RECENZE: Zuzana Pospíšilová – Vánoční Jedlička

Kouzelný vánoční příběh o dětech a skřítkovi

Zuzana Pospíšilová: Vánoční Jedlička

Máte svého vánočního skřítka? Pokud ne, tak zkuste ještě prohledat Váš vánoční stromeček (pokud ho ještě máte) a třeba ho tam najdete. Stejně jako děti Mráčkovy v nové knížce spisovatelky Zuzany Pospíšilové Vánoční Jedlička. Pojďme si ji nyní představit.

V rodině Mráčkových, kterou představuje tatínek, maminka, dcerka Dorka a syn Sam, vrcholí přípravy na Vánoce. Tatínek se vydal nakoupit vánoční jedličku, maminka napekla cukroví, děti ozdobily stromeček. Jen se jim od té doby, co tatínek jedličku domů přinesl, nic nedaří. Ozdoby nechtějí na stromečku držet a padají na zem, cukroví zmizí a nové se spálí, vánoční dárky jsou poničené. Děti na neznámého pachatele nastraží past a chytí se skřítek, kterého pojmenují Jedlička, protože ho tatínek přinesl ve vánočním stromečku-jedličce a navíc je to pěkný jedlík a vykuk. Ukázalo se, že za všechny ty pohromy může on, protože umí čarovat a rád jí. A jak to bude dál? Skamarádí se skřítek s dětmi a splní jim jejich přání? Utají ho před dospěláky? Kam se ztratí? Jaké vykutálenosti ještě způsobí? Bude s dětmi i na příští Vánoce? To si už musíte přečíst sami.

Zuzaně Pospíšilové se podařilo vytvořit originální milý vánoční příběh, v němž se prolíná realita s fantazií. Děj se odehrává těsně před Štědrým dnem a končí na Tři krále. Malí čtenáři se s dětmi mohou dobře ztotožnit, protože jde o příběh, který by se za přispění kouzel mohl opravdu stát. Obsahuje i malý výchovný prvek, protože skřítek se neumí chovat, děti ho slušnému chování naučí a on jim na oplátku ukáže, že díky fantazii si mohou vykouzlit vše, co si přejí.

UKÁZKA:

Dorka i Sam uskočili stranou. Ze skřítka však nespustili oči. Neměl fousy ani čepičku, ale nos jako větvičku. Na hlavě mu místo vlasů rostly jedličky a byl malinkatý. Děti čekaly, že skřítek uteče, aby se mohl někam schovat, ale on to neudělal. Sedl si na koberec a roztomile se usmíval. Dorka sebrala odvahu a začala mu vyčítat: „Snědl jsi mi zlaté prasátko!“ „Bylo dobré,“ pochvaloval si skřítek. „Ale já jsem se na něho těšila! Ještě nikdy jsem neměla zlaté prasátko,“ špitla. „Já taky ne,“ přikývl skřítek. „Nechceš se omluvit?“ napověděl mu Sam. „Omluvit? To jako že mám mluvit a mluvit a mluvit, až budu tak unavený, že se celý omluvím?“ zeptal se nechápavě skřítek. Stále se usmíval, tak to vypadalo, jako kdyby si dělal legraci.

Forma

Knížka je řazena do krátkých kapitol čítajících maximálně 4 strany. Velikost písma je uzpůsobena začínajícím čtenářům, proto se toto dílko hodí jako první čtení, ale ocení ho i mladší děti k předčítání. Text doplňují půvabné a hravé ilustrace Michaely Bergmannové, které se k němu skvěle hodí.

Zhodnocení a doporučení

Tato knížka je oficiálně doporučena pro děti od 4 do 8 let. S mou 5,5letou holčičkou jsme ji četly a ani nedutala, příběh se jí líbil, proto bych nechala na zvážení, zda neposunout věkové rozpětí až na 5 let. Příběh sleduje jen hlavní linku, neodbíhá do odboček, proto se bude dětem dobře číst. Dílko čítá 93 stran, takže čtenářům může být líto, že se tak brzy musí s příběhem rozloučit. Starším dětem může chybět více napětí, přesto se jedná o povedený počin s originálním příběhem, který mohu doporučit ke čtení především o vánočním čase. Sehnat jste ho mohli v nakladatelství Portál za 229 Kč, ale momentálně je rozebraný. Tímto nakladatelství děkuji za poskytnutí recenzního výtisku.

A co Vy? Máte také rádi vánoční příběhy? Který je Váš nejoblíbenější? Četli jste Vánoční Jedličku? Napište mi!

________________________________________________________

Anotace:

Název: Vánoční Jedlička

Autor: Zuzana Pospíšilová

Počet stran: 93

Nakladatelství: Portál

Rok: 2023

Žádné komentáře:

Okomentovat