Co číst… O STROMECH (PREČÍTANÉ LETO – 4. týden)

PREČÍTANÉ LETO - O STROMECH (4. týden)

4. týden Prečítaného leta byl věnován STROMŮM. Stromy jsou báječné výtvory přírody. Bez stromů by to na světě nebylo ono. Poskytují nám užitečné plody, dřevo, kyslík, obydlí, potravu pro jiné živočichy, stín, inspiraci, energii, radost… Na toto téma existuje bezpočet titulů. Zmiňuji ty, které čteme a osvědčily se nám. Až na jeden titul máme všechny v domácí knihovničce, protože zato zkrátka stojí. Budu ráda, když se tipy necháte inspirovat a napíšete, jak jste na tom Vy.



ČTENÍ O STROMECH


EDUARD PETIŠKA: O JABLOŇCE (Albatros, 2008)

Tento titul patří u nás k bestselerům. Dcerka si ho velmi oblíbila a já se jí ani nedivím.

Na pozadí jednoho roku ukazuje proměny stromu (jabloňky). Vše sleduje malý chlapec Martínek. Učí se tak kolik času a péče takový strom potřebuje, než si budeme moci utrhnout zralá jablíčka.

V jednoduchosti je krása a tato klasika představuje proměny stromu během roku stále živě a poutavě. Pro děti od 1,5 roku až do 6 let.






ANDREA POPPROVÁ: LESNÍ ŠKOLKA (Albatros, 2018)

Jedno z nejkrásnějších obrázkových leporel na českém trhu, které je u nás na denním čtecím pořádku, je dnes už nádherná hravá klasika od Andrey Popprové.

Bouřka a prudký liják zaženou paní učitelku sovu, myšku, ježečka, lišku, divoká prasátka a kolouška do lesní školky, která je vybudovaná v dubu. Ráno si pro ně přijdou rodiče. Jenže zvířátka jsou malí popletové, a tak si každý obleče kožíšek někoho jiného. Nádherné barevné hřejivé ilustrace berou dech a nepotřebují slova.

Ilustrace jsou tak krásné, že bych si je prohlížela každý den. Pokud chcete udělat malým čtenářům okolo 1,5-3 roků radost nějakým leporelem, tohle určitě doporučuji, naučí se nejen poznávat lesní zvířátka a rostliny, ale plní drobné úkoly.






REBECCA DUDLEYOVÁ: O HODNÉM MÉĎOVI (CPress, 2019)
Příběh o jednom stromě, jednom hnízdě, opuštěném vajíčku, nezištné pomoci a krásách lesní přírody pro malé i velké.

Nadčasový příběh o méďovi, který v lese najde vajíčko a snaží se ho dostat zpátky do hnízda. Ke čtenářům promlouvá prostřednictvím fotografií. Výjimečné je na něm to, že je úplně beze slov, ale pomocí fotek je dokonale čitelný už pro děti kolem 1,5 roku. 





JAN VLADISLAV: PRVNÍ STROM POHÁDEK Z CELÉHO SVĚTA (Knižní klub, 2015)

Košaté a mohutné stromy obývající svět už mnoho let jsou jako stvořené pro pohádky. Jan Vladislav takový strom vytvořil a ukryl do něj 180 úplně kraťoučkých i kratších především veselých pohádek z celého světa (od 52 národů).

Najdete tu ty nejznámější pohádky (O kohoutkovi a slepičce, O perníkové chaloupce), tak i ty méně známé, např. O kouzelné jabloni - o mládenci, který mohl mít bohatství světa, ale vybral si jabloň, jejíž plody měly dar uzdravovat. Nesměl však uzdravovat za peníze. Krásná moudrá pohádka trochu připomíná naše Tři veterány.

Přednost vidím v tom, že jsou to pohádky jednoduché, někdy říkadlové, krátké uzpůsobené těm nejmenším, témata jsou o zvířatech, taškářích, dracích, princeznách... Malé minus vidím v tom, že ilustrace tu chybí. Pro děti od 6 let se však ideálně titul hodí na čtení před spaním.


KATARZYNA BAJEROWICZOVÁ: STROM (Fragment, 2019)

Kreativní, vzdělávací a hravá skládačka stromu vhodná na cesty do přírody.

Kniha vlastně není kniha, ale soubor 15 tvrdých listů, které jsou uloženy v praktických deskách. Předností toho je, že si je pohodlně můžete sbalit, vzít do přírody a s jejich pomocí se učit poznávat stromy, živočichy i okolí. Karty z jedné strany tvoří skládačku velkého stromu, z druhé strany obsahují podstatné informace o přírodě a živočiších (druzích ptáků, listů, šišek), kteří v ní žijí. Jako bonus ještě nabízejí kreativní část s tipy, jak věci z přírody nadále zužitkovat (obrázek, výtvor, sazenice).

Některé úkoly jsou vhodné už pro děti kolem 3 let, ale určitě se dá využít až do 6 let. Už se těším, až k ní dospějeme, určitě se s ní bude dobře pracovat.

 




PRZEMYSLAW WECHTEROWICZ: NEROZLUČNÍ PŘÁTELÉ (Host, 2019)

Jeden z nejkrásnějších ilustrovaných příběhů o přátelství, které nezná překážek. 

Malé Sovičce a Králíčkovi se nedaří spolu setkat a spřátelit se, protože mají odlišný způsob života. Tak jim alespoň rodiče o tom druhém vypráví příběhy, není divu, že obě zvířátka zatouží setkat se. Jak to provedou? Bude v tom mít prsty jedno přání a záhadná moc měsíce.

Nádherné celostránkové ilustrace od mé oblíbené Emilie Dziubakové (Rok v lese, Obejmi mě, prosím!) s kratším textem se výtečně hodí na čtení před spaním už pro děti kolem 2 let.








