RECENZE: Abigail Rayner – Jsem zlodějka?

Jak se vypořádat s krádeží

Abigail Rayner: Jsem zlodějka?

Ruku na srdce, ukradli jste někdy něco? Nebo jste alespoň zatoužili to udělat? Jak to dopadlo? Měli jste výčitky svědomí? Vrátili jste danou věc? Přesně tohle tíží svědomí malou Elišku v knížce Jsem zlodějka? Děkuji nakladatelství Portál za poskytnutí recenzního výtisku a vás zvu na pátrání po tom, jak to měla holčička Eliška s krádeží drahokamu.

Asi každý někdy něco malého ukradl. Cukr v kavárně, autíčko v obchodě, žvýkačky v samoobsluze. Ale co bylo pak? Začalo ho tížit svědomí a možná chtěl danou věc vrátit, ale nevěděl jak. 

Přesně tohle trápí malou Elišku Novákovou. Eliška platila za slušnou žákyni, ale jednoho dne ji očaruje nádherný zelený kámen ze školní výstavky a tajně si ho schová do tašky. Najednou se stává zlodějkou a musí na svůj zlý skutek pořád myslet. Postupně zjišťuje, že i její blízcí někdy něco malého ukradli. To je hrozné. Vypadá to, že žije v rodině zlodějů. Dospělí to ale berou na lehkou váhu. Elišku tíží svědomí čím dál tím víc, ale neví, jak má kámen vrátit. Nakonec však zjistí, co má udělat a co je správné.

Závažné téma je v knížce rozebráno a ukázáno s vtipem a nadhledem. Můžou za to veselé ilustrace Molly Ruttan, do nichž je krátký text vsazený. Všichni, kteří někdy něco ukradli, včetně kozy, která sežrala malému dítěti trenýrky, mají na sobě bíločerně proužkovaný oděv, přesně takový, jaký nosí vězni, což působí směšně. Titul obsahuje také překvapivý závěr. Má formát A4, takže si děti ilustrace opravdu užijí.

Zhodnocení a doporučení

Osobně neznám žádnou knížku pro děti, která by ukazovala téma krádeže a výčitek svědomí, proto titul považuji za novátorský a velmi přínosný. S malými dětmi už kolem 4 let se dá na toto téma mluvit a je to velmi důležité. Když se někdy do takové situace dostanou, budou vědět, jak se zachovat. Navíc jméno hlavní hrdinky je úplně stejné jako mojí dcerky, takže až přijde čas, knížku určitě využijeme.

Kniha se díky velkému písmu, malému množství textu a převaze obrázků hodí už pro děti kolem 4 do 7 let. Za sebe určitě můžu doporučit do každé rodiny, školky či školy. Knížku můžete pořídit přímo nakladatelství Portál za zvýhodněnou cenu 225 Kč.

A co vy? Také jste někdy něco ukradli? Pochlubte se. :-) 

 

Anotace:

Autor: Abigail Rayner

Název: Jsem zlodějka?

Ilustrace: Molly Ruttan

Nakladatelství: Portál

Počet stran: 40

Rok vydání: 2020

Žádné komentáře:

Okomentovat