RECENZE - Zuzana Reitmeyerová: Mlsný ježek Toník

Andrea Reitmeyerová: Mlsný ježek Toník

Milovníci krásných a velkoformátových ilustrací zpozorněte! Dnešní recenzi jsem se rozhodla věnovat nádherné vizuální i poučné knize od Andrey Reitmeyerové: Mlsný ježek Toník, jejímž tématem je vybíravost v jídle. V nakladatelství Fortuna Libri od této autorky vyšel v roce 2019 ještě titul Ustrašená veverka Barborkakterou jsem Vám již představila. Dnes se spolu se mnou pokochejte touto obrázkovou knížkou, kterou jsem si, stejně jako Barborku, zamilovala.

Laskavá obrázková knížka o tom, jak může být vybíravost v jídle nebezpečná.




Mlsný ježek Toník je bráškou knížky Ustrašená veverka Barborka (recenze). Tento titul je vytvořen podle stejného principu a zachovává stejný styl psaní, velké, výrazné obrázky přírody i zvířátek a především se můžeme opět těšit na laskavý i poučný příběh zároveň. Tentokrát se však nejedná o téma překonání strachu, jako v předchozím titulu, ale o vybíravost v jídle.

Příběh je jednoduchý, ale poučný. Malý ježek Toník má ze všeho nejraději jahody. Marně mu jeho rodiče domlouvají, ať vyzkouší i jiné ježčí pochoutky, Toník je neoblomný, hubatý a tvrdohlavý. Chce jíst jenom jahody. Jahody však zrají jen v létě. Brzy nastane podzim a Toník začíná mít hlad, jahody však už nenašel. Na zimu ježčí rodinka upadla k zimnímu spánku. Všichni až na Toníka, který hlady nemohl usnout. Vydá se tedy najít něco k snědku. Je mu však zima a má strach. Naštěstí potká veverku. Zachrání veverka Toníka před jistou smrtí hladem? Přečká Toník zimu a změní svůj postoj k jídlu? To se dozvíte z této nádherné knížky.

Troufnu si tvrdit, že knížka je díky zdařilé obálce nepřehlédnutelná a upoutá na první pohledTentýž obrázek, ale zezadu, nalezneme také na zadní straně obálky. Toto řešení se mi moc líbí.




Ilustrace jsou opět skvostné! Jejich barvy jsou pestřejší, zachovávají ale ráz skutečné přírody, proto nepůsobí rušivě. Díky většímu formátu knihy dostávají hodně prostoru. Líbí se mi tak, že bych si všechny s chutí pověsila na zeď jako obraz. :-) Stejně jako v předchozím titulu se jich ujala samotná autorka. 


Obrázky zvířátek jsou personifikovány, vynikají výrazností a zapamatovatelností, vyjadřují rozpoznatelné emoce, což je chvályhodné a ne vždy pravidlem. Hodně se soustředí na detail, ať už je to zmateně vyhlížející červík vykukující z jablíčka či ježek zakrývající si tvář, protože se bojí. Umí navodit tu správnou atmosféru a dokážou ve čtenáři vzbudit emoce, např. obrázek nočního lesa působí opravdu tajemně a strašidelně.

Autorka si v nich opět pohrává s perspektivou. Někdy jsou zvířátka viděna z velké blízkosti (např. ježek, který si blaženě pochutnává na jahodách) či pohledem z výšky (kmeny stromů, které zahalil bílý sníh). Příběh se odehrává napříč téměř všemi ročními obdobími. Můžeme se tedy kochat nejen kvetoucími loukami, ale také se nechat unášet klidnou atmosférou podzimního lesa či zimní scenérií.


Co se týče samotného textu, je ho méně, je psán menšími písmeny a jednoduchými větami, bude tedy srozumitelný i menším dětem. Autorka promlouvá ke čtenáři a občas s ním vede dialog, což umožňuje dětem ještě víc se ztotožnit s příběhem. Text je vnořen do celostránkových ilustrací a obě složky se vzájemně doplňují.



Na přední i zadní předsádce se děti mohou dozvědět důležitá, ale i překvapivá fakta o ježcích. Kde se vyskytují a žijí, co je pro ně charakteristické, které smysly jsou pro ně důležité. Víte, že jsou to velcí cestovatelé, protože dokážou ujít až 2 km za den? Dozvíme se také, jak ježci žijí, proč upadají do zimního spánku, a především co jedí nebo jak jim můžeme vytvořit domeček. Velmi oceňuji informaci o tom, co můžeme ježkovi dát k snědku, pokud ho najdeme. Věděli jste například, že je pro ježky nevhodné mléko, protože jim způsobuje trávicí obtíže? Přiznám se, že já jsem to netušila. Poučí se tedy jistě i dospělí.



V této části oceňuji také názornost při uvádění měrných jednotek, kde pro děti mnohdy abstraktní pojmy, jako je počet měrných jednotek (např. hektar či gram) autorka připodobňuje k reálným věcem, které si děti, a mnohdy i rodiče, dokážou lépe představit (600 gramů si můžeme představit jako 10 středně velkých slepičích vajíček).


Vlastní hodnocení


Knížka se mi moc líbila, jsem z ní unesená. Obrázky jsou tak úchvatné, že bych si je prohlížela každý den. Nádherně ilustrovaných obrázkových knih většího formátu s poučným příběhem je na trhu pořád nedostatek. Téma vybíravosti v jídle navíc není v knížkách zase tak časté, ale přesto je důležité, proto volám třikrát sláva a raduju se, že tento titul vyšel. Jsem si jistá, že se bude líbit nejen dětem, ale i dospělým. Doufám, že nakladatelství brzy vydá další tituly této autorky, protože si myslím, že mají velký potenciál!


Doporučení

Podle výrazných a jednoduchých ilustrací můžete příběh snadno převyprávět, což ocení ti nejmenší (zrhuba od 1,5 roku). Čtený text se bude líbit u předškoláků a kolem druhé třídy na něm můžou své čtenářské dovednosti trénovat i malí čtenáři

Vybíravost v jídle je dost častá nejen u ježků, ale hlavně u malých dětí. Titul tedy můžu s klidným svědomím také doporučit na čtení dětem, které mají problémy s jídlem.  Za pomoci příběhu jim můžeme vysvětlit, proč je důležité nejíst jen jeden druh potravy, ale stravovat se pestře.
______________________________________________________________
O autorce:

Andrea Reitmeyerová vystudovala komunikační design, ale dnes pracuje jako ilustrátorka a spisovatelka na volné noze a žije se svou rodinou v Mohuči.

____________________________________________________________
Autor: Andrea Reitmeyerová
Název: Mlsný ježek Toník
Počet stran: 32
Nakladatelství: Fortuna Libri
Rok: 2019
Zdroj: knihovna

Žádné komentáře:

Okomentovat