RECENZE – Daniela Krolupperová: Zákeřné keře

Pohádkové putování za jedovatými keři

Spisovatelka Daniela Krolupperová patří mezi oblíbené současné autory literatury pro děti a mládež. Její knihy jsou i pro mě zárukou kvality, protože vím, že když po nich sáhnu, nikdy to nebude promarněný čas a vždy mi čtení něco dá. Roku 2010 vydalo nakladatelství Portál titul Zákeřné keře, byl to první z titulů, na něhož volně stylem psaní i grafickým provedením navázaly knihy – Mizící hmyzíci, Rybí sliby, Jde sem lesem, Taje olivového háje. Ponořte se do světa skřítků a víl a naučte se s dětmi poznávat nejběžnější jedovaté keře a rostliny, které můžete nalézt ve svém okolí, a to zábavnou formou pohádkového příběhu.

Každou noc ožije trávník u zahradního zámeckého jezírka tancem víl. Tato noc je však jiná, protože zlý čaroděj Rulík jednu z víl, Vincencii, zakleje pomocí věnce z jedovatých keřů kouzlem věčného spánku....





 


A na závěr pro Vás mám malou perličku přímo od autorky. Když jsem byla na autorském čtení, paní Krolupperová prozradila, že v době vydání knihy byla ilustrátorka Eva Chupíková ještě neznámá. Profesí totiž vůbec ilustrátorka není, ale kreslení na počítači patřilo vždy k jejím zálibám. Tuším, že právě paní Krolupperová Evu Chupíkovou nakladatelství doporučila pro výtvarné doplnění její knížky. Pro nakladatelství Portál byl velký risk svěřit ilustrace neznámé a nezkušené Chupíkové. Ale riskování se vyplatilo. Svými kouzelnými ilustracemi si čtenáře naprosto podmanila, své kresby propůjčila celé sérii již zmiňovaných knih paní Krolupperové a stala se slavnou i ve světě.

Celou recenzi si můžete přečíst pod odkazem Zákeřné keře, zpracovala jsem ji pro portál Čteme české autory. 

__________________________________________________________________________

Anotace:

Autor: Daniela Krolupperová

Ilustrátorka: Eva Chupíková

Žánr: pohádka

Počet stran: 88

Vazba: pevná

Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2010, 2015

_______________________________________________________________

O AUTORCE:

Zdroj: Reflex
Daniela Krolupperová (*1969)

je překladatelka, novinářka a oceňovaná spisovatelka pro děti a mládež. Píše pro širokou čtenářskou základnu. Úspěšná série knih o Josífkovi - Sedmilhář Josífek (Albatros, 2008), Josífkův pekelný týden (2010), aj., či o Bubáčkovi – Bubáček (Albatros, 2011), Bubáček a klobouková víla (Albatros, 2020), aj., je určená pro čtenářské začátečníky.

Starší čtenáři ocení napínavé detektivní dobrodružství z minulosti, za něž získala Zlatou stuhu: Past na korunu (Albatros, 2018), Zločin na Starém Městě pražském (Albatros, 2014).

Píše také knížky s vánoční tematikou: Vánoční tramvaj (Albatros, 2019), Vánoční pohádka (Albatros, 2019), Sněhová víla (Portál, 2018).

   
V nakladatelství Portál vydala sérii vzdělávacích přírodovědných pohádek ze světa rostlin a živočichů: Zákeřné keře (2010), Rybí sliby (2011), Mizící hmyzíci (2013), Jde sem lesem (2016), Taje olivového háje (2018).

Žije a tvoří v Praze, má tři dcery. Velkou zálibu nalézá ve sportu.

O ILUSTRÁTORCE:

Zdroj: Albatrosmedia
Eva Chupíková (*1974)

Vystudovala filozofii a anglickou filologii na FF UP v Olomouci. Od roku 2000 se věnuje výtvarné tvorbě, od roku 2010 výhradně knižní ilustraci, autorským knihám a digitální grafice. 

V roce 2010 získala její ilustrátorská prvotina k titulu Zákeřné keře ocenění Sukovy studijní knihovny a úspěšná je i její série knih přibližující dětem české památky. 

 

Ilustrovala všechny zmiňované knihy Daniely Krolupperové spojující pohádku a naučný příběh vydané v nakladatelství Portál. Ilustrovala také knihy pro malé čtenáře Zuzany Štelbaské Jitřenka (Fragment, 2018), Filípek (Fragment, 2018). Ale cizí jí není ani naučná literatura, což dokázala titulem Slohovník aneb Praha má styl, (Albatros, 2017) jenž zábavnou formou představuje hlavní rysy jednotlivých stavebních slohů.


Žádné komentáře:

Okomentovat