Tipy na adventní kalendáře pro děti

Jak zpříjemnit dětem advent? Neknižní tipy na adventní kalendáře

Advent už je za dveřmi a spousta z nás určitě hledá způsoby, jak zpříjemnit dětem čekání na Ježíška. Jednou z možností jsou adventní kalendáře. Takovým těm klasickým čokoládovým už odzvonilo. Čokoládky sníte a po otevření dalšího okénka na Vás vlastně nic nového nečeká. Pořiďte dětem raději zážitkové kalendáře. Kde hledat inspiraci jsem se pokusila zmínit v dnešním článku.

My letos adventní kalendář řešíme poprvé. Dcera má 2,5 roku, takže na nějaké tvoření vlastních postaviček či vybarvování to ještě není, proto jsem dala přednost dřevěnému zastrkávacímu kalendáři ve formě betlému. Je vyroben ručně z kaučuku, lze ho dát na výšku a vydrží Vám léta. Navíc jeho koupí podpoříte dobrou věc. Figurek je přesně 24 a každá z nich je označena číslem. Každý den může dítě jednu figurku do betlémku vložit. Svatá rodina se vkládá až jako poslední. Zvládnou to i malé dětské ručičky třeba ročního dítěte (pod dohledem). My budeme každý den číst zároveň nějaký příběh, který se k adventu váže, je to tak krásně propojeno. (Tipy na knížky s adventními příběhy už brzy v samostatném článku).

Zdroj: archiv autorky

Pro větší děti, které rády malují a vybarvují určitě doporučuji podobný betlém jako kalendářpřekližky od @proprcky. Každý den můžou Vaše ratolesti vybarvit jednu postavičku a zasadit ji do vánočního příběhu. Na stránkách naleznete různé typy kalendářů a spoustu dalších užitečných věciček.

Zdroj: Proprcky.cz

K vybarvování mám ještě jeden tip. Objevila jsem jej letos a pochází od @kukando. Je to kreativní adventní kalendář na principu omalovánky, se kterou můžete ale dále pracovat a dotvořit podle svých představ. Balení neobsahuje jen omalovánky, ale ještě další vychytávky. Doporučuje se už pro děti od 3 do 12 let. Ještě navíc jeho koupí podpoříte dobrou věc, protože kukando přispívá na provoz zdravotních klaunů. Vidím to jako inspiraci na příští rok. Vypadá moc pěkně. 

Zdroj: kukando.cz 


Netradiční adventní kalendář nabízí @karmelitánske.nakladatelstvi v podobě andělíčků a sešitku Andělé na vánoční pouti.  Každý den na Vás čeká jeden andělíček k vystřižení, k němuž si můžete přečíst příběh, a postupně si je pověsit jako girlandu. Oficiálně vhodný od 3 let. My se na něj chystáme za rok.

Andělé na vánoční pouti. Zdroj: ikarmel.cz

Díky @tvorimeprodeti jsem letos objevila úžasný tip na adventní příběhy a kalendář s vystřihovánkami v jednom doslova za babku. Najdete je v časopise Duha, což je katolicky orientovaný časopis, ale i když nejste věřící, jsou v něm krásné nápady a využijete jej. Na stránkách navíc můžete zakoupit i starší čísla.

Zdroj: Petrinum.com

Pokud máte rádi něco jednoduchého, poohlédněte se po magnetickém kalendáři od @bonkido, kde si pomocí magnetických postaviček můžete sestavit celý betlém. Na Bonkidu najdete i další tipy k vánoční inspiraci.

Nádherně provedený zážitkový adventní kalendář letos vytvořila paní hajná z @ateliervlese, a to ve formě malovaných kartiček s úkoly a tipy na každý den. Kromě nich na stránkách najdete také spoustu jiných užitečných věciček.

Zdroj: ateliervlese.cz

Vánoční pexeso, které lze použít také jako kartičky na očíslování adventních pytlíčků, vytvořila Vendula Hegerová @vendulahegerova, jejíž kresbičky jsou u dětí velmi oblíbené.

Zdroj: obchudekvendula.cz

Zdroj: littlebears.cz

Pokud Vaše děti rády skládají puzzle, určitě využijí už dobře známé adventní puzzle s motivem svaté rodiny od @littlebears. Mají tam spoustu variant a opět další užitečné věcičky. Letos se jím chystám naplnit adventní pytlíčky i já, moc se na to těším. Pokud Vás tato forma zaujala, pospěšte si s objednávkou, protože už hlásili poslední kusy. 

Zdroj: radostvpisku.cz

Pro malé kreativce má také úžasný tip! Znáte pískování od @radostvpisku? Děti to zbožňují! Můžu tak potvrdit podle naší malé, která tomu propadla už kolem 2 let, ale zaujme všechny děti od 2 do 100 let. Obrázek se tvoří na předem připravenou šablonu pomocí štětce a barevného písku, jednotlivé části obrázku jsou odlepovací, postupně je odkrýváte a pískujete. Písek na nich dobře drží. Přímo pro adventní čekání vznikla 24 dílná tvořivá vánoční sada z barevného písku na zavěšení. V sadě najdete vše, co na výrobu budete potřebovat. Na stránkách pískování najdete mnoho jiných inspirativních sad nebo jen jejich částí ke tvoření. Opravdu doporučuji!!! Odzkoušené. 

Zdroj: nakliceno.cz

A na závěr něco pro malé mlsouny. Postaví si vánoční vesničku plnou dobrot, navíc zdravých. Slyšeli jste už o adventním kalendáři z Janovy pece od @Janovapec? Domů dostanete papírovou vesničku, kterou musíte složit a naplnit přiloženými dobrotami. Najdete tam kostel, knihkupectví, hasiče, cukrárnu a jiné obchůdky a služby, dokonce nechybí ani 4 vánoční stromečky. Jednotlivé náplně jsou v sáčcích, takže se Vám nerozsypou, navíc pokud se rozhodnete pro tento kalendář i příští rok, lze je dokoupit i samostatné - müsli, ořechy, lyo ovoce, kaše, med či kvalitní čokoláda... Mňam. Na této dobrotě oceňuji i to, že je bez lepku. Až bude dcera starší, rádi vyzkoušíme, co Vy? 

_________________________________________________________________________________

Jaký adventní kalendář chystáte letos s dětmi Vy? Napište mi, budu moc ráda. Krásné prožití adventu přeji. J

 

1 komentář:

  1. Tak to jsou skvělé tipy! Moc za ně děkuji. Něco z toho možná využiji. Ještě na to kouknu večer v klidu. :)
    Pěkné dny, Sabi

    OdpovědětVymazat