NOVÉ KNIHY V DUBNU



Tipy na nové knihy V DUBNU

Měsíc rychle utekl a máme tu duben. A s ním také knižní novinky. Bohužel v souvislosti s koronavirovou situací mnoho nakladatelství vydání knižních novinek pozastavilo, může se stát, že všechny mnou zmiňované novinky vyjdou později. Chápeme a těšíme se, až se opět otevřou dveře knihkupectví, knihoven a také nakladatelství, abychom měli co číst. Opět se podívám nejen do světa literatury pro děti a mládež, ale odskočím si i do literatury pro dospělé. Pod obrázky jsem vložila odkaz přímo na nakladatelství, kde si můžete přečíst anotaci či knížku prolistovat. Podívejte se teď spolu se mnou na to, co by mělo být v knižním světě nového.





Literatura pro děti a mládež


Nejprve se podíváme na novinky v Albatrosu.

Pokud znáte Ilustrovaný atlas neuvěřitelných faktů o zvířatech a líbil se Vám, určitě sáhněte také po Ilustrovaném atlasu legračních faktů o zvířatech, který nyní vychází. Tentokrát se však týká mláďat. Věděli jste například, že u krokodýlů se pohlaví nově vylíhlých krokodýlků určuje podle teploty okolí? Když je zima, budou to samičky, když je teplo, tak samečci.:-) Chápu, také jsem zimomřivá. Určitě si ho nenechám ujít.

Kdo by neznal sympatického milovníka medu. Medvídek Pú vychází v novém vydání. Připomeňte si nestárnoucí klasiku, kterou jste možná jako malí milovali.

           Ilustrovaný atlas legračních faktů o mláďatechMedvídek Pú


U medvídků ještě zůstaneme. Příznivce Vojtěcha Kubašty jistě potěší vydání krásného prostorového leporela Tři medvídci inspirovaným pohádkou o Mášence a třech medvědech.

Častým snem malých chlapců je stát se hrdinou. A proč ne vojákem? Pro obdivovatele těchto hrdinských profesí vyšla od Kubašty rovněž leporelová prostorová pohádka inspirovaná Hansem Christianem Andersenem s názvem Statečný cínový vojáček.

Malému vojínovi můžete ještě pořídit publikaci o vojáčcích, což je jakási jednoduchá historie vojáků, jejich zbraní, uniforem atp. od husitů až po pozdější doby. Naleznete v ní nejen zajímavosti, ale i vystřihovánky. Publikaci Vojáčci napsali Pavel Kolín a Jakub Kolín. Vychází v Mladé frontě.


 Tři medvídciStatečný cínový vojáček

Vojáčci - Pavel Kolín, Jakub Kolín


I milovníci koní a prázdninových příběhů si přijdou na své. Česká autorka Jitka Komendová napsala knížku Lilly - Prázdniny na koni. Lilly čeká místo zkažených prázdnin dva týdny plné dobrodružství v koňském sedle a s dobrým kamarádem po boku.


Veselých příběhů s krásnými ilustracemi není nikdy dost. Ponořte se do nádherné obrázkové knížky Katariny Kratochvílové a Lindy Pacourkové s názvem Zvědavá čarodějka Agáta. Tato malá čarodějka se rozhodla prozkoumat lidský svět, ale nestačí se divit! Má přinést na oslavu narozenin ropuchu nebo netopýra? Na co mají popeláři košťata, když na nich nelétají? Otázek mnoho, ale kouzla nalézt odpověď nepomáhají. Vhodný od 5 let.


Židovství, 2. světová válka, tajemství, nalezený deník, pátrání v minulosti. To všechno vás čeká v debutu Naďi Revilákové: Deník Dory Grayové, vítěze literární soutěže Albatrosu na téma odvaha. Vhodný už od 11 let.


A o čem to je? Hanka se musela i s rodiči přestěhovat na venkov. Nový život je pro ni nuda, dokud na půdě náhodou nenajde tajemný starý zápisník – deník Dory Grayové. Co se s jeho autorkou a její židovskou kamarádkou stalo? Hanka se to rozhodne zjistit a začne pátrat. Ocení určitě nejen příznivci židovské tematiky. Přináším malou ukázku.

