RECENZE: Emilie Chazerand - Pravdivý příběh o prasátku

Pohádkový příběh o jinakosti

Emilie Chazerand: Pravdivý příběh o prasátku

Také jste se někdy trápili kvůli tomu, že jste se něčím od ostatních lišili? Právě to trápí prasečí slečnu Miriam. Nechte se pozvat do netradičního pohádkového příběhu o prasátku, které chtělo zapadnout mezi lidi.

Obsah

Jednoho dne nalezne postarší lidský pár na procházce zatoulanou malou prasečí slečnu. Rozhodnou se, že se jí ujmou a budou jí říkat Miriam a vychovávat ji jako lidskou holčičku. Miriam se brzy naučila správně jíst, zdravit i používat záchod. Byla hodně zvědavá. Když její zvědavost neustávala, rozhodli se ji rodiče dát do školy.

Tam z ní děti byly napřed trochu udivené, ale z šikovné holčičky byli nadšení jak kluci, protože ráda běhala a nevadilo jí, když spadla do bláta, tak holky, protože si hrála s panenkami i na obchod. Nikomu nevadilo, že nevypadá jako ostatní holčičky. 

Až jednou jí kluk, který se jí líbil, řekl, že se do ní nemůže zamilovat, protože nevypadá jako ostatní. To Miriam začalo trápit. Ještě že měla trpělivou a hodnou maminku Lízu, která jí dokázala všechno vysvětlit a Miriam poznala, že může být ve svém životě tím, kým bude chtít.

UKÁZKA:

„Mami, proč nemám malý nosík jako knoflíček?“

Líza se podrbala na hlavě.

„Není možné, aby si byli všichni podobní. Některé slečny mají nos maličký nebo jako bambuli, křivý nebo na něm mají bradavici, a některé mají krásný prasečí rypáček. Je to legrace.“ (Str. 32)

 

Zhodnocení a doporučení

Na příběhu vás na první pohled okouzlí hravé, roztomilé a vtipné ilustrace od Amandine Piu. Textu je v nich akorát, navíc ho doplňují komiksové bubliny, obsah snadno vyčtete z obrázků.

Knížka se zamýšlí nad jinakostí, odlišností od celku a nad tím, jak je důležité o těchto tématech mluvit. Prasátko naštěstí dostane odpověď na všechny své zvídavé otázky a dokáže se svou situací vyrovnat. Titul proto může být nápomocný k otevření otázek o adopci či jiných odlišnostech, které děti občas trápí. Zakoupit jej můžete přímo v nakladatelství Portál za zvýhodněnou cenu 212 Kč.

Hodí se pro děti od 4 do 6 let.


Anotace:

Autor: Emilie Chazerand

Ilustrace: Amandine Piu

Počet stran: 44

Nakladatelství: Portál

Rok vydání: 2020

_____________________________________________________________________________

A co vy? Máte rádi příběhy, kde se vyřeší všechna trápení? Napište mi.

Žádné komentáře:

Okomentovat