RECENZE – Hervé Tullet: La! Knížka, která dělá zvuky

Knížka, kterou děti naučí mluvit i zpívat

 


Hervé Tullet je francouzský autor, který je u nás dobře známý a oblíbený. Velmi populární se stal díky hravé Knížce, na níž navázal tituly Souboj barev a Barvy. Před časem přišel na český trh s další novinkou, která už není jen „ťukací“ a „hýbací“, ale rovnou zvuková!

Na tuto lahůdku z nakladatelství Portál jsem byla hodně zvědavá. Máme už Knížku a musím potvrdit, že zaujala nejen dcerku, ale i děti v našem okolí. Má LA! potenciál a předpoklady zaujmout dětské čtenáře stejně jako Knížka? V čem je jiná? Odpověď naleznete v dnešní recenzi.

Když čtenář dá knížce schopnost ožít…

Ti, kteří náhodou ještě tituly pana Tulleta neznají, budou asi překvapení, protože se nejedná o tradiční obsah ani formu, na kterou jsme v knížkách pro děti zvyklí. Tulletovy tituly jsou typické tím, že komunikují s malými čtenáři pomocí jednoduchých instrukcí a obrázků, jejich hlavním cílem je zaktivizovat je, pobavit, ale také hravě něco naučit.  LA! je ještě navíc obohacena i o zvukovou stránku, takže děti musí zapojit i hlasivky. Nečekejte však klasickou zvukovou knížku, protože žádná tlačítka vydávající zvuk u ní nenajdete, zvuk totiž tvoříte vy!


Seznamte se s puntíky La, Li a Bum!

Nejprve se seznámíme s modrým puntíkem LA! Děti na něj nejen ťukají prstem, ale podle jeho velikosti vydávají táhlé či kratší La. La pak můžou počítat, vyzkoušet si, jak dlouhé la zvládnou „vyzpívat“ na jeden nádech, rozbíjet lálovské bubliny, vyzkoušet si, jak zní la zmrzlé či uplakané.

Pak ale přijde další level, protože se seznámíme s novým kamarádem – červeným puntíkem LI. Vyzkoušíte, jak by si Li s La mohlo povídat, zpívat, řehtat se, křičet, hádat se, ale i usmiřovat.


Kamarádů není nikdy dost. Proto do třetice všeho dobrého přibude na scéně ještě třetí kamarád – žlutý puntík BUM. Všichni kamarádi se vydávají na výlet, děti jim musí ukázat cestu, zazávodí si na trampolíně, zatrylkují jako ptáci. Děti můžou naplno upustit uzdu své fantazii, vymyslet úplně nové zvuky, nový jazyk…

Formát potěší, provedení zaujme

Graficky je velmi povedená. Pokyny jsou krátké (třeba jen tříslovné), jasné, srozumitelné, popsané současným živým jazykem, kterým děti rozumějí. Stejně jako v předchozích dílech v textu nechybí slova povzbuzení a pochvaly, což děti opravdu potřebují a ocení to. Kniha má pevné desky, kvalitní papír a příjemný menší formát, který se hodí akorát do dětských ručiček.

Zhodnocení a doporučení

Ač se to na první pohled nemusí zdát, tato knížka je opravdu výjimečná a víceúčelová, zkrátka skvělá! Děti se díky ní nejen vyřádí a užijí si spoustu legrace, ale nenápadně také rozvíjí cit pro hudbu, fantazii, motoriku, kreativitu, a dokonce také výslovnost problémového L, R.

Můžete ji otevřít na kterékoli straně a hned s ní pracovat, zajímavé je, že výsledek a zvuky, které s její pomocí vytvoříte, nebudou nikdy stejné! Moc se mi líbí, že knížku můžou využít nejen jednotlivci, ale i více dětí najednou. Pro přečtení instrukcí je však potřeba asistence rodiče či staršího dítěte, které už umí číst.

Pobaví se všichni - dospělí i děti. To dělá z této nenápadné knížky vysloveně rodinnou záležitost, která by ve vaší knihovničce rozhodně neměla chybět. Z vlastní zkušenosti můžu říct, že zaujme 2,5leté dítě, klidně i dvouleté až zhruba do 9 let, ale určitě se nad ní pobaví všichni hravé děti všeho věku včetně rodičů.

 

Titul LA! Knížka, která dělá zvuky můžete zakoupit přímo v nakladatelství Portál za zvýhodněnou cenu.

 

Znáte knížky Hervé Tulleta? Jaké s nimi máte zkušenosti? Zaujalo vás LA!? Podělte se o své dojmy.

 

Anotace:

Název: LA! Knížka, která dělá zvuky

Autor: Hervé Tullet

Nakladatelství: Portál

Počet stran: 64

Formát: pevný

Žádné komentáře:

Okomentovat