RECENZE: Petr Horáček – Husa Líza a vánoční hvězda


Husa Líza prožívá Vánoce

Petr Horáček: Husa Líza a vánoční hvězda

Knihu Husa Líza jsem vám už představovala v recenzi. V ní Líza toužila nebýt jako ostatní husy, jako součást davu, což se jí nakonec vymstilo. Naštěstí všechno dobře dopadlo. Nyní Líza opět po něčem touží. Po čem si představíme v dnešní recenzi.

Je Štědrý večer. Husa Líza, ostatní husy a další její kamarádi zvířátka - volek, oslík a prasátko stojí u krásně ozdobeného stromečku. Tomu však něco chybí. Je to hvězda na špičce, která by celou tu krásu korunovala. Nezdolné huse Líze se zalíbí hvězda na obloze a vydává se ji hledat. Chce ji lapit a na vrchol stromečku ji posadit. To však není tak jednoduché. Líza se vrhá po hlavě z kopce dolů, vyletí do nebe, ale ne tak vysoko, aby to stačilo. Skáče z plotu a pak z hromady polen, všechna její snaha je však marná, hvězda je příliš vysoko. Nakonec se ji vydá hledat pěšky. Ztratí se a zůstane sama. Ale protože je to vánoční knížka pro děti, závěr ústí v nečekanou, ale šťastnou pointu.

Zhodnocení a doporučení

Titul je oslavou nezdolnosti, vytrvalosti, kamarádství a také toho, že o Vánocích má být rodina spolu. Jak u pana Horáčka bývá zvykem, krátký a srozumitelný text o jedné větě je vsazen do celostránkových ilustrací. Výtvarně je to opět umělecké dílo, které musí každého čtenáře zaujmout. Protože se všechno odehrává na Štědrý večer, dominují tmavě modrá barva na obloze a bílá na sněhu. Celkově knížka působí uklidňujícím a kouzelným dojmem. Spolehlivě vás naladí na tu správnou vánoční náladu. Pan Horáček opět pracuje s gradací, nechybí u něj hrátky s velikostí a stylem písma zejména u citoslovců. Samozřejmostí jsou pevné stránky, jak je u Portálu zvykem.

Knížka v menším formátu už jednou u nakladatelství Portál vyšla, nyní ji vydalo znovu, tentokrát ve větším formátu, což si určitě zaslouží. Díky tomu ještě více vynikne její krása. Můžete ji sehnat za 172 Kč přímo v nakladatelství Portál, kterému také děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Titul bych doporučila dětem klidně kolem 2 let. Využijí ji až do školních let, kdy na ní můžou trénovat první čtenářské krůčky. Za mě je to opravdu povedená věc, která by u vánočního stromečku neměla chybět.

A co vy? Máte rádi vánoční příběhy? Oblíbili jste si husu Lízu? Napište mi.

_______________________________________________________

Anotace:

Název: Husa Líza a vánoční hvězda

Autor: Petr Horáček

Počet stran: 40

Nakladatelství: Portál

Rok: 2021

Žádné komentáře:

Okomentovat