RECENZE: Ellen Fischer - Když jde slůně do školy

Veselá obrázková knížka o přípravě na školu

Když jde slůně do školy

Připravujete prvňáčky či předškoláky do školy? Vyprávíte jim, co tam zažijí? Nápomocná Vám může být knížka Když jde slůně do školynakladatelství Portál, kterému děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Pojďte se spolu se mnou podívat, co prvňáčci můžou ve škole zažívat.

Víte, co ve zvířecí škole čeká na malé slůně, které půjde poprvé do školy? Bude se učit abecedu? Ne, slůně se bude učit, co všechno se dá dělat s chobotem, který může být nosem, brčkem, rukou i hadicí. 

Musí sova umět počítat do sta? Ne, ale bude muset přijít na to, jak si správně čechrat peříčka. Musí se žába umět podepsat? 

Je pro zebru důležité vyjmenovat dny v týdnu? 

Ptakopysk se rozhodně nenaučí hrát na housle, ale jak se potápět za potravou bez šnorchlu. 

Na závěr se setkáme s dítětem, které se rozhodně nebude učit, jak měnit barvy jako chameleon, ale jen to, co doopravdy ve škole potřebuje – číst, psát, dělit se a kamarádit se.

Knížka nevypráví klasický příběh, spíše je přehlídkou toho, co můžou zvířátka i děti ve škole zažít a jak je učení pro zvířátka a děti odlišné. Obrázky zvířátek, které se ve škole učí jiné věci než děti, se můžou stát odrazovým můstkem k povídání o tom, jaké dovednosti se ve škole budou učit děti. Děti se nenásilně dozvědí, že co je důležité ve zvířecí škole pro zvířátka, není důležité pro děti.

Knížka je založená na veselých a barevných ilustracích, které budou děti bavit. Zasahují přes celou stránku, takže si je děti opravdu užijí. 

Díky nim si můžou povídat s rodiči o tom, co zvířátka dělají a jestli to bude důležité i pro děti. Obrázky jsou dány vždy do kontrastu. Na jednom je vždy za pomoci zvířátek ukázáno, co budou ve škole dělat děti a na druhém, co by se ve škole skutečně měla učit zvířátka.


Zhodnocení a doporučení

Tuto vtipnou obrázkovou knížku, kde je minimum textu a dominují obrázky, bych určitě doporučila všem rodičům předškoláků či začínajících školáků jako odrazový můstek k povídání o tom, co se ve škole všechno naučí. Lze plynule navázat nějakou příběhovou knížkou o škole. Knížka je založená na celostránkových vtipných obrázcích, takže má předpoklady k tomu, aby děti bavila. Navíc autorkou je také paní učitelka a je znát, že dětem rozumí. Aktuálně knížku můžete sehnat v nakladatelství Portál za zvýhodněnou cenu 203 Kč.


Anotace:

Název: Když jde slůně do školy

Autor: Ellen Fischer

Ilustrace: Laura Wood

Počet stran: 32

Nakladatelství: Portál

Rok: 2021

 ____________________________________________________________________________

A co vy? Jaké knížky čtete předškolákům vy? Napište mi.

Žádné komentáře:

Okomentovat