RECENZE: Michael Engler – Mokrozem/Suchozem

Dva velké příběhy z jednoho světa

Michael Engler: Mokrozem/Suchozem

Michael Engler: Mokrozem/Suchozem

Máte rádi nápaditá a obrázková vyprávění? Vyzkoušejte Mokrozem/Suchozem, kde se v jedné knize sešly hned dva samostatné příběhy, které se uprostřed potkaly. Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál.

V zemi chlapce Lamara už týdny prší a prší

Lamarovi a jeho kamarádce slepičce Dolores už děravou střechou prší i do domu a sluníčko je v nedohlednu. Oběma kamarádům už hrozí ponorková nemoc, jsou mrzutí a smutní, proto slepička rozhodne, že je čas odejít za sluníčkem, protože o sluníčku je známo, že zlepšuje náladu.

Nasedají do loďky a vydají se po řece, o které doufají, že ústí do moře. Oběma kamarádům neustálé pršení kazí náladu, a dokonce se i pohádají, ale omluvit se nehodlá ani jeden z nich.

 Až jednou se krajina začne měnit, je stále sušší a sušší…

V zemi dívky Neneh si zase písek skoro nepamatuje, jak voda vypadá. 

Poušť je nekonečná a slunce neustále pálí, jediné po čem Neneh touží je trocha vody. A tak se spolu s jejím přítelem fenkem Farúkem vydají trochu vody hledat.

 Koryto řeky je ale vyschlé a ve studni je posledních pár kapek. Neneh se ale nevzdává a je odhodlaná najít vodu stůj co stůj…

Pan Engler má asi déšť rád, protože je to už jeho druhá knížka, v níž podstatnou roli hraje déšť. Tou první byl zábavný titul Tři ovečky na arše.

Titul je nádherně ilustrovaný, v ilustracích naleznete plno rozkošných detailů, které můžete s dětmi objevovat. Textu je akorát, je do obrázků vsazený, jeho barva je uzpůsobená tak, aby se dobře četl.

UKÁZKA:

Lidé ale někdy vidí věci, které ostatní nevidí. Zejména takové jasnozřivé dítě jako Neneh, která umí vyčíst příběhy z oblaků a nachází v písku hračky. Možná opravdu někde vycítila vodu, pomyslel si Farúk. Poušť je ale nebezpečné místo.

Zajímavostí je, že každý z příběhů ilustroval jiný ilustrátor. Mokrozem má na svědomí Jan Birck a Suchozem Joëlle Tourlonias. Jejich styl je podobný, alespoň mně to tak přišlo.

Zhodnocení a doporučení

Mokrozem/Suchozem je melancholická, ale nápaditá knížka obsahující dva příběhy, které se uprostřed setkají. Melancholie bych se vůbec nebála, protože i ta k životu patří a není třeba ji dětem zatajovat. Při čtení čtenářům knížka připomene, že i když do života prší, vždy je tu ještě naděje a víra v nový zítřek a že se hodí mít přátele na blízku. Takže bych ji doporučila dětem zhruba od 6 let ke čtení v sychravé či smutné dny, protože ukazuje, že zítřek může být zase šťastný, a to je dobré vědět. Aktuálně knížku můžete sehnat v nakladatelství Portál za zvýhodněnou cenu 237 Kč.

 

Anotace:

Název: Mokrozem/Suchozem

Autor: Michael Engler

Ilustrace: Jan Birck, Joëll Tourlonias

Počet stran: 64

Nakladatelství: Portál

Rok: 2021

_____________________________________________________________________________

A co vy? Máte rádi melancholické knížky? Dali byste knize šanci? Napište mi.

Žádné komentáře:

Okomentovat