.

Pro děti od 5 do 8 let je určen titul Tři ovečky na arše od Michaela Engera.

Charismatické ovečky obelstí Noeho a nebojí se ani vlka!

Tři ovečky na aršeTři ovečky si žijí poklidným ovčím životem, dokud nezačne pršet. Prší a prší, nemohou se pást, tráva je pod vodou. Podaří se jim dostat na Noemovu archu s ostatními zvířaty a vyzrát na vlka, medvěda a lva? Začtěte se do veselého příběhu o přátelství, důvtipu a o vzájemné pomoci. Těšte se na recenzi.:-)

Jak vypadají svátky během roku v různých zemích světa? 

Svět plný svátkůNa to Vám odpoví Jitka Římánková, která sestavila i ilustrovala podle deníků Tomáše Svátka nevšední encyklopedii Svět plný svátků o různých svátcích, festivalech a oslavách světa. Kniha odpovídá také na otázky proč lidé oslavují a z jakého důvodu jejich oslava vypadá tak, jak vypadá, a přináší tipy, jak si takovou oslavu uspořádat i doma. Určena dětem od 9 let.


Napínavá detektivka pro nejmenší
Kdo ukradl zelí?V nové detektivní, ale i poučné knížce Stanislavy Reschové s názvem Kdo ukradl zelí? pátrá zajíc mezi zvířátky po zloději. Každou kapitolu doprovází úkoly založené na detektivním pátrání. Děti se učí rozpoznávat druhy zeleniny nebo určují zvířecí stopy. Samozřejmostí jsou oblíbené ilustrace Venduly Hegerové. 

Určeno pro děti od 5 let.



BĚŽÍLIŠKA

Kdo je Běžíliška?

Velmi oceňované mladé nakladatelství, které se specializuje na klasická ručně vyráběná leporela vázané v plátně (což se dnes tak nevidí.) 


S leporely i experimentuje, mnohdy je rozvíjí do prostoru a dávají jim možnost stát se i hračkami. Připomeňme leporela pro nejmenší: Na procházce ve vlaku, Devět plchů v pelechu, Ferdinande! Nakladatelství se však neomezuje jen na leporela, ale vydává i knihy, jako například úžasnou učebnici přírodopisu Hravouka či přehled básnických forem a zároveň vynálezů Vynálezárium pro starší školáky. Svou tvorbu soustředí také do edic. Pro nejmenší je určena edice Mikroliška se sešitky s pohádkami či básničkami a nově edice UžČtu určena pro začínající čtenáře.


Robin Král: Vynálezárium

Radek Malý: Devět plchů v pelechu
Cover

Tereza Vostradovská: Hravouka

Nakladatelství se neomezuje jen na malé čtenáře, ale chce oslovit široké spektrum populace. Letos získalo Zlatou stuhu za výtvarnou část k velkoformátovému leporelu Tonča a krasojezdec, které je určeno pro děti od 4 let.


Tonca obalka
Robin Král: Tonča a Krasojezdec

Pandemie už i u Hurvínka!


Běžíliška pohotově na pandemii koronaviru reagovalo a vypořádalo se s ní po svém. Vydalo v edici Mikroliška milý sešitek Hurvínkova nedělní chvilka pandemie s básničkami Robina Králekterými se snaží děti informovat o tom, jak by se měly za časů pandemie chovat. Vhodné pro děti do 8 let.






K tomu účelu vznikla s Hurvínkem a Spejblem krátká videa, mrkněte na:

ukázku, proč nosit roušku. 




NADAČNÍ FOND JANA ANTONÍNA BATI

V češtině a zároveň i ve slovenštině konečně vychází román Markéty Pilátové s názvem Jak bratři Baťové obouvali svět. Začíná opravdu poeticky a má velký potenciál zaujmout mladé čtenáře.


