PŘEDSTAVENÍ: Časopis Ahoj divočino

Úžasný časopis o přírodě (nejen) pro děti

 

Hledáte pro děti podnětný a zábavný časopis o přírodě? Vyzkoušejte časopis Ahoj divočino!, který bych Vám v tomto článku chtěla představit. Je to docela nadupaný počin plný faktů a zajímavostí ze života zvířat i přírody, doplněný o reálné fotografie a aktivity pro děti. Třetí číslo časopisu Ahoj divočino je tady!




Časopis Ahoj divočino - ukázka podzimního čísla 


Hned na titulním listu naleznete 
přehledný obsah číslaÚvod začíná vždy dopisem nějakého zajímavého zvířete. V podzimním čísle je to například list od babočky admirála. Dozvíte se o něm vše podstatné - kde žije, co jí, jak probíhá jeho stěhování, a dokonce jak přišel ke svému pojmenování. Minulé dopisy poslal sysel obecný či vlaštovka.




Následuje rubrika Na planetě Zemi, v níž se dozvíte, co se děje v daném ročním období u zvířat i rostlin ve světě. Představte si, že více než 100 miliónů krabů se vydává z pralesa na pouť k moři. To je ale podívaná! V celém čísle narazíte na zábavně-naučné aktivity pro děti, např. hledání rozdílů mezi obrázky, hledání souvislostí, omalovánky, křížovky.


 

Samozřejmě nechybí ani fakta a zajímavosti o tom, co se děje v daném ročním období u nás. A na co všechno můžeme v přírodě narazit? Například kvetou ocúny, na listech dubů raší duběnky a hranostaj se převléká na zimu. Informace nejsou bez zajímavosti ani pro dospělého. Já jsem se například dozvěděla, jak rozlišit dub letní od zimního či platan od javoru.


 

Děti se díky časopisu také pořádně vyřádí, protože si můžou sestavit vlastní atlas stromů. V minulých číslech jste si takovým způsobem mohli vytvořit sešitek na pozorování jarní přírody či se seznamem devatera bylin a uvařit si podle něj čaj. 



V každém čísle je navíc připravena vystřihovánka. Už jste si mohli vystřihnout líhnutí potápky roháče, brouky, ruměnice, motýly a nyní netopýry. Časopis nabízí inspirativní nápady na jejich využití.



 Vždy na Vás čeká nějaké hlavní téma (zobrazené už na obálce). V podzimním čísle se dozvíte o životě ježka západního, dočtete se, kdy a proč je třeba ježky zachraňovat a jaké jsou nejznámější mýty, které jsou s ježky spojovány. Mě hodně překvapilo, že mezi ježčí nepřátele patří třeba jezevec.

Se zvířecí celebritou je vždy uspořádán rozhovor, seznámíte se stavbou jejího těla a s rozdíly mezi podobnými druhy. V předchozích číslech jste si mohli přečíst rozhovor s ruměnicí pospolnou či páskovkou keřovou.



Dané zvíře si můžete následně vystřihnout nebo jej podle návodu sami vyrobit


 

Hodně prostoru je ještě věnovánu vedlejšímu tématu, a tím jsou v podzimním čísle netopýři. Čtenáři se seznámí s jejich zvyky, ročním cyklem i 

s jednotlivými druhy.


 


Také Vás zajímají podrobnosti o ptačím stěhování do teplých krajin? Tomuto aktuálnímu tématu je věnován samozřejmě také dostatek prostoru.

 

V každém čísle na čtenáře čeká i nějaký inspirativní rozhovor s chovatelem – v podzimním čísle odpovídala na otázky Kateřina Vejvodová, která se s mateřskou školkou zapojila do projektu Kamarád ježek a s dětmi se o ježky stará. To že už mateřské školky se mohou do takovéhoto projektu zapojit bylo pro mě velmi překvapivé. V předešlých číslech radil chovatel v zoo nebo ochranářský pastevec.


 

Také si snadno spletete geparda s levhartem? Díky rubrice Podobní a přece jiní, která ukazuje hlavní rozdíly a podobnosti mezi na první pohled stejnými zvířaty, se Vám to už nestane. V podzimním čísle se toto téma týká netopýrů a kaloňů.



Časopis myslí i na čtenáře. Nabízí jim soutěže a zveřejňuje jejich ohlasy. Poslední strana patří plakátku a lákačce na další číslo.


 

 

Shrnutí

Co časopis nabízí a co se mi na něm líbí:

 

36 stran informací, zábavy, fotek a nápadů pro děti od 6 let, ale obohatí i dospělé.

 

Obsah se týká čistě přírody, s důrazem na tu českou.

 

Vše je uspořádáno přehledně, nepřeplácaně, lákavě, s reálnými fotografiemi i ilustracemi.

 

V časopise je dáno slovo hlavně zástupcům zvířecí říše, můžete si tak přečíst rozhovor s páskovkou nebo dopis od sysla obecného. Dětem jsou tak živočichové bližší. Seznámí se se zvířaty, která nalezneme běžně u nás, ale i s těmi exotickými.

 

Důležité a zajímavé informace podané zábavně. Děti se učí a neví o tom.

 

Pravidelné rubriky - Co se děje v ... (daném ročním období), Ze života zvířat, Životní cyklus nějakého zvířete, Podobní a přesto jiní (srovnání podobných zvířat), Rozhovor se zajímavou osobností okolo zvířat (ochranářský pastevec), Co-kdy-kde (tipy na blížící se akce).

 

Aktivity pro děti - vystřihovánky, omalovánky, hledání rozdílů, tipy a experimenty, soutěže.

 

Zhodnocení a doporučení

Časopis nenásilně děti podněcuje k tomu, aby samy chtěly objevovat kouzlo přírody a vytvářet si k ní pozitivní vztah, a to je zejména v dnešní době velmi důležité. Určitě bude podnětný do rodin s dětmi (od 6 zhruba do 10 let), ale věřím, že by mohl být vítanou pomůckou do hodin přírodopisu.

Neznám jiný časopis pro děti, který by v takové kvalitně a rozsahu pojednával o přírodě. Jedinou chybu vidím v tom, že vychází jen jednou za čtvrt roku. Uvítala bych ho i častěji.

 

Zaujal Vás časopis? Pořídit ho můžete za 89 Kč (1 číslo vychází čtvrtletně). V trafice ho zatím nenajdete, o jeho tvorbu a distribuci se stará hlavně redaktorka. Objednat si ho můžete pouze na emailu: obchod@ahojdivocino.cz. Můžete zvolit i roční zvýhodněné předplatné včetně poštovného (320 Kč za rok).

 

My časopis máme a nemůžu si ho vynachválit. I já jako dospělá se dozvím spoustu informací a přiznám se, že jsem si ho zatím pořídila pro sebe, protože dcera je na něj zatím moc malá. Nelituji. Je moc povedený. Jak se líbí Vám? J

Žádné komentáře:

Okomentovat