                        Lilly - Prázdniny na koniZvědavá čarodějka Agáta

                        Deník Dory Grayové42 dnů
Od autorky Siléne Edgarové jsem četla skvělou knihu 14-14, která vyprávěla o dvou chlapcích, kteří byli příbuzní, řešili podobné problémy a navzájem se podporovali. Na tom by nebylo nic zas tolik zvláštního, až na tom, že se nikdy neviděli naživo, protože každý pocházel z jiné doby, jeden žil před sto lety a brzy ho měla ohrozit první světová válka, druhý žil v současnosti, dala je dohromady záhadná poštovní schránka, přes kterou si posílali dopisy.

V dubnu vychází od stejné autorky novinka s názvem 42 dnů (skoro to vypadá, že má autorka zálibu v číslech), kde sice není tematika cestování v čase, ale o závan historie tu nouze nebude. Dva bratři tráví prázdniny v penzionu svého strýce, bývalém zámku u moře v Bretani, kde si jeho hosté myslí, že jsou Victor Hugo, Ludvík XIV. nebo Nefertiti. Co tajemného se na zámku skrývá?

Pro příznivce young adult literatury tu mám hned 2 tipy.

Paříž roku 1789, magie, revoluce láska. Lákavá kombinace a stejně lákavý je i příběh od Gity Treleasové s názvem Enchantée Okouzlená. Ocitáme se v Paříži, která je plná žebráků, zlodějů, revolucionářů a mágů. Rodiče hlavní hrdinky zemřeli na neštovice a ona se musí postarat o svou mladší sestřičku a zvládnout svého rozmařilého bratra. Pomáhá jí magie, kdy dokáže na krátkou dobu proměnit kousky kovu ve zlato, za něž koupí jídlo a léky. Ale když se její bratr s úspory vypaří, musí si pro peníze dojít v podobě baronky až na samotnou Versailles, kde se vrhne do víru hazardních her. Nenechám si ujít.


Lákavě vypadá i titul Holubice a had autorky Shelby Mahurinové. Dva hrdinové – čarodějnice a lovec byli navždy spojeni, aby se milovali, ctili… nebo shořeli. První ze tří dílů čarodějnické fantasy.

Louise před lety uprchla od čarodějného společenství a skryla se v ulicích Cesarine. Avšak lidé tady čarodějnice loví a upalují je. Reid zaslíbil duši církvi a čarodějnice nesmí nechat naživu. Jeho cesta se s Louisou nikdy neměla zkřížit, ale zákeřný úskok je nečekaně spojí ve svátosti manželství. A byť je hranice mezi láskou a nenávistí tenká, mohou na ní shořet oba.

         Enchantée Holubice a had

Trocha poezie

Milovníkům hravých veršů nesmí uniknout nové vydání knížky Jiřího Žáčka: 99 dědečků a 1 babička.

Jedná se o unikátní soubor stovky limeriků, které autor sepsal k poctě krále nonsensu - Edwarda Leara. Hra se slovy a příběhy je okouzlující, podmanivá - a oba zmínění pánové jsou v oboru mistři. Vydalo nakladatelství Šulc a Švarc.

                                        
A cože je to ten limerik? Malá ukázka:

„Byl jeden dědeček z Nebrasky,
a ten rád nosíval podvazky.

Když jednou vyšel ven bez trička,

zjistili, že to je babička

a žádný dědula z Nebrasky.“


Na skok k naučným knížkám…

Z naučných knih mě zaujal titul Ludmily Hénkové: Jak se stavěly divy světa. Podívejte se, jak vznikaly monumenty starověku.

Zaujal mě také komiks s neobvyklou tematikou - vypráví 50 příběhů z evangelií, ale přístupnou a záživnou formou vhodnou pro děti. Jmenuje se Evangelium pro děti a napsala ho dvojice Jean Francois Kieffer a Christine Ponsardové. Vydalo nakladatelství Doron. Vhodný už od 6 let.

