NOVÉ KNIHY V BŘEZNU!

          Už je tady březen a s ním 

NOVÉ TIPY NA ČTENÍ





Rozhodla jsem se Vám představit plnou náruč březnových knižních novinek, které se budou týkat nejen literatury pro děti a mládež, ale dotknu se také knih pro dospělé. Vždy připojuji odkaz pod obrázek přímo na nakladatelství, kde si můžete knihu i detailně prolistovat či se o ní dozvědět víc. Tak do toho!


Literatura pro děti a mládež


V měsíci čtenářů je v žánru pro děti a mládež opravdu na co se těšit. Nejprve Vám představím dvě novinky nakladatelství Albatros.

Jako milovnice zvířat si nemůžu nechat ujít novinku, která představuje skutečné příběhy těch nejodvážnějších hvězd zvířecí říše s názvem Neuvěřitelné příběhy zvířecích hrdinů. Je to opět variace na knihu Příběhy pro malé rebelky na dobrou noc, ale tentokrát ze světa zvířat. Vhodný je od 7 let.


Pokud milujete sérii knih Lucy Maud Montgomeryové o Anně ze Zeleného domu, tak rozhodně nepřehlédněte tuhletu pecku - Sen o zeleném domě od Liz Rosenbergové. Jedná se o biografii paní Montgomeryové, která měla, jak se zdá, neméně dramatický osud jako její hrdinka Anna. Ilustrací se opět ujala Ivona Knechtlová, která už je s knihami o Anně neodmyslitelně spjatá. Moc se těším, mám od tohoto titulu velká očekávání a nemůžu se dočkat vydání. Určitě se můžete těšit na recenzi.

Neuvěřitelné příběhy zvířecích hrdinůSen o Zeleném domě

Podle anotace mě zaujala kniha Kristýny Křupkové: Hledám tátu Zn.: spěchá. Vypráví příběh osmileté Justýnky, která se od maminky dozví, že tatínka odnesla Zubatá. Později zjistí, že je to smrt, ale klade si otázku, proč jí pořád chodí od táty dopisy? Příběh zní lákavě a trochu tajemně. Anotace slibuje, že se čtenářem kniha poroste. Tak uvidíme. Vydává nakladatelství Pointa.


Pokud jste si oblíbily příběhy Martiny Drijverové, na pulty knihkupectví se opětovně dostává (po 14 letech!) její dřívější titul Tamarín a pomeranč, který  vypráví o malé opičce Tamarínovi žijící v zoo, kde si musí během jednoho roku najít cestu k ostatním zvířatům i k lidem.  Bude to o navazování přátelství a o pochopení mezizvířecích (potažmo mezilidských) vztazích. Ideální volba pro děti. Vydalo CPRESS. Pro děti okolo 6 let.

 

Hledám tátu Zn.: spěcháTamarín a pomeranč


A opět ta zvířata. Tentokrát však jde o zvířecí detektivku, která jako téma není v dětské literatuře tak častá. Jmenuje se Ve vlčím doupěti a má ji na svědomí Anna Starobiněcová

Pokud máte rádi žánr fantasy a oblíbili jste si Časoděje od Natalji Ščerbové, čeká na Vás první díl její nové série s názvem Lunasterové.  Obojí vydává Fragment.

Zvířecí detektivka – Ve vlčím doupěti Lunasterové - Skok nad hvězdami

Novinka od Tritonu, na kterou se velmi těším, se nazývá Povídání o svaté Anežce české. Ilustrovala ji paní Andrea Popprová jejíž styl nemůžete přehlédnout, znají ji především ti nejmladší. Pera se ujala zkušená autorka knih pro děti Lenka Rožnovská, která patří mezi mé oblíbené. Ještě navíc se téma týká významné ženy naší historie, Anežky české. Budeme se o ní dozvídat díky babičce Anně, která o ní bude vyprávět svým vnoučatům. Moc se na knížku těším. Měla by být vhodná pro děti od 8 let.



Tipy na velikonoční čtení

Brzy nás čekají Velikonoce. Pozadu nejsou ani knihkupectví a nabízejí hned několik nových titulů.


