RECENZE: Ivona Březinová – Šel jsem se psem

Jak dětem přiblížit slovo rozvod

Ivona Březinová: Šel jsem se psem

Znáte edici knih Má to háček? Jedná se o edici 8 knížek určených pro děti od 7 let, jejichž hrdinové mají nějaký problém či diagnózu. Tato edice získala roku 2021 Zlatou stuhu za nakladatelský počin. V titulu Šel jsem se psem se musí děti vyrovnat s blížícím se rozvodem rodičů.

Diviš je jedenáctiletý kluk, v jehož rodině se schyluje k rozvodu. Jeho rodiče se neustále hádají, což zanechává nepříjemnou stopu nejen na něm, ale i na jeho pětileté sestře Dáše, která se vlivem neustálého napětí začne počurávat. Ani jeden nechápe, co se s rodiči děje. Mají své děti vůbec ještě rádi? Co bude dál? Diviš už nemůže vydržet napětí, které doma panuje. Sbalí si batoh, připne psovi Brutovi vodítko a na stole zanechá vzkaz: Šel jsem se psem.

Autorka Ivona Březinová neobyčejně citlivě vypráví o nepříjemné situaci blížícího se rozvodu rodičů. Vykresluje zmatek a strach dětí, které nevědí, co se to najednou děje. Bojí se a neumějí se s novou situací vypořádat. Pokládají si spoustu otázek. Proč jsou na sebe lidi zlí? Proč se to pokazilo? Nepřijdu o svůj pokoj či domov? Nestrčí mě do děcáku? Také se chovají jinak než obvykle. Reagují podrážděně, vzdorovitě. Diviš dokonce zapomíná nejen psát domácí úkoly, ale také na péči o psa Bruta. Snaží se však stát při mladší sestře a pomáhá jí se se situací vyrovnat, on sám hledá oporu ve svém psovi Brutovi a ve spolužácích.

Přesto i v tak závažném tématu se najdou vtipné momenty, třeba jak Diviš chce mermomocí vydělat peníze a nabídne se proto sousedce s venčením psa. Škoda, že některé otázky zůstanou nezodpovězeny. Nikdy se nedozvíme skutečný důvod rodičovských neshod, můžeme se jen dohadovat. Závěr však vyznívá nadějně. Divišovi nabídne pomoc někdo, od koho by to opravdu nečekal.

Za velmi přínosné pokládám doslov určený rodičům, příbuzným, přátelům a pedagogům, kde je vysvětleno, jak rozvod dokáže s jeho účastníky zamávat a co dělat, aby to pro všechny bylo co nejsnáze zvládnutelné. Na trhu je velmi málo knížek, které se věnují tomuto tématu, proto věřím, že tento titul bude inspirací i povzbuzením všem čtenářům, kteří se s podobnou situací musí potýkat. Ke knize jsou také připraveny pracovní listy volně ke stažení na www.pasparta.cz.

Zajímavostí je, že autorka při psaní knihy vycházela ze skutečného příběhu dívky, která procházela náročným obdobím při rozvodu rodičů a po něm.

Knížka je bohatě ilustrovaná barevnými, odlehčenými a trefnými ilustracemi Petra Morkese.

UKÁZKA:

Diviše najednou sváže úzkost. Co když dopadne stejně jako Jeník, jehož rodiče si dávají rande na rodičovských schůzkách? Nebo jako Franta. Ten má tři tatínky a maminku, která mu místo snídaně strká peníze na pití v plechovkách. Vztek, který s ním ještě před chvílí cloumal, už opět střídá strach. „Brute. Pojď ke mně, Brutoušku,“ objímá Diviš psa a nově uslzený obličej schovává v jeho srsti. (Str. 52–53)


 „Proč se s Peginou pořád hádáš, Brute?“ domlouvá mu polohlasně, když se vzdalují z dosahu jedovatých slov. „To nesmíš. Přesně takhle na sebe štěkají naši.“ Společně vybíhají schody a Diviš přemýšlí, jestli se i tátovi a mámě uleví, když na sebe zvednou hlas a řeknou si něco ošklivého. A nemůže jejich chování taky přinést nějaké nepříjemné následky? (Str. 11)


„Ty tátu máš. I maminku. Máš za kým jít. Oba tě mají rádi. A oba tu pro tebe vždycky budou, i když třeba každý zvlášť.“

„No právě. Každý zvlášť!“

„A je to tak strašné?“ položí mu paní Nechvátalová otázku. „Tím, že tě budou mít rádi každý sám za sebe, a ne dohromady, tím se přece jejich láska nezmenší.“ (Str. 76)

Zhodnocení a doporučení

Knížka Šel jsem se psem se zabývá situací v rodině, ve které se schyluje k rozvodu. Atmosféra v rodině je napjatá. Rodiče se neustále hádají, s tím se musí vyrovnávat také děti, jedenáctiletý Diviš a pětiletá Dáša. Diviše dokonce vypjatá situace dožene až k útěku z domova. Knížka je napsaná velmi citlivě a poutavě, určitě bude inspirací a povzbuzením všem čtenářům, kteří se s podobnou situací musí vyrovnat. Doplňují ji barevné a trefné ilustrace. Za velký přínos vnímám to, že nabízí také rady rodičům, jak se v takové situaci zachovat, aby byly následky co nejmenší. Knížku můžete sehnat v rozmezí od 177 do 253 Kč. Doporučila bych ji dětem okolo 9 let.

 

Anotace:

Název: Šel jsem se psem

Autor: Ivona Březinová

Ilustrace: Petr Morkes

Počet stran: 85

Nakladatelství: Albatros/Pasparta

Rok: 2020

_____________________________

A co vy? Také se vaše děti musely potýkat s nějakou náročnou životní situací? Napište mi

Žádné komentáře:

Okomentovat