            Jak se stavěly divy světaEvangelium pro děti

V současné době na každém kroku vídáme nějaké knížky o výjimečných dětech či ženách – světových, evropských nebo českých.

 

Na této vlně se veze i nový titul Módní rebelky. Tyto rebelky využívaly svůj šatník k tomu, aby daly nový řád zaběhlým pravidlům. Portréty výjimečných módních ikon od královen, hereček, aktivistek, zpěvaček, umělkyň a podnikatelek sestavila Jennifer Croll. Vydalo nakladatelství CPRESS.


   Módní rebelky


Moje oblíbené nakladatelství Pikola má hned několik pecek!

Jaké máme druhy stromů, kde a jak rostou, čím se živí a proč jsou důležité? Víte, že stromy si pod zemí předávají zprávy a některé druhy o sebe navzájem pečují jako rodina? Stromy toho skrývají mnohem víc. Přesvědčte se v úžasné encyklopedii s fascinujícími fakty o stromech od Jen Green: Stromy. Jejich kouzlo a tajemství. Pro děti od 7 let.

Moc se těším na novinku s názvem Králík je taky jenom člověk od mé oblíbené ilustrátorky a tentokrát i autorky v jednom, Ilony Komárkové.
Upřímné a osobní vyprávění o životě jednoho domácího králíka. O roztomilé ilustrace a vtipné situace nebude nouze. Pro děti od 4 let. Krátkou upoutávku si můžete pustit zde.

          Králík je taky jenom člověk


Do třetice všeho dobrého přináší Pikola ještě jednu veselou knížku, která je však také trochu k zamyšlení. Krásný příběh o tom, že někdy není špatné mít víc kamarádů. Napsala Eulalia Canar a nazvala ji Duchové neklepou na dveře. Vypráví o velkých kamarádech Méďovi a Svišťovi, kteří si hrají jen spolu, jenže jednou přizve Méďa taky Kačera, ale Svišť ho nemá rád. Vlastně nejenom jeho, ale nikoho, kdo naruší jeho přátelství s Méďou. Rozhodne se, že to tak nenechá. Vhodná od 4 let.


         
V Mladé frontě mě zaujalo také několik kousků.

Libuše Radová vytvořila a autentickými fotografiemi lišáčka opatřila skutečné příběhy o třídenním liščím mláděti, které přišlo do domácnosti se dvěma loveckými psy a dalšími zvířaty. Nejen že si přečtete překvapivé příhody, ale ještě se o skutečném životě lišek dozvíte mnoho informací. Naleznete je v knize Lišáčkova dobrodružství.

Paula McCartneyho jistě znáte jako člena legendární kapely Beatles. Víte však, že se vrhl i na spisovatelskou dráhu? V dubnu mu u nás vychází bláznivá dětská knížka Čuprděda, kterou přeložil uznávaný básník a překladatel Robin Král. Čuprděda vlastní zázračný kompas a vezme svá 4 vnoučata na cestu kolem světa. Vyražte na bláznivou cestu s nimi!

         Lišáčkova dobrodružství - Libuše RadováČuprděda - Paul McCartney


Ani Nakladatelský dům GRADA a odnož BAMBOOK, která se zabývá dětskou literaturou, nezůstal pozadu.

První novinkou jsou Pohádky z lesa autorky Lenky Jakešové a ilustrátorky Dagmar Medzvecové. Lesní pohádky datlího tatínka zodpoví dětem například otázku, proč modřín na zimu opadává a jaký tvar listů má lípa.

Druhou novinku představuje kniha Marcely Kotové Letem světem s Vášou. Sáhněte po ní, pokud byste chtěli obletět svět a poznat život a zvyky lidí v jiných zemích. Vypravte se s letadélkem Vášou na cestu kolem světa a zažijte spoustu dobrodružství.

         Pohádky z lesaLetem světem s Vášou

Třetí novinkou je Hra o sen autorů Pavlíny Jurkové a Jarmily Vlčkové, což je napínavá knižní reality show pro ty, kdo se rádi bojí. Deset výjimečně nadaných dětí odjíždí do staré zapomenuté vily uprostřed divoké přírody. Čeká je tvrdý boj. Byly vybrány do nové televizní soutěže TAJNÝ MECENÁŠ – soutěže, která je podivná, nebezpečná a její pravidla se vymykají zdravému rozumu. Podívejte se na ukázku.



Znáte nakladatelství Kazda?

Za nakladatelstvím Kazda stojí manželé Petr a Michaela z Brna, kde také malebné nakladatelství sídlí. Hodně se věnují knihám s přírodní tematikou. Vydávají nejen knihy pro dospělé, ale i velmi povedené knížky pro děti. Pokud tedy chcete rozvinout u dětí pozitivní vztah k přírodě, vyzkoušejte některou z knih tohoto nakladatelství.
Jejich motto je: 
„Chceme vydávat knížky srdcem. My si jako nakladatelé nevybíráme téma, ale spíš knížku – lépe řečeno: ona si někdy vybere nás. Vydáváme knížky, které s námi rezonují.“
Jejich kmenovým překladovým autorem se stal německý lesník a spisovatel Peter Wohlleben (Tajný život stromů, Slyšíš, jak mluví stromy? Víš, kde bydlí zvířata?).

vis kde bydli zvirata covCD Slysis titulka RGB 300dpi

          Jeden rok v životě včely

Tady si můžete poslechnout ukázku z knížky: Slyšíš, jak mluví stromy?, která také nedávno vyšla jako CD.

Pokud chcete, poslechněte si inspirativní rozhovor manželů Kazdových pro rozhlas o tom, jaká byla jejich cesta k nakladatelství. 

Myslím, že Kazda vydává tituly, které rozhodně stojí za povšimnutí. Měla jsem možnost číst v knize Slyšíš, jak mluví stromy a musím potvrdit, že knížka je velmi povedená svým originálním bezprostředním promlouváním, ve kterém jsou důležité věci okolo přírody vysvětleny prostě a velmi názorně a přitom neotřele. Má co říci jak dítěti, tak dospělému. Určitě se ke knize vrátím a napíšu recenzi.


V dubnu vychází pro děti hned 2 novinky.

Autoři Svenja Ernsten a Tobias Pahlke napsali knížku Musí si lvi stříhat hřívu, která ukazuje  v čem se zvířata od sebe liší, a to krátce a srozumitelně už pro čtenáře od 4 let. 
                                          S. Ernsten, T. Pahlke: Musí si lvi stříhat hřívu? - Nakladatelství ...

Druhou novinkou od stejných autorů je knížka Copak ze mě bude, o fascinujících proměnách ve světě zvířat a rostlin, opět vhodná už pro čtenáře od 4 let.

S. Ernsten, T. Pahlke: Copak ze mě bude? - Nakladatelství Kazda

Málem bych byla zapomněla na nakladatelství Host, které už v březnu uvedlo na trh zajímavé novinky.

První napsala Nadine Robertová a nazvala ji Elinka. Knížka slibuje uklidňující příběh a návrat do malebné krajiny dětství.

Elinka

„Elinka nám dává důležitou lekci: nesnažme se být všichni stejní, když nejsme ze stejného těsta. Naslouchejme, co nám chtějí říct ostatní. Respektujme jejich jedinečnost.
– Tirelire ŕ livre "

Knížka vypráví o králičí holčičce, která zrovna prožívá období vzdoru a umanutosti. Jak se s tím vypořádat? Myslím, že pro mnohé rodiče, včetně nás, aktuální téma, určitě se na ni podíváme. Oficiálně vhodná pro děti od 3 let.

I z města lze udělat příjemnější místo k životu, jen je třeba někde začít.


O tom vypráví knížka Anny Walkerové s názvem Májina zahrada. Malá Mája se z domečku na vesnici odstěhuje do města. V novém domově jí chybí příroda, ptáci, zahrada. Tady na to není místo, proto si vypěstuje malý výhonek, který uloží do sklenice. Může tak růst ve městě, kde je dost místa na to, aby tam takových minizahrádek vyrostly tisíce. Vhodná pro děti od 3 let. Inspirativní, nemyslíte? 

Májina zahrada



Literatura pro dospělé

Ve výběru se zaměřuji spíše na oddechovou literaturu a literaturu pro ženy.

Opuštěné dítě. Mrzutá stařenka. Může tato dvojice nalézt štěstí?

O tom vypráví román Když má štěstí kliku od Aurélie Valognesové, která si srdce svých čtenářů všech generací získala přístupným stylem a příběhy o rodinné soudržnosti inspirovanými skutečným životem.

Šestiletého Jeana matka ze dne na den nechává u jeho babičky. Napořád. Ani jeden z nich to nečekal. Vycházet s babi Lucette není zrovna snadné. Oba dva na své životní pouti právě zdolávají docela jinou etapu – ona už všechno viděla, on se všemu diví. Jean a Lucette čekají, až se matka vrátí, a zatím si jeden druhého získá. Vydalo nakladatelství Jota. Co myslíte? Já bych si knihu s chutí přečetla.

Štěstí je nevyzpytatelné jako aprílové počasí, o tom vypráví román pro ženy Dubnové slunce od Katariny Gillerové.

Dvě nerozlučné kamarádky, dva rozdílné světy. Ela vyrůstá bezstarostně jako jedináček, Dita naopak v početné rodině, neustále zatížena péčí o sourozence. Po letech se ale jejich situace obrátí. Ustojí jejich přátelství další otřes, když se v jejich životech objeví muž, do kterého byly kdysi obě zamilované? Vydalo nakladatelství Motto.

     Když má štěstí klikuDubnové slunce

V edici Sedmilásky vychází velmi osobní, ale přesto humorný román na téma demence.

Napsala ho Hilly Martineková a nazvala ho: Med v hlavě, marmeláda v srdci. Vypráví o dědečkovi s Alzheimerem a o srdci plném lásky. Vydalo nakladatelství Metafora.

Taky máte někdy pocit, že se snad zblázníte?

Autorku a ilustrátorku Ellen Forney to postihlo krátce před třicítkou, kdy u ní propukla bipolární porucha. Vypořádala se s ní po svém. Vykreslila a vypsala se z toho. Zbláznění - to je netradiční komiks o tom, jaké to je, když se zblázníte. O svém životě, kde se střídá mánie a deprese, píše s nadhledem a s humorem. Vydal Portál. Můžete se podívat na ukázku.

            Med v hlavě, marmeláda v srdciZbláznění
Pokud máte chuť na romantický příběh, vyzkoušejte novinku Pláž v Chorvatsku od Julie Caplinové. 
Maddie je milá a rozumná třicetiletá žena. Je bez peněz, a tak přijme nabídku letní brigády: bude pracovat jako hosteska na luxusní jachtě v Chorvatsku. Práci ji dohodila kamarádka Nina, jejíž bratr Nick je jedním z hostů na lodi. Pochází z úplně obyčejné farmářské rodiny, ale teď chodí s modelkou Tarou, ke které se ale vůbec nehodí. Tak už je všem asi jasné, kam příběh povede…


A na závěr něco na odlehčení a pro zasmání.

Pro všechny rodiče je vhodná knížka Tomáše Kaprase: Hovínko na dortu, ve které se skrývá 28 povídek od táty čtyř dětí vyprávějících o humorných, nečekaných i všedně nevšedních situacích, které rodiče s prcky můžou zažít. Vydala Pointa.

        Pláž v ChorvatskuHovínko na dortu


Doufám, že jsem Vás alespoň nějakými tipy inspirovala. Budu ráda, když mi napíšete, na co se z novinek těšíte nebo, co byste si rádi přečetli. Krásné počtení přeji.

Žádné komentáře:

Okomentovat