Publikací o tradicích a svátcích není nikdy dost. V březnu se můžete těšit na naučnou publikaci pojednávající o nejvýznamnějších svátcích jara i křesťanů – o Velikonocích. Má ji na svědomí Pavlína Pitrová a nazvala ji prostě: Velikonoce – historie, zvyky, tradice. Myslím, že novinka nakladatelství Fragment určitě stojí za povšimnutí.

Naposledy dala o sobě Hana Skálová vědět před 10 lety, kdy vydala knížku o Vánocích a jejich tradicích s názvem Ježíšek. Nyní přichází s publikací Hurá! Jsou tu Velikonoce. Mělo by se v ní skrývat vše, co by děti měly o Velikonocích vědět. Napsala jsem na ni podrobnou recenzi. Vyšla v nakladatelství Mladá fronta.

 

 Než se řekne hody hodyPoslední třešničkou na velikonočním dortu je trochu střelená publikace Reginy Schwarzové Než řeknete hody hody. Jedná se především o obrázkovou knihu, kde budete moci objevovat nespočet detailů, kochat se bláznivými situacemi a postavičkami (slepice jako jogínky, vylíhlí superhrdinové) a ještě si užít krásné a vtipné verše. Lákavé! A jelikož to vydal Host, určená pro děti již od 3 let. Nenechám si to ujít.


Velikonoce - historie, zvyky, tradiceHurá! Jsou tu Velikonoce - Hana Skálová

 


 

Mladá fronta je vždy zárukou kvality a v březnu vydává celou řadu lákavých novinek.

 

Nejdříve se podívejme na něco pro zasmání, protože dobrá nálada je vždycky potřeba.


Pro milovníky hravé a vtipné poezie je tu kniha mého oblíbeného Miloše Kratochvíla s názvem Nevěřte slepicím. Naleznete v ní básničky k zasmání i k zamyšlení. Doplnila ji veselými ilustracemi Eva Sýkorová Pekárková. Pokud je Vám tato tematika blízká, určitě doporučuji.




Znáte knížku Kanálníčci od  Michaely Fišarové. Jedná se o strašidla z kanálu, kteří žijí v podzemí, ale oplývají vtipnými názvy i vlastnostmi. Můra Vysávalka například vysává energii z dětí, co v noci nespí a hrají počítačové hry. Co se stane, když se Kanálníčci dostanou do maléru? Vychutnejte si tyto napínavé příhody roztomilých strašidel v nové knize.




Nevěřte slepicím - Miloš KratochvílKanálníčci - Michaela Fišarová

 

 A teď trochu na vážnější notu, i když přesto se vztyčenou hlavou a s optimistickým pohledem na svět.



Mluvit s dětmi o vážné nemoci jednoho z rodičů, jakou je rakovina prsu, může být velmi obtížné. K detabuizaci tohoto tématu přispěla Lenka Pelánková svou knihou O mamince, která si ostříhala vlásky. Je vázaná k projektu Mamma HELP „Říct to dětem“. Vypráví příběh rodinky Brumdibárků, kteří si hrají na piráty, proto mají ostříhané vlásky a šátky na hlavě. Díky vhodné formě pohádky tak titul ukazuje cestu, jak vše kolem nemoci dětem citlivě vysvětlit, neublížit ani nestrašit.



Zpopularizovat nezáživné učivo o významných osobnostech historie mezi mladší generací, kde nebude nouze o zajímavá a neznámá fakta z jejich života, se rozhodl také Tomáš Němeček v úspěšné edici Velikáni do kapsy (vyšlo například Božena Němcová očima kluka, který nechtěl číst Babičku). Nejnovějším jeho počinem je kniha Jan Amos Komenský. Tušili jste, že jako mladý Komenský ušel 500 km z Německa na Moravu? Těším se moc.

Jan Amos Komenský - Tomáš Němeček

 

Dobrodružné povahy jistě zaujme titul Rachel Delahaye: Lvíče v nesnázích, v němž se dívka rozhodne opuštěné lví mládě vrátit zpět do divočiny. Především chlapci ocení knihu Jitky Dolejšové: Po kolejích za pohádkou. Dále mě ještě zaujala kniha Jannick Lachapelle: Rošťáci z pravěku, kde si partička školáků vezme s sebou domů nalezené pravěké děti. Co si počnou v dnešním světě? Za zmínku ještě stojí zábavná kniha Jana Žáčka Fotbalový král a poučná i zábavná encyklopedie Thomase Müllera: Zvířata v noci – Sova, Liška a Netopýr.


