RECENZE: Petr Horáček – Motýlek motýl

Co můžete potkat na zahradě

Petr Horáček: Motýlek motýl


Také se rádi procházíte po zahradě v létě nebo na jaře a pozorujete třeba motýly? Pokud ano, určitě přijměte pozvání na obhlídku zahrady malé holčičky Lucinky v knížce oblíbeného spisovatele Petra Horáčka Motýlek motýl.

Jednou ráno objeví v letní zahradě holčička Lucinka nádherného motýla. Hraje si s  ním a honí ho. Druhý den však už motýla nenajde. Za to nachází spoustu jiných tvorečků. Žížalu v trávě, pavouka spřádajícího si síť, zeleného broučka, rodinku berušek… Zkrátka přehlídku rozmanitých malých živočichů, které můžete v zahradě potkat. Kam se však poděl onen krásný motýl? Uvidí ho Lucinka ještě?

Jak už bývá u pana Horáčka zvykem, čtenáři se můžou těšit na krásné, veselé a barevné celostránkové ilustrace s výřezy, které do sebe bezchybně zapadají. Na konci knihy čeká na čtenáře velké překvapení, které je opravdu efektní! Musím pochválit také nádhernou ikonickou zářivou obálku, která se opravdu povedla. Na předsádce si můžete připomenout všechny živočichy (kromě motýla), které v zahradě naleznete. Chybí mi tu však hlubší myšlenka, pointa a vtip, na které jsme u pana Horáčka zvyklí z ostatních knih. Naštěstí to vyvažuje nádherná obálka a efektní závěr.

Forma

Opět se můžete  těšit na celostránkové barevné a hravé ilustrace, pevnější stránky a velká písmena.

Zhodnocení a doporučení

Tvorbu pana Horáčka máme moc rádi, proto u nás v knihovně naleznete většinu jeho knih. V této čtenářům kolem 5 let může chybět pověstné Horáčkovo vypointování, hlubší myšlenka a vtip. Tato kniha je zajímavá jinak. Na první pohled zaujme zářivou obálkou. Je přehlídkou toho, co všechno se dá na zahradě objevit. Proto se hodí spíše pro malé čtenáře, tak od 2 let, kteří se s různými živočichy teprve seznamují. Můžou si díky ní procvičit nejen postřeh, ale i grafomotoriku. Určitě je zaujmou hravé výřezy, na které je titul bohatý, ale překvapí i efektní závěr. Díky velkému písmu se titul hodí jako první čtení. Sehnat ho můžete přímo v nakladatelství Portál za cenu 212 Kč, tímto mu také děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

A co Vy? Také máte rádi knihy Petra Horáčka? Která je Vaše nejoblíbenější? Napište mi! Pokud budete chtít, přečtěte si i mé recenze na další jeho knihy: Husa LízaHusa Líza a vánoční hvězda, Jak myška snědla měsíc, Nový domek pro myšku a Nejkrásnější místo na světě.

_____________________________________________________________

Anotace:

Název: Motýlek motýl

Autor: Petr Horáček

Nakladatelství: Portál

Počet stran: 32

Rok: 2023

Žádné komentáře:

Okomentovat