RECENZE: Marina Rachner – Jak zvířátka chodí spát

Básničky před usnutím

leporela
Marina Rachner: Jak zvířátka chodí spát

Hledáte knížečku, která připraví vaše dítka na spánek? Vyzkoušejte titul Jak zvířátka chodí spátnakladatelství Kazda, kterému tímto děkuji za poskytnutí recenzního výtisku. Pojďte se na něj spolu se mnou podívat.

Knížečka vypráví o tom, jak zvířátka různých druhů připravují svá dítka ke spánku. Vždy na vás čeká rýmované čtyřverší, které je vsazeno do celostránkové ilustrace.

Originál je v němčině, takže překladatel měl trochu práci s vytvořením rýmů. např. hned první básnička o lvovi, který dává lvíčku dobrou noc, přičemž sekne tlapkou, ale ne moc, se mi nezdá úplně povedená, protože se v ní mluví o sekání packou, ale v ostatních básničkách jsou veršíky zdařilé.

 

UKÁZKA:

Veliká sova zahoukala,

se sovátkem si povídala:

„Jsi ještě malé na první let.

Načechrej pírka a usni hned.“

 

Je také genderově vyvážené, protože ke spánku svá dítka nedoprovází jen máma, ale i táta. Setkáváme se s různými zvířátky – se lvem, opičkou, myškou, sovou, kočkou, ježkem. Moc se mi líbilo, že na závěr ukládá ke spánku své dítko lidská máma a při tom jsou opět zmíněna všechna zvířátka z knížky.

Text stojí v pozadí a dle mého názoru by si zasloužil tučnější písmo, aby se např. babičkám či dědečkům lépe četl, takto trochu zapadá.

Ilustrace jsou povedené, laskavé, barevné a milé, malým dětem se určitě zalíbí a doprovodí je do krajiny snů. I moje tříletá dcerka si o čtení leporela často říká. Líbilo se mi, že zvířátka jsou zasazena do prostředí, ve kterém žijí. Myšku nalezneme na poli, lva v savaně, kocoura uvnitř domu.

Formát je velice příjemný do ruky i na omak. Je to leporelo s tvrdými listy, takže odolá zásahům malých dětských prstíků.

 

Zhodnocení a doporučení

Pokud hledáte nenáročné leporelo s básničkami a pěknými obrázky na dobrou noc, neuděláte chybu, když si jej vyberete. Líbí se mi, že v něm děti ke spánku ukládají kromě maminek i tatínci. Subjektivně mně nesedla jedna básnička, v níž se mluví o sekání packou, ale tento verš lze upravit vlastním, vhodnějším. Malé děti se budou stejně nejvíce zajímat o obrázky a ty jsou velmi povedené. I velikostně je leporelo příjemné do ruky. Vhodné je pro děti od 18 měsíců. Až na malé výhrady můžu tedy leporelo doporučit. Koupit jej můžete v nakladatelství Kazda aktuálně se slevou 20 %, a to za 143 Kč.

 

Anotace:

Autor: Marina Rachner

Název: Jak zvířátka chodí spát

Ilustrace: Anne-Kristin zur Brügge

Počet stran: 16

Nakladatelství: Kazda

Rok vydání: 2019

_____________________________________________________________________________

A co čtete před spaním svým ratolestem vy? Pochlubte se. Budu se těšit.

Žádné komentáře:

Okomentovat