Lvíče v nesnázích - Rachel DelahayePo kolejích za pohádkou - Jitka Dolejšová

Rošťáci z pravěku - Jannick LachapelleFotbalový král - Jan Žáček
Zvířata v noci - Thomas Müller


Z nakladatelství Labyrint mě zaujala novinka o zahradničení Ruce v hlíně - Kniha pro malé zahradníky nádherně ilustrovaná mou oblíbenou ilustrátorkou Anežkou Františkou Holasovou.

A z nakladatelství Paseka mě zaujaly 2 novinky: Předpovídej počasí a Volte zvířata. Trošku utopie na dnešní společnost? Zvířátka už nejsou spokojená s vládou Lva – krále zvířat, proto uspořádají volby!

Honsová Dagmar - Součková Martina, Předpovídej počasí
Ruce v hlíně: Kniha pro malé zahradníky 


Znáte nakladatelství Pikola?


Vzniklo teprve v roce 2017, ale knihy pro děti vydává už od roku 1992 v nakladatelství Euromedia Group. Přináší to nejlepší od českých autorů a ilustrátorů a patří k mým oblíbeným. Má na svědomí například celou novodobou tvorbu Roalda Dahla či Stelu a 16 huskyů.

V březnu se můžeme těšit na nádhernou obrázkovou knížku určenou dětem od 3 let s názvem Myška a sedm postýlek od Susanny Isernové. Myška se každé ráno probudí v postýlce jiného zvířátka, protože nemůže usnout ve vlastní. Je nádherná vizuálně, ale oplývá i krásným příběhem. Už se na ni těším.

Myška a sedm postýlek


Máte rádi pavouky? Pokud je Vaše odpověď záporná, nezoufejte, znám jednoho pavoučka, kterého si jistojistě zamilujete. Příběhy o něm napsal a nakreslil proslulý autor Petr Čech a řeč je o pavoučkovi Čendovi, který v březnu vychází v nové úpravě, s ještě krásnější obálkou než dříve a v pořadí už 3. dílem. Vychází v nakladatelství Petrkov.


Slyšeli jste už o nakladatelství Ella a Max?


Určitě ano, je to odnož většího nakladatelství Presco group a specializuje se na knihy pro děti a svůj název získalo právě po dětech dvou zakladatelů. Má na svědomí úspěšná velkoformátová hledací leporela (Velká knížka MŮJ DEN pro malé vypravěče) či vizuálně nádhernou biografickou knížku o Astrid Lindgrenové (Astrid Lindgrenová – životní příběh), která získala nominaci na Zlatou stuhu za rok 2019.

Knihy tohoto nakladatelství určitě stojí za povšimnutí. Mám tu také své oblíbené kousky a stanou se jimi i dvě březnové novinky: EZOP O ZVÍŘÁTKÁCH – veršované bajky a Rudyard KIPLING O ZVÍŘÁTKÁCH – veršované povídkyPřevyprávění textu se v obou případech ujal věhlasný Robin Král a nádherným ilustracím určitě neodoláte. Chvályhodný počin vhodný už pro děti od 3 let. Nenechte si ho ujít.


EZOP O ZVÍŘÁTKÁCH – Veršované bajkyRudyard KIPLING O ZVÍŘÁTKÁCH – Veršované povídky



Nakladatelství Portál vydalo dlouho očekávanou novinku mého oblíbeného spisovatele Petra Horáčka: Jak myška snědla měsíc. Pokud jste náhodou o tomto spisovateli ještě neslyšeli, ale jste fanoušci obrázkových knížek se zvířecím hrdinou, které v sobě navíc skrývají poetický a nadčasový příběh, který s sebou nese i důležitou myšlenku pro život, rozhodně knihy pana Horáčka vyzkoušejte.

 

Za povšimnutí stojí také úsměvná novinka Pravdivý příběh o prasátku,které jedná a myslí úplně stejně jako malé děti. Je třeba ho vychovat a všechno ho naučit. Přikládám i nádhernou recenzi, kterou napsala paní Žallmannová (z blogu Opičí matka) pro blog Dlouhá punčocha. Doporučuji!

