TVOŘENÍ: Ze staré ponožky třeba chobotnice (Prečítané leto - 8. týden)

PREČÍTANÉ LETO – O PONOŽKÁCH A BOTÁCH  

(8. TÝDEN)

8. týden Prečítaného leta patřil PONOŽKÁM A BOTÁM. Staré, liché či děravé ponožky máme snad všichni doma. Co takhle je nějak využít? Jako první mě napadlo něco vyrobit. K tomu účelu jsem našla úžasnou příručku Nejsem stará ponožka, která představuje více než 10 tipů na nápady, jak naložit se starou ponožkou a pomocí pár věciček z ní udělat docela pěknou krásku, kterou sice už na nohy neobléknete, zato si užijete spoustu zábavy při tvoření, strávíte společné chvíle s dětmi, podpoříte jejich kreativitu, fantazii a jemnou motoriku a ve finále budete mít nádhernou dekoraci, která okrášlí Váš dům a budou ji všichni obdivovat.

Nejsem stará ponožka - obálka




Co v publikaci najdete

Tato brožurka obsahuje více než 10 tipů s podrobnými návody, jak vyrobit ze staré ponožky novou.

Celou publikaci doprovází názorné fotografie a navíc inspirace na to, jak se dá daným způsobem udělat s malými změnami jiný výrobek (takže původně z hada si můžete udělat jezevčíka).

Stránky s finálními výtvory působí barevně a živě, celá publikace je přehledně uspořádaná a lahodí oku.


Naše výtvory 

Jak na to

Cesta k vytvoření každého výrobku začíná tím, že je nejdříve jeho finální podoba představena v podobě hotové fotografie, je uveden seznam potřebného materiálu na výrobu, tip na zhotovení doprovodné scény (pro chobotnici se např. na čvrtku papíru hodí vytvořit modrou barvou moře). Líbilo se mi, že úvod každého výrobku je doplněn krátkou zajímavostí (chobotnice má tři srdce a devět mozků).


Na následující dvojstraně je kompletně krok po kroku představen návod, jak výrobek zhotovit. Návody jsou obohaceny o užitečné vychytávky, na které bych asi nepřišla. I to je přínosem celé publikace.


Detailní návod: Jak vyrobit chobotnici.

Potvrzuji, že jsou zde jednoduché nápady pro celou rodinu, takže opravdu s pomocí dospělých zvládnou i dvouleťáci (mám odzkoušeno).

Zapojte děti

Dvouletá dcera mi například pomáhala sypat rýži jako výplň do zajíce či vázat provázek a byla opravdu šikovná. Stříhat a lepit (nejlépe tavnou pistolí), případně něco vyšít už musí dospělí. Ale ostatní úkony už děti zvládnou samy.

Tento králíček mě zaujal na první pohled. Ani byste neřekli, jak je jeho výroba snadná.


K výrobě sovy už budete potřebovat přišít knoflík místo očí, ale vypadá také kouzelně, nemyslíte?



Co si všechno vyrobíte

Překvapilo mě, jaké variabilní nápady příručka nabízí! Můžete si vyrobit chobotnici, králíka, maňáska, žonglovací míčky, sovy, housenku, a dokonce i hračku pro psa či pro kočku, a spoustu jiných.

Co na Vás v publikaci všechno čeká?

Snadno a levně vyrobíte hračku pro psího miláčka. 


Nechybí ani hračka pro kočky.

Snadné a dostupné

Výroba je opravdu snadná a nenáročná. Potřebujete věci, které naleznete v běžné domácnosti s dětmi (nůžky, různobarevné ponožky, lepicí pásku, zbytky barevných papírů či látek). Vyplatí se mít i tavicí pistoli a nalepovací očička, případně chlupaté drátky, což seženete v každém lepším papírnictví.


Na výrobu sněhuláka se vyloženě těším. Dokonce se naučíte, jak pro něj vyrobit čepičku a šálu.

Zhodnocení a doporučení

Nápady z této brožury se mi opravdu líbily, jsou jednoduché, názorné a krásné. Navíc autor nemyslel jen na děti, ale i na domácí mazlíčky! S dcerou jsme vyrobily chobotnici, králíčka a rybičku, těším se, že se pustíme do sovy a sněhuláka (akorát bude pro nás asi problém najít bílou ponožku). Oficiálně a pro samostatnou práci je titul určen pro děti až od 6 let, ale za pomoci rodičů zvládnou děti už kolem 2 let. Je velmi záslužné, že Svojtka se zaměřil na publikace o tvoření z recyklovaného materiálu. V jeho rámci vydalo také: Nejsem rulička od toaletního papíru a Nejsem karton na vajíčka, které v budoucnosti také určitě vyzkoušíme. Vyzkoušejte je také! Doporučuji!

____________________________________________________________

Také jste někdy zkoušeli vyrobit něco ze staré ponožky? Budu ráda, když mě inspirujete. J

Nejsem stará ponožka

Anotace:

Autor: Sara Stanford

Název: Nejsem stará ponožka

Podtitul: Projekty z recyklovaného materiálu

Velikost: 27 cm

Počet stran: 46

Nakladatel: Svojtka

Rok: 2018

Žádné komentáře:

Okomentovat