RECENZE: Monika Valentová - Kosátko a strašpytlové

Jak se zbavit strachu

Monika Valentová: Kosátko a strašpytlové

Napadlo vás někdy, jaké by to bylo nastoupit do autobusu jako strašpytel a vystoupit jako hrdina? Právě to se stane hrdinům knížky Kosátko a strašpytlové.

                             

Žáci jedné školy se vydávají na netradiční výlet autobusem. Každému bude za souseda přidělen nějaký pracovník z Ministerstva strachu, a to podle toho, jakého strachu se jednotliví žáci bojí. Setkáváme se tak s klukem Hynkem, který se bojí tmy, s Alexem, který má vítr z bouřek, s holčičkou, která má obavy ze zubaře či dívkou, která má strach z čerta, a s odborníky, kteří jim pomáhají se strachu zbavit. Jmenujme například specialistku na hromobití a déšť nebo učitele klidné reakce při střetu s pavoukem. Na cestě se toho ještě hodně stane. Ztratí se totiž paní učitelka, která své místo v autobuse sdílí s tajemným chlapcem Kosátkem.

Titul originálně ukazuje způsoby, jak se vypořádat s různými strachy. Knížka není strašidelná, jak by se na první pohled mohlo zdát, ale místy je i vtipná a poučná. Škoda, že má jen 72 stran. Za celý příběh se nedozvíme, kam na výlet děti vlastně jedou. V tomto případě je ukázáno, že i cesta může být cíl. Tímto cílem je zbavit děti jejich strachu. Škoda, že se malí strašpytlové ještě víc v praxi nepostavily svým strachům a nejely třeba do domu hrůzy. Autorce se podařilo do textu zakomponovat i zajímavé a poučné informace různého druhu, například o zvířatech. V příběhu jsou zvířata polidštěna, mluví lidskou řečí a chovají se tak, což mi přišlo trochu přitažené za vlasy. Rapující netopýr tam pro mě nemusel být, ale dětem se to může líbit.  Kresby působí rozevlátě a mladistvě a taktéž mohou čtenáře zaujmout, i když mým šálkem čaje nebyly.

UKÁZKA:

„Měla bych jeden nápad. Až příště uvidíš za oknem blesk, začni počítat. Každé číslo, které pomalu vyslovíš, je jedna vteřina. Musíš počítat tak dlouho, dokud neuslyšíš hrom. Výsledek pak s mamkou vydělíte třemi a zjistíte, kolik kilometrů od vás ta bouřka je.“

„A k čemu je to dobré?“

„Třeba k tomu, že zaměstnáš hlavu něčím jiným než strachem. Když se soustředíš na počítání, zapomeneš se bát.“ (Str. 22)

Zhodnocení a doporučení

Titul originálně ukazuje způsoby, jak se vypořádat s různými strachy. Myslím, že děj dokáže malé čtenáře zaujmout. Přispívají k tomu krátké kapitoly a napětí. Samozřejmostí je také větší písmo a širší rozestupy mezi řádky, to napomáhá ke snadné čtivosti. Díky příběhu poznáme, že strach nás může hodně naučit, když budeme naslouchat jeho signálům, důležité je však se mu postavit čelem a umět si o něm s někým promluvit. Hodnotím kladně, že na postavě Kosátka bylo ukázáno, že strach má občas každý, i dospělý.

Za recenzní výtisk děkuji autorce Monice Valentové. Titul můžete sehnat od 119 do 199 Kč. Doporučila bych jej malým strašpytlům kolem 8 let.

Anotace:

Autor: Monika Valentová

Ilustrace: Karolína Wellartová

Počet stran: 72

Nakladatelství: JaS

Rok: 2021

Žádné komentáře:

Okomentovat