Jak myška snědla měsíchPravdivý příběh o prasátku


Literatura pro dospělé


Mám moc ráda příběhy o přátelství. Pokud jste na tom stejně, vyzkoušejte román Mika Gayla: Ten, koho přece znám vypráví o životních křižovatkách dvou premiantů, kteří se po letech potkávají v pečovatelském domě, kde Danny pracuje jako ošetřovatel a James je odloženým pacientem. Jejich život se díky tomu druhému převrátí naruby. Mělo by jít o mimořádně silný příběh o přátelství a druzích pomoci. Hmm, vypadá to velmi lákavě a čtivě. Neodolám. Vydává KNIHA ZLÍN.

Psychologický román o vztazích se skrývá v knize Tak daleko, tak blízko, kterou vydalo Motto a napsaly Michaela a Barbora Zindelovy. Příběh je inspirovaný skutečnými událostmi a je psán z pohledu matky a dcery. Obě ženy mezi sebou dělí půlka Evropy, obě si píší deník Tereza ve Španělsku, kde se provdala, a matka Hana v Praze, která tu zůstala. Vypadá to, že žádná z žen není šťastná. Podaří se jim nalézt štěstí a východisko?

Tak daleko, tak blízkoTen, koho přece znám

















V březnu také vycházejí dvě vzdáleně podobné novinky, jejichž ústřední postavou je prostitutka, obě však v jiné době a za jiných okolností.

První román má na svědomí nakladatelství XYZ a autor Dominik W. Rettinger jej nazval Elizino tajemství. Odehrává se za druhé světové války v Osvětimi, kdy dívka Eliza dostala na vybranou – život vězeňkyně, nebo táborové nevěstky, která má však trochu snesitelnější podmínky. Vybrala si druhou možnost. Tematika je velmi přitažlivá a konfrontuje čtenáře s novým pohledem do života koncentračních táborů. Tematika holocaustu je stále oblíbená, proto o čtenáře jistě nebude nouze.

Druhý román s postavou prostitutky nese název Můj tajný život a napsala jej (patrně pod přiléhavým pseudonymem) Lucie Hříšná, luxusní společnice. Na stránkách se dočteme její příběh. Obě knihy jsou lákavé, Elizino tajemství však bude určitě, co se kvality týče, hodnotnější. Vydala Fortuna Libri.

Elizino tajemství Můj tajný život

Neúspěšná mladá herečka, která už dlouho nezavadila o pořádnou roli, ale ani o pořádného muže a najednou se objeví hned 2 zajímaví muži najednou. Nakladatelství Fragment slibuje svižný humoristický román od Nikoly Valové s názvem Namazaným dolů.


U oddechových příběhů ještě zůstaneme. 

Z edice Sedmilásky nakladatelství Metafora vychází milostný román Znám tě ze svých snů. Žena je už 5 měsíců v kómatu, začne ji navštěvovat neznámý muž, který má v nemocnici bratra. Ovlivní to navzájem jejich životy?

 


Namazaným dolůZnám tě ze svých snů

Pokud máte chuť na oddechovou romantickou knížku, mám tu tip od Marilyse Trécourt: Ke hvězdám a ještě dál, kde hrdinka získá moc splnit si jakékoliv přání. Vyjde v nakladatelství Motto.

 

Dhonielle Claytonová: Krásky – to je velmi očekávaná novinka nakladatelství Fragment pro fanoušky young adult literatury. Mělo by jít o temný fantasy román o společnosti, která staví krásu nadevše. Odehrává se ve světě Orléans , kde se lidé rodí šedí, pouze uctívané Krásky mají moc měnit jejich zevnějšek i povahu. Camellie však nechce být jen kráskou, ale chce sloužit královské rodině, brzy však zjistí, že její schopnosti bude chtít někdo zneužít pro špatné účely. Čeká ji těžká volba. Očekávané a lákavé!


Ke hvězdám a ještě dálKrásky


Doufám, že jsem Vám svým výběrem přinesla nějaký zajímavý, nový či překvapivý tip na titul, o kterém jste nevěděli, věděli, ale zapomněli, věděli a těšíte se, nebo dokonce ten, který vás zaujal natolik, že si jej přečtete. Budu se těšit na Vaše ohlasy. Krásné počtení přeji.

Žádné komentáře:

Okomentovat