RECENZE - Daniela Fischerová: PLÁC! TÁC! BÁC!


Moderní pohybové říkanky pro nejmenší

Také si Vaše děti oblíbily POHYBOVÉ ŘÍKANKY? U nás pořád frčí Vařila myšička kašičku. Nyní je v oblibě také PLÁC! TÁC! BÁC! ze stejnojmenného leporela. Že jej ještě neznáte? Moderní leporelo od Meanderu je jedno z nejlepších na současném trhu pro nejmenší děti. V dnešní recenzi Vám jej představím.


Moderní pohybové říkanky v půvabně hravém leporelu

Autorkou je věhlasná Daniela Fischerová. Veselých ilustrací se ujal Jakub Kouřil. Tato dvojice je rovněž podepsaná pod skvělými nonsensovými básničkami pro děti prvního stupně Ochechule s ukulele. 

V leporelu najdete celkem 9 pohybových říkanek. Tematicky je spojuje radost z pohybu a zvířátka. Na sobě jsou však zcela nezávislé.


Verše jsou velmi jednoduché. Většinu už můžete využít opravdu od narození zhruba do 3 let, ale mohou bavit i později.

Na levé straně je vždy říkanka, na pravé straně ji malým písmem doplňuje jednoduchý námět k činnosti, ale není nutné jej dodržovat, rodiče si činnost k básničce mohou uzpůsobit.


Prostor leporela je dobře využit. Každá strana obsahuje ilustraci zvířátka, někdy je jich více, jindy jedno zvíře pokrývá celou dvoustranu. Kresby na mě působí velmi hravě, roztomile a jednoduše. A tak to má být. 

Postavy v černé barvě ostře kontrastují s jednobarevným pozadím stránek, což je příjemné už pro kojence, kteří jako první rozeznávají černou a bílou.

Na pozadí dominují pastelové odstíny zelené, modré, červené či oranžové barvy. Musím říct, že velmi lahodí oku.

U říkanek je využito dobře čitelné černé písmo. Střídá se také velikost jeho fontu, slova nejsou jen v řádku, ale občas míří do různých stran.


Dominují citoslovce, jako například cvrnk, bzzzzzzz, ťapy ťapy, využívá častého opakování slov, samozřejmostí je zvukomalebnost slov a rytmika.



Příjemným bonusem je, že kolem roku a půl dítěte se dítě může učit pojmenovávat a poznávat i celkem netypická zvířata, jako například lenochoda, tygra nebo lva. Nebo i věci, které se v říkankách objevují
(kolo, hrníčky, hruška, míč).


Jednotlivé říkanky velmi motivují k pohybu. Jdu, jdu, jdu, jdu nabádá k prvním krůčkům, v dalších se učí děti poznávat části svého těla – nosík, ouško, nožky, ručky, prstíky, pupík, směr nahoru a dolů, počítání do pěti.


Jeho pozornost zaujmou také zvuky (plác, cvrnk, báác). Později se také může seznamovat s rozdíly mezi tím co je malé-velké, dlouhé-široké.

A jakou básničku jsme si nejvíc oblíbily s dvouletou dcerou my? Já mám hodně ráda tu o pupíku, dcerka zase Plác! Tác! Bác!

A co si myslí o leporelech pro děti a s nimi plynoucího kontaktu dítěte s blízkými sama autorka? Podotýká, že laskavý tělesný kontakt s blízkými lidmi miminka je nenahraditelný a dítě z něj pak bude v budoucnosti čerpat. Přirovnává ho dokonce „ke zlaté cihle uložené v základech celého jeho budoucího života.“ 

O tom, o její tvorbě pro děti, proč byste se měli přátelit s knihovnicí dětského oddělení a z čeho vznikla poezie pro děti si můžete přečíst v rozhovoru, který poskytla Meanderu.

Vlastní zhodnocení
Leporelo je na dotek příjemné, má hladké stránky, kde dominují syté pastelové barvy a černé postavy zvířat. Říkanky jsou jednoduché, rýmované, hravé, snadno zapamatovatelné, a co je nejdůležitější, jsou spojeny s pohybem. Vy si tak můžete s miminkem užít společné chvíle a hrou rozvíjet jeho dovednosti. Příjemná je i velikost leporela, snadno padne do ruky, vleze se bez problémů do tašky.

Doporučení
Pokud hledáte moderní leporelo obsahující veršované, hravé a jednoduché říkanky rozvíjející hrubou motoriku, seznamují s částmi těla, ale i s počítáním do pěti, toto leporelo je určitě vhodnou volbou. Oficiálně je doporučeno od 1 roku, ale věřím, že ho lze využít už od narození zhruba do 3 let. Když jej pořídíte, neuděláte chybu.
___________________________________________________________
O AUTORCE:

Daniela Fischerová citáty (8 citátů) | Citáty slavných osobností
Zdroj: https://citaty.net

Daniela Fischerová (*1948)
se věnuje tvorbě pro děti a mládež už léta. Její verše mám osobně velmi ráda. Velmi se mi líbily i její USPÁVANKY A VSTÁVANKY (Meander, 2019), o kterých jsem psala minirecenzi na fb. Píše však také příběhy či pohádky pro děti, např. Pohoršovna (Mladá fronta, 2014) nebo Duhové pohádky (Meander, 2003).

Žádné komentáře:

Okomentovat