RECENZE - Andrea Reitmeyerová: Ustrašená veverka Barborka

Andrea Reitmeyerová: Ustrašená veverka Barborka

Pokud máte v lásce knihy s krásnými barevnými ilustracemi zvířat a přírody, které ještě obsahují naučný příběh o hledání odvahy, přečtěte si titul Ustrašená veverka Barborka. Především ilustrace Vás natolik okouzlí, že je nebudete chtít s Vašimi dětmi odložit, a dost možná se tato roztomilá knížka stane ozdobou ve Vaší knihovně. Nevěříte? Zkuste si přečíst mou recenzi a uvidíte. 


Laskavá obrázková knížka o překonání strachu. Udělat první skok do neznáma, to chce někdy pořádnou dávku odvahy.


 
    Jen málokdy se stává, aby spisovatel svou knihu i ilustroval. V tomto případě se to velmi podařilo. V knížkách pro děti hrají ilustrace zásadní roli, protože malí čtenáři ještě nevnímají tolik text,  ale kniha k nim mluví především obrazem. V knížce nalezneme opravdu krásné, laskavé, až poetické obrázky veverek, přírody, ale i ostatních lesních zvířátek. Většinou zasahují přes celou stránku, textu tu nalezneme málo. Sympatický je i větší formát knihy, díky němuž ilustrace ještě více vyniknou. Barvy ilustrací jsou spíše zemitější, nejsou křiklavé, zachovávají ráz přírody, ty, na které je kladen důraz jsou obtaženy černou konturou. Jsou výrazné a zapamatovatelné. Často dojmou. Např. detail veverek, které spinkají ve svém hnízdě. 

   Jindy jsou ilustrace dobrodružné, kdy veverky svádějí bitvu proti nebezpečným lesním obludám. V tomto případě jsou barvy v ostrém kontrastu, půlku zaujímají strašidelně působící kmeny stromů a jejich stíny a tvoří protipól s polem červených květů (snad vlčích máků)?

   Děti mohou na obrázcích hledat detaily, počítat veverky, hledat jejich stopy, naleznout schovaného zajíce či sledovat prstem dráhu letu motýla. 



   Kouzlo ilustrací tkví také v tom, že autorka si pohrává s perspektivou, někdy jsou zvířátka viděna z velké blízkosti, jindy naopak z větší dálky. Neomezují se jen na okolí stromu, ale také les, hory, kvetoucí louku. Především ty, kde jsou zvířata blízko, vás pohltí. Veverku Barborku poznáme od ostatních veverek snadno, jejím poznávacím znamením je sedmikráska za uchem. 


   Malé čtenáře už na první pohled zaujme nápadná obálka, kde nalezneme hlavní hrdinku - veverku Barborku na kvetoucím stromě, která sleduje sedícího motýla, jenž v příběhu sehraje důležitou roli. Veverku Barborku nalezneme také na zadní straně obálky, ale jak je u dětských knih občas zvykem, je zde zpodobněna zrcadlově k přední straně obálky, tedy veverku vidíme zezadu.

  
   Příjemným zpestřením je věnování na první straně: „Knížka pro dodání odvahy“, k němuž můžete doplnit jméno obdarované osoby.

   Na přední předsádce nalezneme výrazný obrázek hlavní představitelky – Veverky Barborky, který je doplněn o faktické informace a zajímavosti ze života těchto tvorů. Dočteme se jejich krátkou, ale výstižnou charakteristiku. Dozvíme se, nejen k čemu slouží jejich ocas, čím jsou výjimečné jejich zadní končetiny či štětičky na uších, ale také co je pro veverky typické a čím jsou výjimečné. Některé informace jsou překvapivé i pro dospělého jedince. Věděli jste například, že veverka má natolik ostré zuby, že dokáže vybrat až sto smrkových šišek denně a díky svým drápkům se udrží i na stěnách domů?

   Tyto informace jsou ještě rozšířeny na zadní předsádce o tom, kde Barborka, potažmo veverky obecně žijí a z čeho se skládá jejich jídelníček. Zajímavým zpestřením je stručný návod na výrobu domečku pro veverky. Rovněž je vše doplněno obrázky a není nouze o překvapivé informace.


   










   



   Děj je přímočarý, text jednoduchý. V jednom lese roste růžově kvetoucí strom, v němž si udělala své hnízdo jedna veverka, kterou však dlouho nebylo vidět. Že by se zranila nebo ztratila? Ne, důvod je mnohem zajímavější. Stala se z ní maminka čtyř malých veverčátek. Jedno z nich je veverka Barborka – titulní postava knihy.  Když veverčátka povyrostou, začnou šplhat po stromě a vyvádět psí kusy. Všechny až na Barborku, které se zdá strom moc vysoký, bojí se, že by mohla spadnout, proto se dolů ze stromu neodváží a drží se raději maminky. Její malí bráškové zato dovádějí s ostatními zvířaty na louce. Když se malý bráška vychloubá, co všechno zažil, veverce Barborce je to líto, ale maminka ji utěšuje: „To chce jenom odvahu, ty moje malá, jednoho dne si budeš hrát s ostatními. Však uvidíš.“ Druhý bráška se vychloubá tím, že vyšplhal na nejvyšší kopec, ale už se nepřizná, že tím kopcem bylo divoké prasátko. Nebojí se ani lesních oblud, což je ve skutečnosti starý sukovitý kmen. Své historky si zkrátka bráškové náležitě přibarvují. Barborka má však čím dál větší strach z lesa, bojí se roklí, vysokých hor. Až jednou uvidí Barborka motýla a ten jí poví důležitou věc. Jakou? Naučí se veverka skákat? Dospělí čtenáři jistě tuší, ale tu správnou odpověď musíte nalézt v knížce.

  
Jedna malá výtka: ilustrace temného lesa v kontrastu s loukou červených květů na mě působilo rušivě až agresivně (možná to byl záměr autorky vzhledem k situaci), škoda, že nenechala autorka promluvit i třetího brášku Tomíka, ale to je jen detail.

Vlastní hodnocení
   Příběh, a především nádherné velkoformátové ilustrace, které nejsou tak časté, mě okouzlily. Myslím, že mají potenciál stejně okouzlit i nejmenší čtenáře s jejich rodiči. Každý má občas z něčeho strach. U Barborky je to strach z neznáma, z prvního skoku. Líbilo se mi, že knížka pěkně ukazuje, že k některým rozhodnutím a k činům musíme dozrát. A až nastane správná doba, strach pomine. Líbilo se mi podobenství mezi malými veverčími brášky a brášky lidskými. Ti jsou také většinou odvážnější než děvčata. U veverčí maminky (stejně jako by tomu mělo být u maminky lidské) nalezneme zase pokaždé správná povzbudivá slova i něžnou náruč pro své děti. 

Doporučení
   Knížka by se mohla líbit všem dětem od 2 do 5 let. Příběh se hodí jako podpůrný prostředek k dodání odvahy.
______________________________________________________________

O autorce:


Andrea Reitmeyerová vystudovala komunikační design, ale dnes pracuje jako ilustrátorka a spisovatelka na volné noze a žije se svou rodinou v Mohuči. V nakladatelství Fortuna Libri ji v roce 2019 vyšly zatím 2 knihy pro děti: Ustrašená veverka Barborka a Mlsný ježek Toník.

_______________________________________________
Autor: Andrea Reitmeyerová
Název: Ustrašená veverka Barborka
Počet stran: 32
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok: 2019
Zdroj: knihovna

Žádné komentáře:

Okomentovat