Jak si bratři Baťové uskutečnili jeden velký sen


Jak bratři Baťové obouvali svět obálka knihy"Bylo nebylo, ale tentokrát bylo. V malé zemi, která leží uprostřed Evropy a kdysi se jmenovala Československo, se mezi horami choulilo městečko. Jmenovalo se Zlín. A říkalo se o něm, že tam končí chleba a začíná kamení. Tím lidé mysleli, že nemají pořádně co jíst ... Všechno se ale změnilo díky botám.“


Titul vypráví o jedné z největších předválečných firem v Evropě, ale i o myšlence obou bratrů, kteří usilovali o to, aby se Češi i Slováci dokázali uplatnit nejen u nás, ale i ve světě. Ilustrovala Ivona Knechtlová. Nádhera. Moc se na ni těším. A co Vy? 


To bylo z luhů a hájů pro děti a mládež vše. Nyní stručně zmíním i co mě zaujalo v literatuře pro dospělé, přičemž se zaměřím spíše na oddechovou literaturu.


Literatura pro dospělé


ARGO


Svědectví
Po 35 letech vydala na podzim 2019 kanadská spisovatelka Margaret Atwoodová pokračování Příběhu služebnice s názvem Svědectví. 

Do zákulisí příběhu se podíváme očima tety Lýdie. Jeden z nejlepších románů posledních let.

Až nyní se dozvíte pravdu o Gileádu. Svědectví vyprávějí tři ženy žijící v odporné totalitě na odlišných společenských úrovních. Konečně máme možnost se dozvědět, co všechno se stalo poté, kdy se za Fredovou zabouchly dveře dodávky.

Něco oddechového pro ženy…

COSMOPOLIS

Z deníku dočaskářky - Ten pes je chuligán!Jako milovník zvířat jsem nemohla opomenout knihu Olgy Minaříkové: Z deníku dočaskářky – Ten pes je chuligán! 

Titul slibuje humorné i dojemné příběhy zachráněných psích bezdomovců. 

Koupí pomůžete nakrmit a ošetřit opuštěné a týrané zvíře.




KNIHA ZLÍN


Máte rádi cestování v čase a vztahové příběhy?


Než pravda vyjde najevo obálka knihy

Toshikazu Kawaguči znovu otevřel kavárnu, kde se dá cestovat v čase a nazval ji Než  pravda vyjde najevo. Pokračování románu Než vystydne káva.


A o čem je? Pro návrat do minulosti rozhodnou čtyři muži, kteří by udělali cokoli, aby se ještě jednou setkali se svými blízkými.




MLADÁ FRONTA

Radkin Honzák s nadhledem a optimismem novinku Jak přežít léčení: Veselé čtení o bolestech, ve kterém se čtenářům pokouší vysvětlit, jaký by měl být vztah pacienta a lékaře, jak zvládnout stres a bolest nebo jak by měla nemocného podpořit jeho rodina.

Jak přežít léčení - Radkin Honzák
                         
                          MOTTO


Radka Třeštíková slibuje napínavou jízdu. Ve svém novém románu Foukneš do pěny se hrdinka vydává ve stylu road movie na cestu bez vytčeného cíle a přitom chrlí proud vědomí, který přesahuje až do bezvědomí, vzpomínky se budou střídat s přítomností a ve středu dění budou vztahy manželek, milenek, matek a dcer něčím poznamenané.


Foukneš do pěnyNočník neohrožené ženy    Obchůdek na rohu

Blogové zápisky sopranistky a sarkastičky Eva Benett v novince Nočník neohrožené ženy slibují hrát roli nejlepší kamarádky, psycholožky i vztahové poradkyně. Knižní verze úspěšného blogu.


Máte-li chuť na romantický příběh, vyzkoušejte Obchůdek na rohu od Nicoly May. Hlavní hrdinka Rosa se vydává z Londýna na maloměsto vést obchůdek a život jí bude komplikovat i láska.



METAFORA

Láska a kozy na venkově obálka knihy
Ideální kniha pro romantiky, ale i milovníky zvířat a sýra.

V edici Sedmilásky vychází pokračování románu od Victorie Brownleeové Láska a sýr v Paříži, tentokrát nese název Láska a kozy na venkově.  Z velkoměsta se hrdinka s partnerem přestěhuje na venkov a založí kozí farmu.





__________________________________________________________
A jak jste na tom Vy? Která novinka Vás zaujala? Budu se těšit na Vaše ohlasy. Příjemné počtení přeji.:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat