RECENZE - Markéta Nováková: ZIMA VE SVĚTĚ ZVÍŘAT

Fascinující encyklopedie o tom, jak zvířata prožívají zimu


Přemýšleli jste někdy o tom, co dělají zvířátka, když jim zima zaťuká na dveře? I když jsem dospělá, tato otázka mě vždycky zajímala. Jak tráví mrazy ryby v rybníce, beruška, krtek, šnek, žáby? Nezmrznou? Koho před zimou chrání tulení, koho zásoby tuku a potravy a koho hustá srst? Které zvíře mění na zimu barvu? Může se nějaké zvíře zahrabat na zimu ještě hlouběji do sněhu, aby mu bylo lépe? Může! Odpověď naleznete v populárně naučné encyklopedii Zima ve světě zvířat.




Tato publikace mě nadchla! Srozumitelným a při tom přehledným způsobem se v ní (nejen dětští) čtenáři seznámí s různými způsoby, jak zvířata přečkávají zimu. Dozvědí se tak nejen, co zvířata jedí, ale dokonce i které světadíly obývají, jsou zmíněny i různé perličky z jejich života. Publikaci doplňují barevné grafické ilustrace, a dokonce nechybí ani 3 skládací mapy. 2 z nich ukazují výskyt a rozmístění jednotlivých zvířat po celém světě plus další doplňující informace. Třetí mapka děti seznámí se stopami zvířat v životní velikosti. Mapky se lehce rozevřou a složí, jsou neoddělitelnou součástí knihy. Kniha přináší informace a portréty 42 zvířat.


Struktura knihy
Dělí se na tři oddíly – Zimní dobrodruzi, Zimní spáči a Zimní šat zvířat.

                   
V úvodu každé části si přečteme shrnutí o tom, jakými způsoby zvířata mohou zimu trávit.

Podrobnosti nalezneme na následujících stranách. Tam je každému zvířeti věnován jeden odstavec s ilustrací. Pod nimi jsou vždy 2 piktogramy s doplňující informací – glóbus – značí výskyt zvířete ve světě a hvězdička zajímavost (kolik se dožívá zvíře let, kolik rodí mláďat, jiné zvláštnosti).

¨


Každou ze tří částí vždy uzavírá skládací mapka. Dvě z nich ukazují výskyt jednotlivých zvířat ve světě s dalšími doplňujícími informacemi, na poslední mapce naleznete stopy zvířat v životní velikosti.


                         
Přituhuje! Přitul se, obleč a ťapej
V první části jsou představeni zimní dobrodruzi, to jsou zvířata, která tráví zimu v přírodě stejným způsobem jako během zbytku roku, tedy za pochodu, akorát mrzne, takže životní podmínky jsou pro ně daleko náročnější. Dozvídáme se tak, jak se vypořádávají se zimou prasata, laně, los, pižmoň, strakapoud, tetřívek, ale třeba krtek nebo štika a další.

Věděli jste například, že pižmoň severní, kterého najdeme v ledových oblastech Aljašky, Grónska či Ruska se ve stádu před sněhovou bouří semkne do těsného kruhu? Že jsou to gentlemani, protože nejstarší býci chrání mláďata a samičky? Věřili byste, že existuje zvíře, které se na zimu ještě více zahrabe do sněhové peřiny? 

Zahrab se do pelechu a spi!
Ve druhé, obsahově nejrozsáhlejší části, se čtenáři seznámí se zimními spáči, tj. zvířaty, které tráví zimu spánkem v teple svého nebo vypůjčeného pelíšku. Jak přečkávají zimu křeček, plch, ježek, ale třeba i slunéčko, čmelák, mravenec, šnek, brouci, ježura, žáby či méně známí vápenci a jiní?

Kdo je vyhlášeným sedmispáčem? Kdo si tvoří velké zásoby, aby si sem tam uždibl a zase usnul? Kdo spí raději sám, kdo vyhledává raději společnost? Kdo se naopak nabaští dopředu a pak celou zimu nevytáhne ze své skrýše ani nos? Které zvíře si ukládá zásoby tuku do svého ocásku? Co dělat, když objevíte ve sklepě spící žábu? Kdo se ukládá ke spánku i dvakrát za rok?

                                   

                               
                                    

Věděli jste, že čipmánkové východní (předobraz Chipa a Dala) se už od konce léta připravují na příchod zimy tím, že podzimní spižírny plní zásobami oříšků? Že vaky uvnitř tváří jim slouží jako nákupní tašky? Že jeden čipmank je schopný za den odnosit až sto šedesát pět žaludů??!!

Neuvěřitelné skutečnosti!
Skokan lesní žijící v severních částech Severní Ameriky si klidně ustele uprostřed kaluže, ztuhne i uprostřed pohybu. Zmrzne mu krev, kůže, mozek, přestane mu bít srdce, vypadá jako by zemřel, ale na jaře rozmrzne a zase odhopká pryč. Má v těle nemrznoucí směs. Během roku takto zamrzne a rozmrzne víckrát!!! 


Co velí módní trend? Na zimu jedině bílá!
Ve třetí části Zimní šat zvířat se dočteme o zvířatech žijících v polárních oblastech. Aby zvířata přežila, musela si uzpůsobit tím, že vymění letní kožichy za mnohem teplejší variantu, která splyne s okolím. Brání se tak predátorům. Seznámíte se s polárními zajíci, bělokury, polární liškou, polárním vlkem i hranostajem, ale i ledním medvědem nebo sovicí sněžnou a jinými.
                 

Který zvířecí kožich byl kdysi nejdražší a zdobil roucha králů? Spí v zimě lední medvěd? Jak tráví zimu sovice sněžní? Existuje bílá velryba? Proč mládě tuleně nesmí do vody?


                                   
                                 

Zhodnocení
Nemusíte se bát, že by šlo o suchopárné čtení, přestože se jedná o encyklopedii. Fakta jsou zakomponována do textu podobnému vyprávění, využívají i znaku reportáže, čtenářům se může zdát, že dané zvíře právě kolem něj proběhlo. Autoři se často obracejí i na malé čtenáře, informace v textu připodobňují věcem z běžného života, což může být dětem blízké. Využívají slova citově zabarvená, promlouvají laskavě, někdy i vtipně. Informace jsou uspořádány jednoduše a přehledně. Výrazné a barevné nadpisy odkazující na hlavní text doplňují ilustrace laděné do kruhu.

Jediné, co bych vytkla, jsou občas opakující se informace o zvířatech v části s mapkami. Když už byly využity mapky, nechápu, proč zvířata v poslední části nebyla zanesena do samostatné mapky a byla přidružena k první mapce. Zřejmě pro šetření místa a je pravda, že samostatná mapka by s ohledem na malé množství výskytu polárních zvířat působila poněkud opuštěně. I přes tento malý nedostatek se jedná o podnětnou a poučnou encyklopedii přinášející nové téma. Naleznete v ní informace i o méně známých zvířatech (vrápenec) spoustu zajímavostí. Já samotná jsem se mnohé dozvěděla. Určitě se na ni podívejte, je skvělá!

Doporučení
Knihu bych doporučila všem milovníkům přírody a zajímavostí ze světa zvířat zhruba od 6 let. Jsem si jistá, že se nebude nudit ani dospělý.
________________________________________________________
O autorce:
Markéta Nováková
Markéta Nováková
Zdroj: Albatrosmedia.cz
Vystudovala českou filologii a historii na Univerzitě Palackého v Olomouci. Po studiích se věnovala práci odpovědné redaktorky literatury pro dospělé čtenáře, ale láska k dětským knihám, plným příběhů a krásných ilustrací, ji přivedla do redakce B4U Publishing, kde vymýšlí a píše knihy pro děti. Pro nakladatelství Albatros také napsala: Tuláci ze světa zvířat (2019), Všechno o vejci (2019), Hmyzí hotel (2019), Kdo bydlí v norách a doupatech (2018). (Zdroj: Albatrosmedia.cz)


O ilustrátorce:

Jana K. Kudrnová
Jana K. Kudrnová
Zdroj: Albatrosmedia.cz

Grafická designérka a ilustrátorka z lesa u Olomouce. Vystudovala grafiku na Střední uměleckoprůmyslové škole v Uherském Hradišti a Univerzitu Tomáše Bati ve Zlíně. Jakkoli miluje moderní design, v ilustraci se urputně drží starých grafických postupů, při kterých si člověk musí ušpinit ruce. Ilustrovala publikace: Tuláci ze světa zvířat (2019), Proč krokodýl dělá vlny (2018), Proč řve lev na leva (2018). Zdroj:Albatrosmedia.cz


_________________________________________________________
Název: Zima ve světě zvířat
Autorky: Markéta Špačková a Irena Kocí
Ilustrátor: Jana K. Kudrnová
Vydal: Albatros
Rok: 2018
Počet stran: 29
Zdroj: knihovna
_________________________________________________________
A co vy? Máte rádi encyklopedie o zvířatech? Pochlubte se, která je Vaše nejoblíbenější. 


Žádné komentáře:

Okomentovat