JÖRG HILBERT: KOLIK PATER MÁ STROM (Fragment, 2020)

Detektivní interaktivní obrázkový příběh po stopách ztracených oříšků, o lesních zvířatech, veverkách a významu nezištného kamarádství.

Nádherný obrázkový, nenápadně poučný a vtipně ilustrovaný příběh. Zábavné detektivní pátrání veverčáka a sovy po zmizelých oříšcích. Malí čtenáři mohou pátrat s nimi, protože oříšky jsou na vybraných stránkách vtipně a záludně skryty. Mimo seznámení se stromy a roztomilými zvířaty (babička žabka) se děti také dozví, co veverky skutečně jedí.

Věřím, že pro děti kolem 4 let se příběh může stát srdcovkou a budou ho chtít číst znovu a znovu. Mně se také moc líbil. Kvalitních obrázkových knih, kde je ukryto „něco víc“ je pořád málo.







VÁCLAV ČTVRTEK: POHÁDKY Z PAŘEZOVÉ CHALOUPKY KŘEMÍLKA A VOCHOMŮRKY (Albatros, 2004)

Nestárnoucí klasika o úsměvných příhodách dvou roztomilých kamarádů - skřítků, kteří bydlí v lese v pařezové chaloupce.

Zavzpomínejte na to, jak Křemílek s Vochomůrkou pěstovali fialu, setkali se s vílou nebo ohnivým mužíčkem.

Svou délkou i šťastným koncem se pohádky hodí také na čtení před spaním dětem kolem 4 let a využijete až do prvních školních let.




FORREST CARTER: ŠKOLA MALÉHO STROMU (Kalich, 2012)

Vyprávění o „skutečných událostech“ ze života indiánského chlapce v Tennesee třicátých let, kterého se po smrti rodičů ujali babička a dědeček, moudří lidé z kmene Čerokíů.

Přiznám se, že tuhle knížku mám už hrozně moc dlouho a stále nebyla ta pravá nálada k přečtení. Doporučovali nám ji už na vysoké škole, doufám, že se k ní jednou dostanu.

PAOLA PERETTI: VZDÁLENOST MEZI MNOU A TŘEŠNÍ (Slovart, 2019)

Nadčasový a oceňovaný příběh vhodný k zamyšlení nad důležitostí zraku či krátkozrakostí běžných věcí, které nevidíme.

Devítiletá Mafalda trpí vzácnou oční chorobou, kvůli které postupně přichází o zrak. Rychlost, s jakou její nemoc postupuje, kontroluje podle délky vzdálenosti, kterou je schopná vidět svoji milovanou třešeň. Děsí se dne, kdy ji kompletně zahalí tma, a do svého diáře si zapisuje seznam věcí, „na kterých jí hrozně moc záleží a které už nebude moct dělat“.

Zaujala mě už ta skvostná obálka, přečetla jsem si ukázku a byla to láska na první pohled. Tento typ nadčasových příběhů s důležitou myšlenkou patří k mým favoritům. Moc se na něj těším. Doporučila bych ho dětem od 12 let, ale i dospělým.








ANGELA NANETTI: MŮJ DĚDEČEK TŘEŠNOVÝ STROM (Cesta domů, 2020)

Neobyčejný a silný příběh o vztahu dědečka a jeho vnuka a také o tom, že některé věci je třeba udělat, i když se zrovna vymykají očekávání, zákonům či jiným pravidlům.

Kromě krásného vyvíjejícího vztahu mezi dědečkem a vnukem se tu řeší důležitá témata, jako mezigenerační vztahy, vztah otce a dcery, napjaté vztahy ke tchánům, rozvod rodičů či stařecká demence, hranice bláznovství a normálnosti… Vše je vylíčeno přístupnou formou pro dětského čtenáře, vše vidíme z pohledu dítětě. Nechybí smutné, ale i veselé situace. Tato kombinace z knihy dělá nadčasový příběh vhodný pro děti kolem 10 let, dospělé i prarodiče. Tato knížka si určitě zaslouží  Vaši pozornost a moji samostatnou recenzi.:-)





PIOTR SOCHA: STROMY (Slovart, 2018)

Velmi zdařilá a oceňovaná kniha s uměleckými ilustracemi obsahující zajímavosti všeho druhu o stromech.

Formátem opravdu velká kniha o stromech, která kromě krásných ilustrací vyniká hloubkou textu s velkou spoustou zajímavě a čtivě pojatých informací. Odkrývá zájemcům tajemný svět lesa. Dozvídáme se, jaký strom je nejstarší, nejtlustší, nejvyšší. Kdo je sází, kdo se jimi živí, kdo na nich žije. A spoustu jiných zajímavostí. Rozhodně doporučuji alespoň zběžně pročíst, protože je nádherná.



Revoluční kniha o stromech, která je vnímá jako živé bytosti a odpovídá na všetečné otázky dětí překvapivě, poutavě, zajímavě a zábavně.

Mají stromy svůj vlastní jazyk? Musí děti stromů chodit do školy? I na tyto otázky přináší odpovědi tato nevšední encyklopedie s velkým množstvím informací, barevných fotografií, kvízů, zajímavostí i tipů na zkoumání přírody. Rozhodně si ji vezměte s dětmi do lesa. Podmaní si děti kolem 6 let i jejich rodiče, rozhodně stojí za vyzkoušení!

Slyšíš, jak mluví stromy? 

Kochejte se.:-) 





___________________________________________________________

Znáte nějakou ze zmiňovaných knih a rádi ji s dětmi čtete? Chybí Vám tu jiný titul, který je u Vás oblíbený? Pochlubte se. Budu ráda. Pěkné počtení přeji. J

Žádné komentáře:

Okomentovat